Google-sjefen tilbrakte barndommen i et arvet skur, også kalt «hytte». Nå er han vaksinert mot slikt

MEDIESOMMER: Jan Grønbech skulle gjerne kjørt Harley eller vært på fjelltur. I stedet ble det seiltur, Spania og strategiarbeid.

Publisert Sist oppdatert
  • Navn: Jan Grønbech
  • Alder: 48
  • Stilling: Sjef i Google Norge

Dette er Medier24s intervjustafett «Mediesommer». Dagens gjest Jan Grønbech ble utfordret av Gunnar Stavrum

Les alle Mediesommer-pratene her!

Først tre spørsmål til deg:

...alle tre fra Gunnar Stavrum.

Er Google avhengig av at mediebransjen overlever?

- Nei, men vi er likevel veldig opptatt av at mediebransjen har et kvalitativt og kvantitativt mangfold som sikrer at demokratiet og folkeopplysningen ivaretas.

Har norsk journalistikk og norske medier livets rett?

- Dette har ikke noe med nasjonalitet å gjøre. De som leverer en tjeneste som kunden / leseren vil ha, har livets rett. De som ikke leverer dette bør ikke holdes kunstig i live.

Amerikanske tjenester som Facebook og YouTube redigeres ut fra en amerikansk moral, som er liberal i forhold til vold, men lite liberal overfor naturlig nakenhet. Hvordan opplever du forskjellen på europeiske og amerikanske verdier i Google?

- Google er et globalt selskap og USA er bare et av de landene der vi opererer. Veldig mange i toppledelsen vår er fra andre land enn USA og jeg tror dette gjør at Google i ganske stor grad tar beslutninger fra et globalt perspektiv og ikke et amerikansk.

Så ni kjappe sommerspørsmål: 

Hvor og hvordan tilbringes sommeren?

- Jeg har seilt en uke i Adriaterhavet og er nå i Spania. Hvis jeg hadde hatt anledning til å velge ferie alene så hadde jeg enten vært på fjelltur i Sveits eller kjørt Harley'en min rundt omkring i alpene, eller begge deler. Tilbrakte barndommen i et arvet skur, også kalt hytte. Er fullstendig vaksinert mot slikt i dag.

Hvilken responstid har du på e-post i ferien?

- Som normalt. Men jeg får nesten ingen mail om dagen.

Hvilke medier bruker du i ferien, og følger du nyhetsbildet like tett som vanlig?

- Jeg leser litt nettmedier, men det er ingen som skriver noe om dagen. Lineær TV har jeg ikke sett på på over et år. Jeg har lest to bøker så langt i ferien og har to igjen.

Hvilke store spørsmål bruker du ferien til å grunne over?

- Jeg jobber med noen interne Google-prosjekter i ferien. Ferien egner seg godt for strategiarbeid. Ellers er jeg så heldig at «bransjen min» vokser med 30 prosent per år fremdeles og det er få mørke skyer på horisonten så lenge vi leverer det vi lover til norske annonsører.

Hvordan skal avisbransjen og journalistikken overleve?

- Aviser som leverer unikt innhold av god kvalitet kan lett ta betalt for det. VG kan aldri gjøre det, men må satse på volum.

- De fleste aviser i utlandet har et meget godt samarbeid med Google der de får store inntekter fra vårt felles annonsesalg. Dette råder jeg norske medier til å bli en del og mange har allerede blitt det.

Er teknologi så viktig som stadig flere skal ha det til?

Ikke nødvendigvis, men det er et paradoks at menneskeheten i generasjoner har sett seg fornøyd med at barna skal kunne lese og skrive. Jeg mener at fremtidens barn bør kunne lese, skrive, kode og løse calculus/differensialregning.

Ja eller nei til DAB og å stenge FM-nettet?

- Jeg har lyttet nøye til begge parter i denne saken, og begge sider oppfører seg til tider noe rabiat. Jeg mener DAB er bra. Det øker kvaliteten for folk flest og det er bra for beredskapen i landet. Stenging av FM nettet ser dessverre ut til å være eneste måte å få folk over på DAB.

- Hvis stenging virkelig må til, da er ikke DAB bra nok, eller ikke bra nok til å fortelle folk hvor bra det er. Poenget mitt er at jeg er sterkt i mot at stalinistiske virkemidler må iversettes for å innføre ny teknologi. La markedet bestemme. Tenk om vi alle ble pålagt å laste ned Angry Birds bare fordi regjeringen er hekta på det.

Når kjøpte du en papiravis sist?

- Jeg kjøper Finansavisen hver lørdag, på grunn av motorvedlegget, og abonnerer på DN og Aftenposten i helgen. Det er jo litt kos da...

Har du brukt Popcorn Time?

- Jeg måtte faktisk søke opp Popcorn Time for å se hva det var. Nei, jeg bruker ikke Popcorn Time. Etter å ha brukt 2 minutter på research virker det som en heller tvilsom tjeneste. Jeg er storforbruker av Netflix og bruker alle Chromecast applikasjoner som TV selskapene måtte ha laget. NRK sin er meget bra.

  • Og til slutt: Hvem vil du utfordre til å bli neste intervjuobjekt?

- Jeg vil utfordre min gamle venn, advokat Jon Wessel-Aas. Han er etter min oppfatning en av de mest innflytelsesrike personene i medie-Norge. Og stille ham følgende spørsmål:

1) Er norske forbrukere naive med tanke på ytringsfrihet og personvernspørsmål? Utdyp svaret.

2) Synes du norske avismedier er grundige og kritiske nok? Er det stor nok forskjell på Aftenposten og VG kvalitetsmessig? Forskjellen burde jo være enorm. Utdyp svaret. 

Powered by Labrador CMS