De åtte ungdommene som har valgt å stille opp i sesong to av «Jeg mot meg».

Ny sesong av «Jeg mot meg». Psykolog og programleder Peder Kjøs har ett råd til unge som sliter: - Finn noen å prate med

- Vi vet at mange unge sliter mye, sier programredaktør Gitte Calmeyer om hvorfor NRK satser på programmer om unge og psykisk helse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne høsten kommer sesong to av NRKs ungdomssatsing «Jeg mot meg», hvor åtte ungdommer forteller sine historier om å slite med dårlig psykisk helse og hvilke utfordringer de sliter med i hverdagen. 

Peder Kjøs er programleder og psykolog. Han leder gruppeterapi-timene med ungdommene som gjennom serien forteller sine historier. 

- Å jobbe med grupper er veldig intenst, veldig oppslukende, og du tenker på dem hele tida. Det er veldig sterkt, sier han til Medier24. 

- Det blir personlig for meg også 

Kjøs forteller at serien oppleves nær for han også, og at han trodde innspillingen av sesong to skulle være enklere enn den første sesongen. Slik viste det seg å ikke bli. 

- Det finnes ikke noen annet måte å gjøre det på enn å engasjere seg. Det blir personlig for meg også, jeg har lyst til at det skal gå bra med dem, sier han. 

Psykologen ønsker ikke å trekke fram en spesiell historie som er ekstra viktig for han, og forteller at alle de åtte historiene har truffet han på en eller annen måte. 

- Alle de åtte historiene har truffet meg, men på forskjellige måter. Det er veldig forskjellige historier. Lynneth som har en ironisk distanse til hele prosjektet - det engasjerer meg veldig, hvordan vi skal få henne til å engasjere seg. 

Opptakene er gjort for om lag et år siden, og Kjøs forteller at det i etterarbeidet er hans oppgave å følge opp ungdommene som har fortalt historiene sine, i den grad de selv trenger og ønsker det. 

Dette er ungdommene i serien:

Amund (23) fra Stjørdal i Trøndelag droppet ut av ungdomsskolen og ble gamer i World of Warcraft. Nå vil han tilbake til det virkelige livet igjen, men han står helt uten venner og eller noen form for utdanning.

Mariann (23) fra Ørsta er opprinnelig fra Afghanistan, kom som flyktning til Norge som barn og har opplevd veldig mye vondt. Mariann har klart seg bra med jobb, kjæreste og stort sosialt nettverk, men nå er fortiden i ferd med å innhente henne.

Lynneth (18) fra Trømborg går siste året på videregående, men med stor grad av selvforakt, stadige depresjoner og ADHD kan dagene være utfordrende.

Torkel (25) er en journaliststudent fra Bergen med kraftig angst og panikkanfall. Han sliter med å finne gode måter å håndtere det på, og tyr til selvmedisinering når det blir for ille.

Anja Catrine (22) er fra Gol, men studerer på BI i Oslo. Hun er en populær blogger med nesten 70 000 følgere på Instagram, men det er ikke mange som egentlig kjenner henne.

Fredrik (24) bor i Trondheim. Han har tilbragt mye av ungdomstiden med operasjoner og sykehus for å bli den han er nå, noe som kom foran skolegang og venner. Nå vil Fredrik skape seg en bedre tilværelse.

Susanne (18) bor utenfor Grimstad hos moren sin. Den lille familien sliter med å få endene til å møtes, noe som i stor grad formørker tilværelsen, og hun er redd for sin egen fremtid.

Jamal (25) er norsk-somalier, født og oppvokst i Oslo. Da han var 15 år flyttet han hjemmefra, og har siden den gang måttet klare seg selv. Som et resultat av dette, sliter han med å åpne seg for andre mennesker.

Kilde: NRK/Anti

- Kom deg ut av ensomheten

I den første episoden av sesongen forteller blant annet Amund (23) sin historie om om hvordan han gikk alene i alle friminuttene på skolen og om hvordan det til slutt endte med at han totalt isolerte seg selv fra omverdenen. 

