Redaktør Alf Bergin i Grav24.
Redaktør Alf Bergin i Grav24.

Grav24 kritiserer departement for ulik behandling: – Tyst som graven­

Alf Bergin har sett seg lei på at mindre redaksjoner ikke blir likebehandlet som de store. – Vi er ikke enig i at mindre medier må vike for større medier, svarer Barne- og familiedepartementet.

Publisert

Grav24.no, en mindre redaksjon som dekker spørsmål knyttet til gravferd og industrien rundt, er frustrert etter å ha blitt ignorert av Barne- og familiedepartementet (BFD), opplyser redaktør Alf Bergin overfor Medier24.

Han hevder at NRK fikk svar på en lignende forespørsel mens Grav24 fortsatt venter på tilbakemelding.

– Det er helt uholdbart at det skal være på dette nivået, sier Bergin.

  • Departementet mener kritikken er urimelig. Les tilsvaret til Barne- og familiedepartementet nederst i saken.

Urettferdig behandling

Bergin kontaktet BFD torsdag 6. juni kl. 10.23 for å få en politisk kommentar om det er ønskelig med private aktører i driften av krematorier i Norge. Kl. 11.50 samme dag mottok han en bekreftelse fra kommunikasjonsavdelingen - som lovet svar.

– Søndag 9. juni kl. 17.05 publiserte NRK en sak basert på akkurat samme problemstilling som vi ba om svar på. Statsråden ble sitert, forteller Bergin.

Mandag formiddag 10. juni prøvde Bergin gjentatte ganger å ringe - uten å få svar, hevder han.

– Denne behandlingen av mindre medier kontra de store er frustrerende. Jeg har et utmerket samarbeid med NRK, men dette skal skje på like prinsipper.

Behov for nasjonal styring

Temaet om privat drift av krematorier har skapt stor debatt i sektoren, sier redaktøren.

– Kremasjon mangler nasjonal styring, og private aktører ønsker å etablere tilbud. Kapasiteten begynner å bli oppbrukt, og noen må ta tak. Det er det vi ønsker svar på. Hvordan ser myndighetene på privat drift av krematorier, spør Bergin.

Han uttrykker sterk frustrasjon over situasjonen.

– Det er spesielt frustrerende når samme problemstilling blir belyst av statsråden i NRK. Vi ba om en politisk tilbakemelding på akkurat den saken. Det blir feil i forhold til pressens rolle og at vi skal bli behandlet likt. Selv om vi er små, har vi samme rettigheter til å bli behandlet skikkelig når vi kommer med konstruktive spørsmål til de som styrer og forvalter Norge, sier Bergin.

Til tross for gjentatte forsøk på å få kontakt, har Bergin fortsatt ikke mottatt noen tilbakemelding fra BFD, sier han.

– Det er tyst som i grava. Jeg får ingen tilbakemelding. Jeg har lagt igjen meldinger på svareren og blir lovt svar, men ingenting skjer. Samtidig kommer andre foran oss. Jeg har ingenting negativt å si om NRK. De gjør en kjempejobb og har fått fram problematikken på en utmerket måte, men det må være like forhold for pressefolk, avslutter Bergin.

– Likebehandler alle medier

Barne- og familiedepartementet er forelagt kritikken fra Grav24. Kommunikasjonssjef Kari Westersund opplyser overfor Medier24 at de mottok henvendelsen fra NRK 30. mai og de fikk svar 6. juni.

Kommunikasjonssjef Kari Westersund i Barne- og familiedepartementet.
Kommunikasjonssjef Kari Westersund i Barne- og familiedepartementet.

Henvendelsen fra Grav24 kom 6. juni og ble besvart 10. juni. Selv om den handlet om samme tematikk, var spørsmålene formulert annerledes og det var to andre spørsmål i tillegg, opplyser hun.

– Når Grav24 ønsker en uttalelse fra statsråden, så må hun få henvendelsen forelagt og tid til å svare på den. Det stemmer at det også kom en henvendelse fra NRK Rogaland 6. juni. Dette var en henvendelse som gjaldt saksforhold vi kunne svare ut fra fagavdelingen som et Barne- og familiedepartementet opplyser-svar nokså raskt. Journalisten i Grav24 har fått svar fra statsråden på spørsmålene han stilte.

På spørsmål om mindre redaksjoner må vike for større redaksjoner når det kommer til mediehenvendelser hos BFD, svarer Westersund:

– Vi likebehandler alle mediehenvendelser og behandler hver og én som en selvstendig henvendelse uavhengig av størrelse på redaksjonen. Hvis dere gjør et søk og ser hvilke uttalelser statsråden har gitt i løpet av tiden hun har vært barne- og familieminister, så tror jeg dere raskt vil se at det er et stort mangfold av medier hun har gitt intervjuer og uttalelser til. Det kan likevel være sånn at enkelte henvendelser er enklere å svare ut raskt, mens andre henvendelser krever mer saksundersøkelser og fakta-avklaringer. Derfor kan det skje at en henvendelse som kom etter en annen i tid vil bli besvart før. Men det har ingen ting med størrelse på redaksjonen å gjøre.

Videre til spørsmålet om BFD tar selvkritikk i denne saken, svarer Westersund:

– Vi vil understreke at vi forsøker å svare alle medier så raskt vi kan. Men vi ber også om en forståelse for at det er fakta-avklaringer vi trenger å gjøre for å gi et riktig svar, og også at hverdagen til en statsråd som mottar mange mediehenvendelser er travel, og at det derfor ikke er mulig å svare på alle henvendelser med det samme. Vi er ikke enig i at mindre medier må vike for større medier, og vil understreke at vi likebehandler alle mediehenvendelser vi mottar. Fra Grav24 har vi mottatt en rekke mediehenvendelser i løpet av det siste året, og har svart ut alle fortløpende og så raskt vi har kunnet. Vi opplever derfor Bergins fremstilling som noe urimelig.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS