Gravekonferanse blir mer populær enn OL var: Deltakere fra 107 land kommer til Lillehammer

550 påmeldte til GIJC 2015 i oktober. Men bare 80 norske deltakere så langt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Nå er programmet så å si klart, og det er på tide å få ut fingeren å melde seg på.

Oppfordringen kommer fra styreleder Jan Gunnar Furuly i Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse.

Organisasjonen er i høst vert for den niende «Global Investigative Journalism Conference», GIJC2015. Et program med 160 programposter står klart for velg og plukk på GIJC2015.org.

Og det betyr at ingen kan få med seg alt.

- Vi har laget det stort med vilje, det skal være et buffetbord med så masse godt at det er vondt å velge. Programmet er bedre enn lunchbuffeten, og den er god!, sier en munter Furuly for å markedsføre programmet.

Deltakere fra 107 land

Hele konferansen foregår på engelsk, og så langt er det påmeldt deltakere fra hele 107 forskjellige land. For de som er glad i kuriøse statistikker kan vi jo etter et raskt søk, nevne at det var deltakere fra bare 67 land på Lillehammer-OL for 21 år siden.

Og med rundt 200 mer eller mindre godkjente land i FN, vil det si at over halve verden er representert på Lillehammer i høst.

- Dette er den niende konferansen i rekken, og det blir den mest globale av dem alle. Sist gang i Norge var på Lillehammer i 2008, da med 508 journalister fra 88 land, sier Furuly.

Dette tallet er altså allerede slått. Men det er plass til flere. Opp mot 1000 mennesker skal få plass på byens hoteller, og storsalen på Radisson huser 1200 mennesker til konferanse og fest.

- Og det er bare 80 deltakere påmeldt fra Norge så langt. Det er jo egentlig skammelig lavt. Jeg er overbevist om at dette vil være interessant og bør være relevant for veldig mange flere, sier Furuly.

Blant disse 80 kommer rundt 30 på stipend fra NJ. VG og Aftenposten stiller med 11 hver, NRK er så langt ikke veldig sterkt representert.

Til gjengjeld blir det en solid deltakelse fra stuentmiljøene, med samarbeid både mot Volda og Høgskolen i Oslo og Akershus.

«SKUP på engelsk»

Styrelederen beskriver konferansen som et SKUP på engelsk. Dog med noe færre priser, men til gjengjeld et mye større og mer internasjonalt program.

- Her får du en helt unik mulighet til å lære noe nytt, og samtidig knytte kontakter med et verdensomspennende nettverk av kolleger som står klare til å hjelpe deg. Og de jobber med mange av de samme sakene som oss.

- For alle som er interessert i gruvedrift, fiskeri, finans, innvandring og flyktningebølgen i Europa, så får dere mange kolleger på konferansen, mener Furuly.

På det 160 punkter store programmet er datajournalistikk en «klar vinner», med over 60 forskjellige kurs, foredrag og seminarer.

Det er også et akademisk spor, og en minifilmfestival.

En rekke mer eller mindre kjente navn, herunder inkludert veldig mye mer forfulgte gravejournalister enn nordmenn flest, kommer også til Lillehammer.

Blant disse Emin Huseynov fra Aserbajdsjan, som måtte gå i dekning på den sveitsiske ambassaden og ble smuglet ut av landet.

Til GIJC kommer også Gordon Browns svigersøster Clare Rewcastle Brown, som har skrevet så mye om korrupsjon i Malaysia at landet utstedte arrestordre på henne, og sendte agenter til London for å fotfølge henne.

Og når Furuly appellerer til flere om å melde seg på, er det ikke for at SKUP ikke skal brekke ryggen; med 550 deltakere er arrangementet sikret økonomisk.

- Vi har også fått ganske mye penger i tilskudd. Blant annet fra UD, NJ og Fritt ord. Vi tok en viss risiko, men nå handler det bare om å få flest mulig til å oppleve konferansen og komme hit for å lære, sier han.

Powered by Labrador CMS