Avisa ble rundlurt av to år gammel aprilsnarr om båndtvang for huskatter
Mye tyder på at reporter Ole-Johnny Myhrvold i Glåmdalen gikk på en smell før helgen.
Ole Dag Kvamme
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
I forrige uke slo Glåmdalen stort opp en sak om at sju millioner fugler drepes av huskatter hvert år. I saken står det blant annet at et forslag for å få bukt med problemet er båndtvang på katter.
Glåmdalen siterer Stine Aurdal på følgende:
«– Katter står for et alvorlig innhogg i fuglebestanden, og flere steder i Norge er det nå svært få kjøttmeiser igjen. Vi ønsker nå å få båndtvang for katter opp til høring for Stortinget, og håper på gjennomslag, særlig i de utsatte kommunene, skriver Stine Aurdal.».
– Hæ? Aprilspøk? Uff, da har jeg også gått fem på, ler Ole-Johnny Myhrvold (61) i Glåmdalen.
Han sitter i bilen, på en jobb for avisen, når Medier24 ringer mandagen ei uke før 1. april, for å sette datoen litt i fokus her.
– Jeg har jobbet her i 30 år, og har laget aprilspøker, men aldri tidligere gått på dem selv, sier Myhrvold.
Dette er altså ingen sak om oppdiktede sitater. Det vil si, noen har diktet. Men det var ikke journalisten. Det var en veterinærkjede. Dem skal vi snart sitere en beklagelse på.
Det startet med en ekte rapport
Men først:
Den erfarne reporteren, fotografen og friluftsmannen – ja også fugleelskeren, kanskje har han en sterk motstand for katter, hva vet vi, satt på jobben i slutten av forrige uke.
Han hadde kommet over en rapport fra Norsk Ornitologisk Forening, som sa at norske katter dreper rundt sju millioner fugler i året.
Det er jo ille nok. Det er heller ikke tull en gang, og rapporten finner du her. (Vi håper i alle fall det ikke er tull, for da har Medier24 også gått på ei blemme, red.anm.)
In Google we trust
Saken var jo fin, for reporteren, som ikke akkurat mangler bilder av fugler i arkivet sitt. Så han satt seg for å skrive.
– Jeg hadde jo ikke all verdens tid heller, og hadde ikke lest hele rapporten, men tok med utdrag. Og så hadde jeg behov for litt mer da, sier Myhrvold.
Han sitter fortsatt i bilen, for dette intervjuet gikk relativt radig. Han skulle på jobb.
– Jeg ble nysgjerrig, og lurte på om noen hadde funnet på noen forslag for å bøte på fugledøden. Det fant jeg på nettet, til hjemmesiden til den dyresiden, forteller Myhrvold.
Rapporten til Norsk Ornitologisk Forening holdt seg på matta, enn si fuglebrettet:
Holder man katten innendørs tar den ikke fugler. Viktigst er dette i morgentimene og på kvelden.
Bruk av halsbånd laget for å redusere predasjonsomfang.
Tiltak ved fôringsplassen som begrenser huskattens tilgang til disse.
1. april 2017
Men veterinærkjeden Anicura hadde altså for akkurat to år siden diktet opp en seniorrådgiver i Mattilsynet, som i innlegget tydelig merket 1. april, gikk noe lenger.
«Katteeiere har lenge nytt godt av at lov om båndtvang kun gjelder for hund, men nå vurderer politikere å stramme inn loven til også å gjelde katter. «Å holde husdyr stiller krav til eier,» uttaler seniorrådgiver Stine Aurdal i Mattilsynet.»
Bare for å komplisere litt: Denne uttalelsen kom altså to år før rapporten fra ornitologene kom i mars i år, og har ingen ting med den å gjøre.
Anicura stilte seg bak det tullete båndtvang-forslaget, og uttalte:
«I tillegg til at det går hardt ut over fugler og andre smådyr, ser vi stadig skader som følge av katteslagsmål», sier veterinær Sasja Rygg i AniCura. «Vi ser stygge skader etter sammenstøter både katter imellom og mellom hund og katt.»
Punch i punchline
Sitatet ble punchline i saken til Myhrvold, og ble så spredt over en dobbeltside i Glåmdalen lørdag: «Tar sju millioner fugler hvert år – utreder båndtvang for katter».
Stine Aurdal finnes ikke, og saken er nå fjernet, innrømmer Sasja Rygg, som faktisk eksisterer. Hun er ikke veterinær, men kommunikasjonsansvarlig i Anicura Norge. Og hun beklager.
– Uff, vi har fjernet den nå, jeg visste ikke at den fortsatt lå der. Vi laget den til en aprilspøk i 2017, og den skulle ikke blitt liggende, sier Sasja Rygg.
Om en uke er det 1. april enda en gang, men Rygg tør ikke love noen spøk i det hele tatt, særlig ikke nå, i dag, etter dette.
– Jeg tror kanskje ikke vi gjør noe i år. Det kan hende vi får ånden over oss, men har ikke tenkt på noen aprilspøk i år.