Karne Lykkebo skal fortsette med å ha det operative ansvaret, Hans Geelmuyden er styreleder og seniorrådgiver og Marit Høvik Hartmann er Managing partner i Geelmuyden Kiese Norge. Nå har byrået fått nye eiere. I denne saken kan du lese om hva de vil med byrået.

Dette vil de nye Geelmuyden Kiese-eierne med selskapet

Hans Geelmuyden skal fortsette som rådgiver og de nye eierne håper konen Margrethe og støtter selskapet videre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag ble det offisielt det man har ventet på i noen uker nå, Geelmuyden Kiese har fått nye eiere.

Hans Geelmuyden selger seg kraftig ned slik at de to ringrevene Lars Erik Grønntun og Jonatan Fægri overtar 50,1 prosent av aksjene gjennom sitt nyetablerte selskap Paritee AS.

Lang erfaring fra PR-bransjen

Lørdag har KOM24 vært i kontakt med de nye eierne av en av de sterkeste merkevarene i PR-bransjen i Norge for å snakke med dem om planene deres for eierskapet av en av de sterkeste merkevarene i bransjen.

Men først, hvem er de egentlig?

Begge to har svært lang erfaring i bransjen fra før av. Jonatan Fægri ble hentet inn til Gambit som junior prosjektleder i avdelingen for markedskommunikasjon i august 2006. Da var han nyutdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, med spesialisering innen finans. I 2011 forlot han Gambit og ble PR-sjef i Magnum PR, men alt i 2013 kom han tilbake til Gambit H+K igjen, hvor han etter hvert har klatret svært høyt i systemet.

Kom på kant med Carl I. Hagen

Lars Erik Grønntun begynte sin karriere i offentligheten i Fremskrittspartiets ungdom hvor han kom helt på kant med Carl I. Hagen og det var et mediesirkus uten like med beskyldninger i alle retninger, blant annet om medlemsjuks.

I 1994 forlot han partiet sammen med en rekke seinere profilerte personer, blant dem Tor Mikkel Wara, flere av dem havnet i PR-bransjen.

Ikke lenge etter ble Gambit etablert. Den offisielle stiftelsesdatoen for selskapet er 22. desember 1994 og de som etablerte selskapet er den for mange underlige kombinasjonen Odd Magnar Brubæk, Lars Erik Grønntun og Frank Rossavik. Brubæk og Grønntun var kompanjonger fra Frp-tiden, mens Rossavik, som for mange er kjent som forfatter og kommentator fra Bergens Tidende og Aftenposten, var rådgiver for Erik Solheim, den daværende SV-lederen. I et intervju med Bergens Tidende fortalte de at de hadde funnet tonen under innspurten i EU-kampen høsten 1994.

– Vår styrke er det vi kritiseres aller mest for: at vi har sittet på alle sider av bordet, sa Grønntun til VG, høsten 1995.

I 2002 kom giganten Hill+Knowlton inn på eiersiden i Gambit til en anslått kjøpesum på 20 millioner kroner. Grønntun eide da halvparten av selskapet.

I 2004 var han i et intervju med Dagens Næringsliv helt sikker på at han om ti år ikke kom til å være i PR-bransjen lenger, men der bommet han grovt.

Opprettet dialog med Geelmuyden i sommer

For tiden etterpå viste at han klatret svært høyt i systemet til Hill & Knowlton Strategies (H+K) og i 2018 nådde han toppen da han ble global sjef i Hill & Knowlton Strategies med ansvar for 85 kontorer i 45 land, og 2500 ansatte.

Men bare noen år etterpå hoppet han av for å bli chief operating officer i Kahoot.

Men nå er de altså begge tilbake, om enn i ulike roller.

– Lars Erik Grønntun er med på dette som investor og ressurs, så sånn sett ingen aktiv retur for hans del. Personlig har jeg egentlig aldri forlatt bransjen, kun hatt et friår med skigåing og oppussing, skriver Fægri, som skal håndtere det operative, i en e-post til KOM24.

Fægri skriver i mailen at dialogen med Hans Geelmuyden om overtakelsen skjedde nå i sommer.

– Vi så at GK kunne passe godt inn i noen tanker vi hadde gjort oss om en ny tilnærming til eierskap, skriver han.

Fægri skriver at Geelmuyden Kiese er et veletablert selskap med god posisjon i Norden, en sterk kundekrets, et dyktig team og en ledelse som brenner for kommunikasjonsfaget.

– De er sterke strategisk og kreativt og har tilstrekkelig skala, skriver han.

Nå skal de bruke tiden fremover på å bli kjent med GK og alle de ansatte. Det foreligger ikke planer om å endre navnet på byrået, antall kontor eller antall ansatte..

– Vi har absolutt ingen tanker om abrupte endringer, skriver han.

– Har dere vært i dialog om å kjøpe andre byrå også?

– Vi har ikke noe å meddele nå vedrørende dette, skriver han.

Koronakrisen rammet Geelmuyden Kiese hardt og de mistet store inntekter. Driftsinntektene krympet med hele 36 millioner kroner, mens byråinntektene gikk ned med 19 millioner kroner, til 146 millioner kroner. Bemanningen i hele konsernet ble og redusert fra 135 til 95 ved årets slutt.

Ikke aktuelt med utenlandsk eierskap – ennå

Fægri skriver til KOM24 at de betalte «en industriell verdsettelse» av byrået. Dagens Næringsliv sine antakelser sa en pris på mellom 70 og 80 millioner kroner. De har og muligheter for å «skalere eierskapet», som Fægri skriver.

– Er det aktuelt å få med noen internasjonale selskap på eiersiden?

– Fra starten av gjør vi dette på egen kjøl, så skal vi vurdere behovet for ekstern kapital på et senere tidspunkt - målet er å utøke antall ansatte og eiere i Paritee over tid.

Fægri skriver at de ikke har umiddelbare planer om å endre strategien til Geelmuyden Kiese med det første.

– Vi er mer inkrementell i tilnærmingen vår, har lite tro på å kaste rundt på ting som virker. Nå skal vi beregne oss litt tid og kommer tidsnok tilbake med mer informasjon om strategien videre, skriver han.

– Hva blir rollen til Hans Geelmuyden og kona Margrethe framover?

– Karne Lykkebo overtok det operative ansvaret i fjor og Hans vil fortsette som styreleder og seniorrådgiver. Vi håper også at Margrethe vil fortsette å støtte GK i tiden fremover, men det er utenfor rammene av denne avtalen, skriver han.

Fægri skriver at han håper at de som nye eiere kan bringe inn noen ferske perspektiver og bidra til ytterligere utvikling og energi.

– Merkevaren GK er en av de sterkeste i bransjen, mener han.

Powered by Labrador CMS