Grethe Brandsø, klubbleder i NTB.
Grethe Brandsø, klubbleder i NTB.

- Vi har blitt tvunget til å velge mellom pest eller kolera, sier klubbleder Grethe Brandsø i NTB. Ny lokalavtale gjør slutt på 35 timers arbeidsuke for alle

Etter bruddet før påske har NTB-ledelsen og de ansatte nå kommet til enighet om ny lokalavtale. Men klubblederen er ikke veldig fornøyd med den.

Publisert

22. mars ble det klart at ledelsen i NTB sa opp den lokale avtalen med journalistene i nyhetsbyrået. Etter 14 forhandlingsmøter ble det brudd, og ordene var harde:

Fagforeningsknusing, mente NJ-advokat August Ringvold.

- Ledelsen krever at vi skal øke arbeidstida vår, uten å få mer betalt for det, uttalte klubbleder Grethe Brandsø til Medier24. 

Etter en tenkepause fant partene sammen til forhandlingsbordet igjen tidlig i april. Og nå har de kommet til enighet om en ny avtale.

Det kommer fram av en melding på NTBs intranett, som Medier24 har lest.

 

Alle skal jobbe mer

NTB-sjef Mads Yngve Storvik skriver der at ledelsen har fått gjennomslag fått den viktigste endringen - «å øke og differensiere arbeidstiden for journalister i NTB».

Sjefredaktør og direktør Mads Yngve Storvik i NTB.
Sjefredaktør og direktør Mads Yngve Storvik i NTB.

Inntil nå har alle ansatte i redaksjonen hatt maks 35 timers arbeidsuke, uavhengig av om de går i turnus eller ikke.

Nå blir det slutt på dette, etter den nye avtalen. Timegrensen økes til 35,5 timer for ansatte i turnus, i tråd med den generelle Journalistavtalen mellom NJ og MBL. Ansatte utenfor turnus får vanlig arbeidsuke på 37,5 timer.

Problemet i forhandlingene har vært kompensasjon for dette, og avtalen innebærer at NTB kompenserer 16.000 kroner for ansatte som øker timetallet fra 35 til 37,5 uke.

Ledelsen og de ansatte har samtidig blitt enige om andre justeringer - som ny ordning for dekning av bredbånd, lisens og avisabonnement. Ifølge meldingen på intranettet er total besparelse på 800.000 kroner.

 

- Går indirekte ned i lønn

Samtidig som det er formell enighet om lokalavtalen, er det ingen stor glede å spore hos de ansatte: 

- Vi har blitt tvunget til å velge mellom pest eller kolera, og da har vi valgt kolera, sier klubbleder Grethe Brandsø i NTB.

- Det er selvsagt bra at vi har en lokalavtale, men vi er ikke fornøyd med at den er blitt mye dårligere. Alternativet ville likevel vært å stå uten fra 1. mai, og det ville vært verre.

Et av hovedpunktene i avtalen er at journalistene som ikke lenger går i turnus, nå må jobbe normalarbeidstid på 37,5 timer i uka. Det vil for mange si 2,5 timer mer i uka. Og kompensasjonen på 16.000 kroner dekker på langt nær den utvidede arbeidstiden, mener klubblederen:

- Det tilsvarer ikke i nærheten det antall timer vi skal jobbe mer. Dermed går vi indirekte ned i lønn, sier hun.

Dette, sammen med kutt i dekning av lisens og avisabonnement, gjør at klubblederen er svært misfornøyd. Og ikke forstår bakgrunnen for de harde endringene:

- Vi har ikke sett noen tegn til akutt økonomisk krise. Det er mørke skyer på himmelen, men det gjelder jo alle bedrifter.

- Det har vært dårlig stemning de siste ukene. Vil det bedre seg nå, eller fortsatt være dårlig klima?

- Stemningen er fortsatt ganske dårlig, og jeg tror ikke samarbeidsklimaet har hatt godt av dette, sier Brandsø.

 

- Ekstremt krevende periode

NTB-sjef Mads Yngve Storvik var på reise og ikke tilgjengelig for intervju torsdag formiddag, men kommenterer følgende i en tekstmelding om forhandlingene:

- Det har vært en ekstremt krevende periode, og jeg er svært glad for at vi kom til enighet. Det har vært konstruktive forhandlinger, sier han.

- Det viktigste for NTB har vært å få arbeidstidsordninger på linje med bransjen og som gir oss flere arbeidstimer, understreker han.

 

Powered by Labrador CMS