Styreleder Silje S. Skiphamn i SKUP.

100 dager til SKUP - her er de første smakebitene fra programmet. Og Silje S. Skiphamn ser endelig lys i tunnelen

Styrelederen er mye mer rolig nå enn da det stormet rundt konferansen i fjor.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Årets SKUP-konferanse i Tønsberg nærmer seg med stormskritt.

Etter en trøblete start med anmeldelse, politisak, økonomisk rot og usikkerhet, skal det meste være på plass nå, forteller styreleder Silje S. Skiphamn i SKUP til Medier24.

- Jeg er mye roligere nå enn jeg var i fjor. Alt med økonomien er ryddet opp i og vi har ingen uferdige oppgaver som står der lenger. Det er viktig å ha den tryggheten i bunn, for da blir alt mye enklere, sier hun.

SKUP holdt på å gå konkurs to ganger i løpet av kort tid i 2016.

Bakgrunnen er at konferansen havnet i et økonomisk uføre etter manglende kontroll, noe den tidligere daglige lederen er under etterforskning for. SKUP-styret mener han skal ha gjort underslag for verdier på opp mot 200.000 kroner.

Hele saken, med revisorer og advokater, skal ha kostet konferansen rundt en halv million kroner, får Medier24 opplyst.

Har kontroll på pengene

Siden den gang har SKUP ansatt en ny daglig leder, tidligere VG-journalist John Bones, i 50 prosent.

Skiphamn innrømmer at det har vært en stor jobb å rydde opp i alt som var. Og at de har fått på plass nye rutiner for å ikke havne i samme situasjon igjen.

- Vi har aldri hatt så god kontroll på økonomien så lenge jeg har vært med. Vi har en god regnskapsfører som vi stoler på - og som holder oss i ørene så alt blir riktig.

Der man før var avhengig av å få opplyst riktige opplysninger fra én person, kan man nå, som styremedlem i SKUP, logge seg inn til enhver tid og se helt ned på bilagsnivå hvordan det står til.

SKUP har også endret måten de tar inn penger på. Før kunne redaksjonene melde på et visst antall journalister - og få en regning i etterkant. Nå må alle deltakerne betale når de melder seg på.

- Vi tapte en del penger på det og på grunn av en del rot, så fikk vi ikke inn alt vi skulle. Også er det veldig tidsbesparende for oss å slippe faktureringen, sier hun og fortsetter:

- En del av ryddejobben var å finne ut hvem som har betalt og ikke, for det var ubetalte regninger for deltakere fra mange år tilbake. Nå har vi fått inn mesteparten av det også, så redaksjonene har betalt det de skylder - i stor grad.

- Hvordan er økonomien nå?

- Den er bra. Vi fikk over én million inn på innsamlingsaksjonen, så vi har den finansielle tryggheten vi trenger nå. Nå er vi på budsjett, men vi har hverken mer eller mindre.

Hverdagsgraverne

Årets konferanse budsjetterer med rundt 380 betalende deltakere, men håper å overgå fjorårets 550 deltakere, hvorav rundt 440 var betalende, opplyser SKUP.

PLANLEGGER: SKUP-styret startet planleggingen av årets konferanse 24. august. Styreleder Silje Sjursen Skiphamn sitter ved bordenden, og fra venstre er Maren Sæbø, Jens Christian Nørve, Synnøve Åsebø, Maria Hasselgård, Kristoffer Egeberg, Eirik Veum, Marianne Tønset, Yohan Shanmugaratnam (skjult), Eystein Røssum, Jan Morten Bjørnbakk og Ina Gundersen. Anne Gjerde , Ingerid Salvesen og Connie Bentzrud var ikke tilstede da bildet ble tatt. Eiliv Frich Flydal tiltrådte styret rett før jul.

Skiphamn forteller samtidig at de har begynt å slippe deler av programmet på nett. Det viser at de satser på å treffe kjernen med journalistisk metode:

  • Intervju- og hersketeknikk med Sigrid Sollund og Fredrik Solvang i NRK
  • «Helene sjekker inn på SKUP» med Helene Sandvig
  • Flere bolker om datajournalistikk
  • Metodiske kurs om innsyn
  • Kurs i ulike journalistiske verktøy og sosiale medier
  • Flere inspirasjonsforedrag, blant annet fra podkastsuksessen «Dirty John» og YLE-journalisten Jessikka Aro viser hvordan hun jobbet da hun jaktet på russiske troll
  • 16 «Slik gjorde vi det»-foredrag

- Vi følger hverdagsgravesporet tett, for det har vært et viktig satsingsområde for oss. Her skal vi favne både de som jobber i små redaksjoner uten store ressurser, og de som har rom for mer graving, sier styrelederen.

- Den vanlige kritikken mot SKUP er at dette er bare for de store redaksjonene som får mye tid. Vi vil vise i praksis at slik er det ikke.

Daglig leder John Bones i SKUP er uvurderlig for konferansen, forteller styrelederen.

Hun understreker samtidig at det er mye på programmet som fremdeles ikke er klart. Blant annet venter de på endelige bekreftelser fra flere store navn.

SKUP-styret har kartlagt blant norske lokalavisredaktører hva som skal til for at de sender sine journalister til SKUP. Akkurat den metoden er viktig for å favne bredere, mener hun,.

- Er man i rute - 100 dager før?

- Vi ligger bedre an enn vi gjorde i fjor i alle fall. Det var et litt spesielt år, kan man si. Vi må være aktuell også, så vi kan ikke være for låst heller. Jeg vil si at vi er godt i rute, men vi har fortsatt åpne slotter for ting som skjer de neste tre månedene, sier Skiphamn.

- Så arbeidet går som det skal?

- Ja, vi er heldige som har John (Bones). Det største problemet med han er å få han til å ikke jobbe så mye, for han er et veldig dugnadsmenneske. Bones har en enorm kapasitet og nettverk og er uvurderlig for SKUP. Jeg har troa på dette blir bra, sier hun.

Mye jobb

Daglig leder John Bones bekrefter at de er i rute og at rundt halvparten av sesjonene er ferdig programmert.

- De øvrige sesjonene blir ferdigstilt i januar og februar, tidligst i mars, for å være aktuelle. Vi ser nå omrisset av hele konferansen og det er bra.

- Er det mye jobb?

- Ja, det er det. Med 80-90 sesjoner, så er det mange detaljer som skal på plass. Men dette er lysbetont.

- Hvordan går det med påmeldingen?

- Vi åpnet for det i forrige uke og det går i samme tempo som i fjor med en litt forsiktig start, men vi satser på samme antall som i fjor, avslutter Bones.

Powered by Labrador CMS