Redaktør Håvard Sætrevik (t.h) og daglig leder Jarle Håvik i avisen Grenda skjønner lite av at de fikk avslag på sin søknad om koronakompensasjon. Grenda
Koronakrisen har kostet avisen en halv million. Likevel får de ikke støtte: – Åpenbart feil
– Vi vil behandle klagen så snart som mulig, svarer Medietilsynet.
Torsdag morgen fikk avisen Grenda i Kvinnherad avslag på sin søknad om koronakompensasjon.
Grunnen er at Medietilsynet mener lokalavisen ikke oppfyller vilkåret om et omsetningsfall sammenlignet med i fjor på minst 15 prosent, i perioden 15. mars-30.juni, slik kravet i forskriften lyder.
Avisen er ikke enige i Medietilsynets konklusjon, og har derfor klaget inn avgjørelsen, forteller redaktør Håvard Sætrevik til Medier24.
– Vi klager på dette fordi vi mener det åpenbart er feil. Vi har en nedgang på nærmere 500 000, og går grovt sagt fra to millioner i omsetning til halvannen million, sier han og viser til et omsetningstall på over 25 prosent.
Medier24 har fått innsyn i avisens regnskapstall, som støtter Sætreviks påstander.
– Hva synes dere om at dere ikke får utbetalt støtte?
– Vi ble veldig overrasket og er selvsagt veldig skuffet. Jeg er ikke sikker på hva vi ville blitt gitt i kompensasjon, men vi synes uansett at dette er rart og feil, sier han og understreker:
– Støtten hadde definitivt kommet godt med hos oss.
Grenda-redaktøren forteller at avisen raskt måtte gjør endringer da koronakrisen traff Norge som verst i vår.
– Da vi kom inn i mars måned slo hammeren som koronakrisen ble, knallhardt ned på oss. Vi opplevde annonsesvikt på nesten 60 prosent i forhold til i mars året før, og måtte ta grep, sier Sætrevik.
Han forteller at grepene rammet noen av avisens ansatte hardt.
– Vi permitterte to personer som jobbet med annonsesalg- og produksjon, og hadde 1,8 stillinger ledige på grunn av det. I tillegg lot vi en journaliststilling, der vi hadde vært gjennom en søknadsrunde, stå åpen, sier han.
– Kan du tenke deg noen grunn til at dere har fått avslag? Støtte på under 25 000 kroner, betales som kjent ikke ut.
– Jeg kan ikke se at det skal være grunnen. Da antar jeg at begrunnelsen ville vært at vi var berettiget til for lite støtte. Ut fra begrunnelsen i klagen, mener vi dette er feil, svarer redaktøren.
Samtidig er han klar på hva han ønsker at Medietilsynet skal gjøre nå.
– Vi vil at de skal se på søknaden vår på nytt, fordi vi mener tallene vi har levert viser at vi faller innenfor vilkårene for støtte. Får vi ikke klagen tatt til følge, må jeg si at jeg ikke synes vilkårene treffer, sier han.
– Vil behandle klagen så snart som mulig
Kommunikasjonsrådgiver i Medietilsynet, Nina Bjerke, er forelagt kritikken fra Sætrevik.
I et kort svar på e-post, skriver Bjerke følgende:
«Vi har mottatt klagen, og vi vil behandle den så snart som mulig. Lokalavisen Grenda vil få svar så snart den er ferdigbehandlet.
Torsdag formiddag ble det kjent at 132 av de i alt 201 søkerne til kompensasjonsordningen fikk tildelt støttemidler. Til sammen ble 91,9 millioner av regjeringens totalramme på 300 millioner kroner delt ut.
– Medietilsynet må vurdere søknadene opp mot kriteriene i forskriften. Når de som er kvalifisert får støtte, blir summen vel 92 millioner kroner, sa Medietilsynets direktør Mari Velsand om tildelingen.
Hun la også til:
– Hva som skjer med de resterende 208 millionene er ikke avklart. Det må Kulturdepartementet ta stilling til.