Jonas Vikingstad får ny rolle i Aftenbladet.

Han blir «primus motor» for politikkgruppa i Stavanger Aftenblad

Sjefredaktør Kjersti Sortland har mistet en reporter i Oslo etter at Geir Søndeland ble redaktør hos konkurrenten. Nå skal kontoret i hovedstaden stå tomt en stund: – Vi gir oss selv litt tid.

Publisert Sist oppdatert

Stavanger Aftenblad har satt Jonas Vikingstad til å være prosjektleder for politikk ut året i avisen.

Dermed fyller de tomrommet etter at mangeårig politisk journalist Geir Søndeland tok turen til Amedia for å bygge opp en ny konkurrent i byen.

Sortland forklarer at de viderefører politikkgruppa og setter Vikingstad til å være primus motor fram til nyttår.

Han får blant annet ansvar for å holde kontakten med lokale stortingspolitikere, men han får også andre oppgaver på menyen:

– I første omgang er det å være prosjektleder for et journalistisk prosjekt som jeg ikke kan røpe, men som skal publiseres i løpet av høsten, sier Sortland.

Kjersti Sortland, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.
Kjersti Sortland, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.

Skal ansette

I tillegg til Vikingstad har avisen planer om å ansette lokalt i Stavanger. Det blir en erstatning av hjemmelen til Søndeland.

Dermed vil Oslo-kontoret stå tomt enn så lenge.

– Det viktigste for oss er å være aller best på politikken ut fra Stavanger (…), men det er ikke sånn at jeg for evig har bestemt at vi aldri skal ha en stringer i Oslo. Vi gir det et halvår for å se hva vi gjør, forteller Sortland.

Hun understreker at ingen flyttes. I Aftenbladet har de lenge hatt grupper med ukevis idémøter på tvers av avdelinger. Politikk er en slik «på-tvers-gruppe». Vikingstad vil svare til nyhetsredaktøren, som før.

I slike planleggingsmøter sitter for eksempel folk fra Stavanger-gruppa, distrikt Sandnes-gruppa, kommentaravdeling og Oslo-reporter. Selv om Aftenbladet ikke vil ha stringer i Oslo dette halvåret, peker Sortland på at det tar knappe 50 minutter å fly til Oslo.

– Vi gir oss selv litt tid. Min vurdering er at vi trenger krefter i egne områder. Det aller viktigste for oss er å være god på lokal og regional politikk, og Jonas vil dette halvåret pleie kontakt, også med stortingspolitikerne fra Rogaland.

Forventer konkurranse

Hun forventer at RA Stavanger kommer til å gi dem konkurranse på breaking, politikk og saker om byen.

– Da bruker vi det sterke kortet vi har i Jonas, ved at han tar tak i politikk sammen med sine erfarne kolleger i Stavanger og Sandnes i første omgang, der også Geir har gjort en god jobb for oss i mange år tidligere, sier Sortland.

– Er dette for å svare på konkurranse?

– Det er ett av svarene, men ikke det eneste.

Politisk nerd

Vikingstad selv ser på utfordringen som spennende, og trekker fram at han har opparbeidet seg kildenettverk og forståelse for hva han tror er viktig politisk journalistikk for Aftenbladets lesere.

– Jeg er en politisk nerd av dimensjoner. For meg er dette som fot i hose, sier han.

Vikingstad forteller at han hadde en god relasjon til det som nå er konkurrenten.

– Men når det er som det er så er jeg ikke veldig bekymret for at jeg ikke skal nå opp. Jeg har ambisjoner, erfaring og gode kollegaer jeg kan støtte meg på. Det tror jeg blir veldig bra, kommenterer han.

Internt har han gitt uttrykk for at det er upløyd mark når det gjelder politisk journalistikk. Blant annet med å fortelle om det politiske spillet.

– Stavanger Aftenblad bør ha selvtillit til å gå lengre inn i det, sier han.

Vikingstad holder kortene tett til brystet om prosjektet han ellers skal lede fram mot publisering i høst, men letter litt på hva han håper det blir.

– Jeg tror det har stor underholdningsverdi, og at det kan være en samtalestarter rundt middagsbord, kantinebord og forhåpentligvis helt ned på ungdomsskoleklasser, sier han og føyer til:

– Det er et prosjekt der flere spillere er involvert. Når vi lanserer det så er det full pupp på papir og nett.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS