Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2, utviklingsdirektør Geir Terje Ruud i NTB og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.Medier24 / NTB / montasje
Karriere:
Medielederne avslører: Slik skriver du en jobbsøknad som skiller seg ut i mengden
Det er ikke alltid like lett å skulle sende ut jobbsøknader, fordi man kan ofte lure på hva redaksjonene ser etter - og hva søknadene skal inneholde.
Medier24 har vært i kontakt med Geir Terje Ruud som er utviklingsdirektør i NTB, sammen med nyhetsredaktørene Karianne Solbrække fra TV 2 og Tora Bakke Håndlykken fra VG, for å spørre om deres beste tips for en god søknad.
Her er deres beste råd til jobbsøkere:
Søknadsekspert Geir Terje Ruud, NTB
Utviklingsdirektør Geir Terje Ruud i NTB har tung redaksjonell erfaring og har ansatt en rekke mediefolk gjennom årene.
– Hva inneholder en god jobbsøknad?
– En god motivasjon for hvorfor vedkommende vil ha jobben og så lite som mulig av irrelevant svada.
– Hva er det som gjør at søknaden skiller seg fra mengden?
– En litt overraskende jobb eller tillitsverv tidlig i karrieren eller i ungdommen kan være nok til at jeg ser litt lenger på den.
– Burde man søke hvis man ikke oppfyller alle krav?
– Ja. Jeg har for eksempel aldri gått på journalistutdanning, men har levd av journalistikk siden jeg gikk på gymnaset. Jeg kunne ikke fått noen av de jobber jeg har hatt, hvis det hadde vært formelle krav. Vi burde få flere inn i journalistikken som har annen bakgrunn og annen erfaring. Det gir mer bredde i faget.
– Er oppsett og design viktig i en jobbsøknad for journalister?
– Nei. Jeg skummer først CV-en. Hvis en som nå går på journalistskole aldri har hatt et tillitsverv eller ryddet i frukten i en Kiwi-butikk, skal det være en usedvanlig god søknadstekst for at jeg skal bli interessert. Når det gjelder erfarne, vil jeg heller snakke med en som har byttet jobb noen ganger enn med en som har vært 15 år samme sted. Men de siste kan ofte overraske positivt, spesielt hvis de har utnyttet muligheten og gjort forskjellige ting.
– Hva er det man må styrene unna i søknaden?
– For mange ord.
– Hva er ditt beste tips?
– Forklar hvorfor du er en kandidat vi bør møte. Det handler om å komme til samtale. Er du først der, kan alt skje.
– Foretrekker grundige og godt formulerte søknader
Nyhetsredaktøren i TV 2, Karianne Solbrække, mener at hvis ikke søknaden er godt formulert, så har du ikke den motivasjonen som trengs, eller at man ikke innser hva som skal til for å få fast jobb i TV 2.
– Hvilke søknader er det som skiller seg ut fra mengden?
– De gjennomarbeidede, reflekterende søknadene. De som har tatt seg god tid, og viser hva de vil – og hva de brenner for.
– Hva er noe av det viktigste man putter i en søknad?
– Vi vil alltid se etter relevant erfaring og kompetanse først. Neste nåløye er motivasjon, og hvordan søkeren formulerer seg.
– Tar du imot søknader selv om jobbsøkeren ikke oppfyller alle kravene?
– Ja, vi tar imot alle søknader.
– Har du et eksempel på en god søknad – hva har blitt gjort riktig her?
– Vi har i den siste tiden tatt i bruk videoer som vi ønsker søkerne skal legge ved søknaden. Dette gir et svært effektivt og godt inntrykk av personen, hvordan de formulerer seg, og hva de velger å fremheve rundt sin egen motivasjon for å søke seg til TV 2. Det er smart å ta fatt i det vi etterlyser i utlysningsteksten, og underbygge og reflektere rundt dette. Grundige og godt formulerte søknader foretrekkes. Hvis du ikke tar deg til det, tenker jeg motivasjonen ikke er som den skal – eller du ikke innser hva som skal til for å få fast jobb i TV 2.
– Har du et eksempel på en dårlig søknad – hva skal man ikke gjøre?
– Skrivefeil og dårlig språk. Har du en kort, slapp og lite gjennomarbeidet søknad, blir du ikke vurdert. Også finnes det er øvre grense også, det er ikke store ord i en søknad som gir deg fast jobb alene.
– Du må la din erfaring tale for seg
Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG mener at søknadsteksten ikke er like viktig som erfaringen til den søkende journalisten.
– Hvilke søknader er det som skiller seg ut fra mengden?
– Til en fast stilling er ikke en søknadstekst spesielt viktig, da må erfaringen din tale for seg. Så i søknaden må du først og fremst vise til denne og noen ord om hvorfor du er motivert for jobbe.
– Tar du imot søknader selv om jobbsøkeren ikke oppfyller alle kravene?
– Ja, det kan jo være at søkeren er aktuell for andre stillinger eller har kvaliteter vi ikke har tenkt på.