899 journalister til Lillehammer: «Det blir som et gigantisk samebryllup i Kautokeino»

GIJC15: Global Investigative Journalism Conference er i gang. For deling og læring om data, graving, korrupsjon og farlig journalistikk. Og lange lunsjkøer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For den som skulle lure, så er det altså finnmarking og SKUP-styreleder Jan Gunnar Furuly som snakker i tittelen.

Det er litt av en logistikk som skal foregå på Radisson BLU i Lillehammer fra i kveld og til søndag morgen.

900 gjester skal bo på alle hotellene i byen, men alle skal på konferanse, lunsj og middag på Radisson.

- Derfor er lunsjen fra 12 til 3 hver dag. Det blir som et gigantisk samebryllup i Kautokeino...

Fulle hus i hele byen

Anledningen er altså høstens store internasjonale gravekonferanse, med 899 deltakere fra hele 121 land.

Der norske SKUP (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse) er lokal arrangør.

Og når Medier24 ankommer onsdag kveld, vrimler det i innsjekkingen, det er fullt i matsalen og de snareste i baren har allerede fått sin første øl for kvelden.

SKUP-stiftelsenss daglige leder Jens Egil Heftøy sier de har noenlunde kontroll på det meste, men han var dessverre selv ikke å oppdrive da vi skulle samle noen av arrangørkomiteen til et bilde.

Mens vi står der, kommer det stadig nye journalister til innsjekkingen fra alle verdens hjørner. Både forhåndspåmeldt og uanmeldt:

- Det kom en kar fra et afrikansk land her tidligere i dag. Han hadde selv ordnet overnatting i byen, og hadde ikke meldt seg på. Men det gikk bare bra, forteller Furuly.

For hotellene i byen er fulle. Noen må bo på Hafjell, og for dem har konferansen satt opp shufflebusser både tidlig og sent.

Solid deltakelse og program

Dette er den niende GIJC-konferansen, og rett nok var det 1300 deltakere for to år siden i Rio. Men av dem var det også 400 studenter. SKUP-styreleder Furuly er med andre ord mer enn fornøyd med 900 deltakere til Lillehammer:

- Det er forskjell på Brasil og Rio, og Lillehammer. Og Norge er et høykostland. Men vi har fått til en god hotellpakke, og deltakerne vi betaler omtent det samme som i 2008 for rom og all maten, sier han.

Onsdag tjuvstartet programmet med noen kurs, filmer og middag. I morgen braker det løs på ordentlig med over 160 programpunkter på tre dager .

Men noen kom seg ikke

Blant de 121 landene er naturlig nok Norge størst, med nærmere 180 deltakere. Skandinaviske land stiller sterkt.

Det samme gjør Tyskland, og hele 50 journalister kommer fra England - hvor det tradisjonelt ikke er kultur for å dele så mye kunnskap og erfaringer med hverandre.

Mange av dem som er på konferansen - og som skal snakke - har erfaringer med krig, korrupsjon og land som er mer urolige enn Norge.

Og et par av dem som skulle stått på en scene og snakke, fikk heller ikke komme på konferansen:

En av dem er aserbajdsjanske Emin Huseynov, som oppholder seg i Sveits for tida. Han ble tidligere i år «smuglet» ut av hjemlandet og til Sveits, gjennom den sveitsiske ambassaden. Det kan du lese mer om hos The Guardian

Nå kommer han seg ikke til Norge, fordi han er i et «juridisk limbo» i Sveits: Huseynov er uten dokumenter fra hjemlandet, og har fortsatt ikke fått «flyktningepass» fra Sveits.

En annen som skulle vært på konferansen, er syriske Mohammed AlKawmani, som ikke kommer seg ut av Jemen fordi han heller ikke har fått anledning til å få visum til Norge.

Powered by Labrador CMS