VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Mediehuset legger fram evalueringen onsdag kveld.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Mediehuset legger fram evalueringen onsdag kveld.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

VG-rapporten er klar: Skarvøy tar permisjon i seks måneder og redaktør Gard Steiro blir sittende

– Vi finner imidlertid ikke grunnlag for å konkludere med at VGs reporter har fabrikkert utsagn. Det sier VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Publisert

Saken oppdateres 

Onsdag kveld legger VG fram den lenge etterspurte interne granskningsrapporten. 

Den er en full gjennomgang av hva som skjedde før, under og etter at de publiserte en sak om en ny bekymringsmelding mot tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, etter en video av at han hadde danset med en ung kvinne på bar i Oslo.

Granskningen har blitt ledet av VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. 

Dette har skjedd: 

* 17. februar: Trond Giske (Ap) og lederen av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell, er på Bar Vulkan i Oslo, der Giske blir filmet dansende med en ung kvinne. Mot kvinnens ønske blir videoen delt, blant annet med medlemmer av Fagforbundet.

* 18. februar: Giske kunngjør at han stiller som kandidat til nestledervervet i Trøndelag Ap. Samme dag sender to tillitsvalgte i Fagforbundet, Knut Sandli og Terje Ferstad, en bekymringsmelding om dansevideoen til partisekretær Kjersti Stenseng.

* 20. februar: Giske blir enstemmig innstilt som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

* 21. februar: VG publiserer en artikkel om dansevideoen, og der siteres kvinnen på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.» Overfor NRK understreker hun at situasjonen ikke var ubehagelig og at hun opplevde det hele som uproblematisk.

* 22. februar: Giske trekker sitt kandidatur til arbeidsutvalget i Trøndelag, og valgkomiteen vraker ham til alle verv.

* 27. februar: Fagforbundet i Oslo starter en intern gransking av Sandli og Ferstad som sendte bekymringsmeldinger.

* 14. mars: Både Sandli og Ferstad trekker seg fra sine verv i Fagforbundet.

* 20. mars: I et intervju med TV 2 retter kvinnen kraftig kritikk mot VGs behandling av henne. Hun hevder avisa med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen. VGs sjefredaktør Gard Steiro beklager saken.

* 21. mars: VG har krisemøte, avisen tar selvkritikk, journalisten får ikke lenger jobbe med egne saker. Samtidig påpeker Jorodd Asphjell at beslutningen om å vrake Giskes kandidatur ble direkte påvirket av dansevideoen og VGs artikkel.

* 27. mars: VG legger fram sin interne gransking av saken.

Kilde: NTB

– Vi begynte vår interne evaluering i februar, sa Håndlykken. 

VGs journalist Lars Joakim Skarvøy har i ettertid fått mye kritikk for måten han behandlet den unge kvinnen på i etterkant, og har også blitt anklaget av Sofie for å med viten og vilje publisere et feilaktig sitat fra henne, som fikk saken til å framstå i et uriktig lys. 

– Hun er sitert på utsagn hun ikke kan stå inne for. Dette er kritikkverdig, sa Håndlykken videre. 

– Vi finner imidlertid ikke grunnlag for å konkludere med at VGs reporter har fabrikkert utsagn, fortsatte Bakke Håndlykken.

Hele rapporten kan leses her.

– For svak ledelse

De har også konkludert med at det har vært for svak ledelse i arbeidet med saken. 

– I et mediehus som VG er det viktig med en sjefredaktør som har nærhet til journalistene, men i dette tilfellet gikk Steiro inn i en operativ rolle, som skapte utfordringer for han, slik det er redegjort for tidligere, sa Håndlykken .

I tillegg trakk hun fram kritikken rundt manglende kildebredde. 

– Denne manglende bredden i valg av kilder representerer også en svikt i reportasjeledelsen, som vi må ta lærdom av, sa hun. 

Videre fortsatte hun til en beklagelse. 

– Vår vurdering er at denne beklagelsen kom for seint, sa Håndlykken. 

– Nå har vi erfart direkte hvordan det er å være på den andre siden, og det tar vi med oss, sa Håndlykken.

– Får stå for Skarvøys regning

Lars Joakim Skarvøy sa til Medier24 onsdag kveld at han ikke forstår hvorfor Sofie forteller en annen historie nå enn tidligere.