Kjøs sitt viktigste råd til unge som sliter med psyken, er å forsøke å bryte sitt eget mønster og å komme seg ut av ensomheten.  

- Det er veldig viktig å komme seg ut av ensomheten, og å prate med noen. Har du foreldre, søsken eller noen andre som er ok å prate med, så gjør det, sier han. 

Han understreker at han håper at serien kommer til å føre til mer åpenhet rundt psykisk helse, og at flere unge tør å søke hjelp, om de står i en vanskelig situasjon. 

- Det er noe av det jeg håper blir resultatet av dette, at folk tenker at det ikke er et så stort og dramatiske skritt å ta kontakt med hjelpeapparatet, men at det er noe man kan gjøre hvis man har det sånn som de som er med i serien. At hjelpeapparatet skal være med tilgjengelig, sier han. 

For Kjøs er det viktig at det ikke kan være et ansvar som legges på de unge alene, men at det er et felles samfunnsansvar å redusere andelen unge som sliter psykisk. 

- Her er det et kollektivt ansvar, som vi ikke bare kan legge på hver enkelt. Samtidig er det også et ansvar som ligger på hver enkelt, hvor man må finne sin vei her i livet. Og det er et stort og vanskelig ansvar for oss alle, sier han. 

NRK: - Vi vet at mange unge sliter

Gitte Calmeyer er prosjektredaktør i NRK, og har hatt ansvaret for utviklingen av «Jeg mot meg». Serien er et samarbeid mellom Anti TV og NRK. Calmeyer mener serien er en viktig del av NRKs samfunnsoppdrag. 

- Vi vet at mange unge sliter mye, blant annet at selvmordsgraden blant gutter er høy og at mange jenter sliter med depresjoner. Da føles det naturlig for oss å ta et dypdykk ned i det, sier hun til Medier24. 

Serien er en kombinasjon av filming av gruppeterapi-timer med alle de åtte ungdommene og ungdommenes egne videodagbøker. 

- Det er et prosjekt som handler om å nå frem til unge mennesker, på deres premisser, og da valgte vi denne formen, hvor de selv sitter og forteller, sier hun. 

Hun er spent på hvordan serien kommer til å bli mottatt av målgruppa, og gleder seg til å se hvordan seertallene blir. 

- Da vi publiserte første sesong la vi ut alle åtte episodene på en gang, og tenkte kanskje at det var litt heftig, men det viste seg at det ikke var det for den målgruppa. De slukte det, sier hun. 

Ungdomspolitikerne oppfordrer til åpenhet

Under Arendalsuka inviterte NRK ungdomspolitikere til samtale om serien, etter visning av første episode. 

I panelet satt Synnøve Kronen Snyen fra Sosialistisk Ungdom, Daniel Skjevik-Aasberg i Unge Høyre og Tiril Eid Barland i Unge Venstre, og foran en fullsatt Arendal kino snakket de om viktige utfordringer ungdom møter i dagens samfunn. 

Alle ungdomspolitikerne var enige i at dette er en viktig serie, og at det å sette fokus på psykisk helse blant unge er svært viktig. 

- Jeg finner dette veldig sterkt, sa Eid Barland og fikk støtte fra de to andre i panelet. 

Kronen Snyen fra Sosialistisk Ungdom var blant annet opptatt av at alle yrkesgrupper som jobber med barn og unge må ta på seg brillene og «tørre å tenke der verste» når det er nødvendig. 

Skjevik-Aasberg var opptatt av at også gutter skal tørre å snakke med hverandre om psykisk helse. 

- Vi er så åpne om at vi har brekt armen eller hatt influensa, da er det rart at vi ikke klarer å snakke om at vi sliter psykisk, sa han under debatten.

Sesong to av «Jeg mot meg» har premiere 3. september. 

Powered by Labrador CMS