I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.
Neste mann ut er frilansjournalist og programleder i Innafor på NRK, Gisle A. G. Agledahl.
– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?
– Denne våren ble det veldig synlig hvor avhengige vi er av god journalistikk, og det å hjelpe oss navigere i en verden som holder på å klappe sammen synes jeg nyhetsjournalistene stort sett har nailet.
– Selv har jeg jobbet med Innafor-dokumentarer om blant annet overgrep og psykopati og har derfor hatt hodet dypt inni noe av det vanskeligste jeg har vært borti noen gang, så på privaten har det gått mye i Pokémon og Paradise Hotel for avveksling.
– Hva er årets flause til nå?
– At en Aftenposten-kommentator ikke ante at «all lives matter» er et begrep nesten utelukkende brukt av høyreekstreme og smalt det opp som overskrift. Tror de aller fleste redaksjoner hadde hatt godt av litt mer melanin, min egen inkludert.
– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?
– Fra toppen av hodet kommer jeg på Fredrik Solvang som nailer landets mest utfordrende programlederjobb i Debatten, de eksepsjonelt kloke hodene jeg omgis av i dokumentaravdelingen i NRK, og så har jeg nettopp oppdaget pennen til Ragnhild Brochmann i Morgenbladet. Tenk å skrive så godt om plantekasser? Da kan du skrive om hva som helst.
– Hva gjør du i sommer?
– Koser meg! Bader i hjemtraktene i Vestfold, klapper sauer på fjellet, pusser opp leiligheten i Oslo, leser noe smart, gamer noe gøyalt og drikker masse vin.– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?
– Jeg skal klare å unngå Workplace, ellers blir det nok som vanlig: Nyheter via NRK og VG, NYMag for popkultur og politikk, «Oppdatert» og en rekke andre podcaster, New Music Friday på Spotify, litt Youtube og Tiktok. Og timesvis med scrolling på Instagram! Tenk at det er der jeg legger igjen mine beste år. Sukk.
– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?
– Jeg var tilfeldigvis på Hawaii en gang det kom et ganske voldsomt tsunamivarsel. Hele Waikiki, der det bor mange norske studenter, ble evakuert, og jeg ble ringt av Dagbladet fordi de ønsket en rapport fra situasjonen og jeg hadde jobbet for dem tidligere den sommeren. Stas, tenkte jeg. Følte meg som en utenrikskorrespondent!
– Fra et veldig høyt bygg ved strandkanten gikk jeg ut på balkongen for å fortelle om ståa. Her var det vel ikke noen krise? For selv om gatene var tomme, var jo vannet blikkstille. Det rørte seg ikke. Så dette må være veldig overdrevet, sa jeg, og la på.
– Etterpå skjønte jeg at jeg hadde sett bittelitt feil, for bølgene fra havet rullet jo innover byen. Det jeg hadde rapportert fra var golfbanen på andre siden av bygget.
– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?
–Det er lett å bli fanget av de daglige gjøremålene, men let etter muligheten til å bruke ressursene og plattformen du låner i sommer til å gjennomføre noen ideer du selv har lyst til.
– Lag en podcastpilot, skriv en kronikk, utvid nettsaken din med en Instagram-video, foreslå en ny artikkelserie. Kanskje treffer du blink og gjør deg uunnværlig! Uansett har du hatt det gøy og får med deg en god arbeidsprøve videre.