– Det får stå for hans regning. Jeg viser til rapporten, sier Steiro.

Konsekvenser for redaksjonen

De kommer også nye rutiner for redaksjonen i VG. 

– Det handler om retningslinjer for den enkelte journalisten og nye retningslinjer for den redaksjonelle ledelsen, sa Håndlykken. 

Skarvøy tar permisjon i seks måneder, og så kommer de tilbake til hva som skjer etter de seks månedene. 

– I VG har vi praksis for å ikke kommentere personalmessige forhold offentlig. Vi har her en enighet med Lars Joakim Skarvøy om at han tar seks måneder permisjon, sa Håndlykken. 

 

– Lov å gjøre feil

Det er opp til styreleder Torry Pedersen å ta stilling til Steiros rolle og framtid. 

– Blir det begått feil skal det rettes og beklages. Det er ingenting ved Steiros utøvelse som ikke viser at han er dette ansvaret bevisst. Det er ingen proposjonal konsekvens om Steiro skal måtte gå av ut fra dette, sa Pedersen på framleggingen. 

Steiro tok over ordet. 

– Beklagelsen står seg. Jeg er takknemlig for den rapporten som foreligger og er grundig. Den gir et dekkende bilde av prosessen i VG før og etter publisering, sa Steiro og fortsatte: 

– Rapporten konstaterer at vi har gjort feil og som redaktør er det mitt ansvar, sa Steiro. 

Steiro var klar på at han ikke kom til å trekke seg som redaktør. 

– Det har blitt gjort feil og jeg har gjort feil, sa han videre og viste til gode forslag om tiltak som kan redusere risikoen for feil i framtiden. 

Har gjort nye endringer i saken 

Kort tid før rapporten ble lagt fram kunne Dagens Næringsliv melde om at VG har gjort nye endringer i den opprinnelige saken.  

I en oppdatering av saken skriver VG: 

«I den opprinnelige versjonen lå det også inne en beskrivelse av at «Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser».

Beskrivelsen var tatt med på bakgrunn av en forståelse av situasjonen som ikke er riktig, og ble fjernet fra manus 27. mars.

VG har også fjernet bekymringsmeldingen som ble sendt til Arbeiderpartiet vedrørende Giskes oppførsel på videoen.

 Den inneholder opplysninger det ikke er dekning for, og skaper et feil inntrykk av hendelsen». 

– Alle er lei seg

De siste ukene har det stormet rundt VG, og nå bryter de tausheten: Først publiserte de en sak om en ny bekymringsmelding mot Arbeiderparti-nestleder Trond Giske, etter at Giske hadde danset med en ung kvinne på Bar Vulkan i Oslo. Kvinnen var sitert i VGs sak på at de hadde danset, men at det så «ble litt mye», slik at hun og venninnen dro. 

VG-saken fikk kritikk etter at kvinnen på videoen fortalte NRK «at det ikke er så ille som det ser ut på videoen», og VGs politiske redaktør Hanne Skartveit måtte blant annet stille i NRKs Debatten og beklage at de hadde «bomma» og at saken var mangelfull. Det bekreftet også VGs redaktør Gard Steiro overfor Medier24. 

En stund etter stod hun fram hos TV 2 og fortalte at hun føler seg feilsitert av VG i den første saken - og at hun gjentatte ganger hadde forklart at hun opplevde situasjonen om uproblematisk, men at VGs journalist Lars Joakim Skarvøy ikke hadde lyttet til hennes innspill. 

Dagen etter at Sofie (27) stod fram fjernet VG det mye omtalte sitatet fra den opprinnelige saken, og VGs sjefredaktør går ut og beklager overfor kvinnen, Trond Giske og VGs lesere. Samtidig gjør VG det klart at de jobber med en intern granskning og at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke lenger jobber med egne saker

– Aller er lei seg for den feilen som har blitt gjort og vi ser alvorlig på det, sa Steiro til Medier24. 

Den granskningen er klar torsdag. 

Samtidig viser en undersøkelse InFact har gjort på vegne av Medier24 at 4 av 10 sier at de ikke har tillit til VGs politiske journalistikk, og VGs digitalredaktør Ola Stenberg har vært ute og sagt at de skal jobbe knallhardt for å vinne tilliten tilbake.

Powered by Labrador CMS