Debatt

Hvem skal se Oslo i korta nå?

«NRK er i ferd med å svikte samfunnsoppdraget sitt i en by med 700.000 innbyggere og 77 milliarder i budsjett. Få ser ut til å bry seg», skriver Maria Nakken i Geelmuyden Kiese.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • MARIA NAKKEN, seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese

NRK har fra nyttår lagt om distriktssendingene på TV og på Østlandet har det fått store konsekvenser. I tråd med fylkesreformen er Østlandssendingen, Østfold og deler av Østafjells slått sammen til NRK Oslo og Viken.

1.9 millioner mennesker fra Buskerud, Østfold, Akershus og Oslo – en tredel av Norges befolkning – deler nå én lokalsending på 15 minutter. 

I tillegg til at NRK har slått sammen distriktssendingene på Østlandet har de lagt sendestedet til Fredrikstad. Noen vil argumentere for at det er god distriktspolitikk, men det er ikke godt for lokaldemokratiet at NRK ikke lenger produserer lokale nyhetssendinger fra landets hovedstad.

Da sammenslåingen ble kjent i høst skrev tidligere nyhetssjef i TV 2, Tom Egeland, at det nye oppdraget er umulig å løse, og at omleggingen vil svekke lokaljournalistikken. Flere samfunnsaktører, politikere, myndighetspersoner og vanlige folk burde våkne opp og kreve at statskanalen tar lokaljournalistikken på alvor, og spesielt i Oslo som er så underernært.

Det er nok av saker å grave i. Hovedstaden har et budsjett på 77 milliarder kroner i 2020, og fikk i fjor over 14 milliarder kroner i tilskudd fra staten, godt over dobbelt så mye som neste kommune på listen. Oslo har snart 700.000 innbyggere.

Her er forskjellen mellom fattig og rik størst i landet (med unntak av Bærum) og mangfoldet rikere enn noe annet sted i Norge. Oslo har mer og alvorligere kriminalitet. De største sykehusene, med den beste ekspertisen finnes her. Oslo er den kommunen og det fylket med høyest befolkningstetthet. Mange av de aller største selskapene i landet har hovedkontor i og rundt Oslo. Nesten 50 prosent av landets forsknings- og utdanningsinstitusjoner finner vi også i hovedstaden. Oslo kommune er en av landets største arbeidsgivere. Kommunen har landets mest ambisiøse klimaplan, og var først i verden med eget klimabudsjett. Når du zoomer inn er Oslo også 15 bydeler på størrelse med mellomstore kommuner i landet, som Drammen, Asker, Lørenskog og Sarpsborg, med egne bydelsutvalg med ansvar for blant annet barnehager, barnevern og hjemmetjenester.

Både nasjonal og internasjonal forskning viser at lokaljournalistikken er viktig for lokaldemokratiet. Lokaljournalistikken byr på andre stemmer, perspektiver og historier. I mange tilfeller er det lokalmediene som bidrar til at disse perspektivene løftes opp på et nasjonalt nivå. Det peker blant annet forskere på i studien «Blindsoner og mangfold – det lokale medielandskapet i Norge».

I en hovedstad er det lett å bli bedratt til å tro at riksjournalistikk også er lokaljournalistikk, og at Dagsrevyen, VG og Aftenposten dekker det som er relevant. Men historien viser at de viktigste sakene ofte starter i det små. NRK Østlandssendingen bør få pris for sin dekning av boligområdet som ble bygget på et søppeldeponi i Skedsmo. Nå må kommunen ut med 34 millioner kroner i erstatning. Veireno-skandalen i Oslo og Vestfold er et annet godt eksempel på en lokal sak som fikk nasjonal betydning. Det startet med noen overfylte søppelkasser i borettslag, og endte med både rettssaker, dom og gransking. I kjølvannet av denne skandalen har Arbeidstilsynet også åpnet tilsyn mot Energigjenvinningsetaten og andre etater i Oslo kommune.

I NRK-plakaten står det i § 20: «NRK skal reflektere det geografiske mangfoldet i Norge og ha et godt lokalt tilbud. NRK skal være til stede i alle fylker.» Videre står det i § 32 at «NRK plikter å tilby innhold som er produsert i og tar utgangspunkt i distriktene. NRK skal ha distriktssendinger hver dag».

Samtidig vet vi at nyhetssendingene på TV taper seere – og har gjort det i mange år. Hvordan man skal gjenerobre publikum, og særlig de unge, er ikke gitt – men regionale sendinger, som verken er nasjonale eller lokale, er neppe redningen. Det er heller å løpe fra ansvaret.

Distriktskontorene til NRK er riktignok mer enn TV. Det leveres fortsatt journalistikk på radio og nett etter gammel ordning, men faren for at NRK også regionaliserer disse flatene virker reell.

Med fylkesreformen som modell hadde NRK nå en gyllen anledning til å satse på Oslo som et eget distrikt, og tilby en seriøs storbydekning. I stedet ble det Oslo + Viken og mindre til alle.

Omleggingen tyder på at det foreløpig ikke er kroken på døra for distriktssendinger på TV, men det virker som begynnelsen på slutten. Dersom avvikling er NRK-ledelsens langsiktige strategi er det kanskje bedre å rive av plasteret med en gang, og bruke ressursene til å lage mer innhold og journalistikk i andre kanaler som angår folk lokalt. Saker som i Oslo er laget for alle som bor eller jobber her, ikke generalisert i et forsøk på å engasjere folk alle andre steder. Og hvem vet – kanskje produktet blir så godt at det er liv laga på lineært fjernsyn likevel?

Mellomløsningen som nå er valgt gagner verken lokaljournalistikken eller lokaldemokratiet.

For ordens skyld: Maria Nakken har tidligere vært journalist i NRK Østlandssendingen.

Powered by Labrador CMS