Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal.

KrF ut mot NRK-programleder etter Israel-uttalelser: – Sjokkerende og skremmende

«Shaun på P13» bør opp i Kringskastingsrådet for sjokkerende holdninger til Israel, mener KrF-talsmann.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag ettermiddag kunne Medier24 fortelle at NRK beklager og trekker deler av et innslag fra radiokanalen NRK P13.

Der uttalte programleder seg sterkt kritisk til Israel og uttalte blant annet «Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virka» - etter å ha snakket om korona i landet.

  • Les hele hans uttalelse på radio nederst i denne saken.

Flere reagerte kraftig på NRK-innslaget og nå melder KrF seg på kritikken. Utenrikspolitisk talsperson, Geir Sigbjørn Toskedal, sier han er sjokkert.

Han mener at «Shaun på P13» bør opp i Kringskastingsrådet for sjokkerende holdninger til Israel.

- I dagens sending på NRK13 ble det fremmet en sjokkerende og skremmende holding til, og bilde av, Israel. Vi hørte et utrolig samrøre av negative påstander og ytringer. Jeg ble overrasket over programleder og at et slikt ensidig innslag får slippe fram uten balanse. Innslaget på statskanalen NRK ved programleder Shaun Henrik Matheson sier bla. at «Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det», opplyser utenrikspolitisk talsperson i KrF, Geir Sigbjørn Toskedal i en melding tirsdag kveld.

Toskedal forteller videre at han forventer at NRK snakker om Israel på en mer nøytral og ordentlig måte.

– Jeg forventer at ansvarlig redaksjon i NRK løfter dette til Kringkastingsrådet for å få vurdert det aktuelle innslaget i sin helhet og hvordan redaksjonen ser på ansvaret for seriøs formidling også i krevende saker. Denne gangen var jo utgangspunktet en positiv nyhet om vaksine, skriver han i meldinga og fortsetter:

- Vi ser at antisemittisme fortsatt finnes og hatpropaganda dessverre fremmes og utvides på ulikt vis. Situasjonen i Midt-Østen påkaller oss å vise respekt for alle parter i kampen for å få til en fredelig sameksistens, rettferdighet og demokrati i områdene. Innslaget i NRK kan ha motsatt virkning. Jeg forventer en seriøs gjennomgang og vurdering av saken i Kringkastingsrådet. Det må vi kunne forvente av en kanal som skal være profesjonell, sier Toskedal.

Tidligere tirsdag kunne Medier24 melde at sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen reagerte kraftig og karakteriserte innslaget som antisemittisk. Også flere kjente profiler reagerte med vantro på innslaget.

Medier24 har vært i kontakt med programlederen som henviser til underholdningsredaktør Charlo Halvorsen. Redaktøren er klar på at innslaget fra Matheson ikke er innenfor NRKs grenser.

– Det er over streken. Dette må vi bare beklage, og jeg skjønner godt at folk er sinte, sier Halvorsen til Medier24.

Dette sa Shaun Matheson på NRK P13 om Israel:

  • « Ja, fader heller. Vi får vel nesten ta med oss de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel. Jeg veit det, hvor sjukt er det, assa, gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du, vet du hva, det aner jeg ikke faktisk.
  • « Men vi har lest om dette i avisene i dag og hørte akkurat om det på Dagsnytt her, men både avisene og Dagsnytt glemte noe viktig, eller unnlot å nevne det, noe vi aldri må glemme: Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheid-regime der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse.
  • «Deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis det ikke oppfører seg ordentlig.Og skulle en hjemmesnekret rakett lande ett eller annet sted hos Guds utvalgte folk gjennomføres grusomme hevnaksjoner der tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn.»
  • « Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Nja, på en måte. På en måte som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap israelerne utfører på det palestinske folk.
  • «Visstnok viser tall fra Israel at over en million fullvaksinerte mennesker, av en million fullvaksinerte mennesker, ble under 1000 personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Jeg skulle bare nesten ønske at de kom fra et annet sted hvis du skjønner. Det er nesten så jeg skulle ønske at vaksinen ikke virka... Det går ikke an å si, beklager, jeg skjønner det, pokker også.
  • « Sa jeg apartheid, jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for fjorten dager siden fikk de hundre, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det, jeg bare sier det, vi må aldri glemme hvor rævva Israel er.

Powered by Labrador CMS