– Oppropet var tema på vårt daglige allmøte, forteller nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Ingen nyhets­journalister fra VG på oppropet - dette var beskjeden fra ledelsen

På listen er det navn fra mediehus som NRK og TV 2, akademiske miljøer og frilansere - men kun ett VG-navn.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag sendte 317 mediefolk ut et samlet opprop mot drap på journalister i den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

«Vi anmoder norske redaksjoner og redaktører om å fordømme drapene på våre journalistkolleger», står det i oppropet.

34 palestinske, fire israelske og én libanesisk journalist er blitt drept i krigen siden 7. oktober, ifølge organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ).

Oppropet refererer til at det israelske forsvaret selv har sendt et brev til Reuters og AFP, der det står at de ikke kan garantere journalisters trygghet på Gazastripen.

Samtidig nevnes det også at Reportere uten grenser (RSF) mener det bør etterforskes om det er blitt begått krigsforbrytelser - etter drapet på åtte palestinske og én israelsk journalist.

På listen er det navn fra mediehus som NRK og TV 2, akademiske miljøer og frilansere. 

Det er kun ett navn fra VG - kommentator Shazia Majid - men ingen nyhetsjournalister. 

– Skal være varsomme

Det kan skyldes at VG-ledelsen tidligere denne uken oppfordret sine nyhetsjournalister til å tenke seg grundig om før de signerte oppropet. 

I en internmelding til nyhetsavdelingen på tjenesten Slack skriver nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at hun har forståelse for at journalistene har sympati og føler solidaritet med sine kollegaer på Gaza. 

«Som nyhetsjournalister skal vi likevel være varsomme med å komme med meningsytringer eller støtteerklæringer - uansett hvor viktig formålet er. Vi gjør det for å hegne om uavhengigheten vår - i alle saker, også der hvor budskapet er mer universelt og det er opplagt å kunne stille seg bak», skriver hun.

Les hele meldingen i faktaboksen

Meldingen til nyhets­redaksjonen i VG:

Det er veldig forståelig at mange har stor sympati og føler solidaritet med kolleger i Gaza, som utsetter seg for risiko for å være våre øyne og øre på bakken. Hvert dødsfall er ett for mye.


Som nyhetsjournalister skal vi likevel være varsomme med å komme med meningsytringer eller støtteerklæringer - uansett hvor viktig formålet er. Vi gjør det for å hegne om uavhengigheten vår - i alle saker, også der hvor budskapet er mer universelt og det er opplagt å kunne stille seg bak.


Derfor sier trafikkreglene våre blant annet:


Redaksjonelle medarbeidere kan ikke delta i underskriftskampanjer eller aksjoner, herunder i sosiale medier, som kan reise tvil om den enkeltes eller redaksjonens uavhengighet og integritet.


Her som i andre saker utformer vi ingen forbud, men ber dere tenke på egen rolle og hvordan det kan påvirke din egen eller VGs uavhengighet, og eventuelt diskutere med nærmeste leder hvis du er i tvil. Vi kommer uansett til å sende oppropet videre til NJ og Redaktørforeningen, som i tidligere saker har engasjert seg på vegne av bransjen og medlemmene sine.

Bakke Håndlykken minner videre om at ingen redaksjonelle medarbeider i VG kan delta «i underskriftskampanjer eller aksjoner, herunder i sosiale medier, som kan reise tvil om den enkeltes eller redaksjonens uavhengighet og integritet».

«Her som i andre saker utformer vi ingen forbud, men ber dere tenke på egen rolle og hvordan det kan påvirke din egen eller VGs uavhengighet, og eventuelt diskutere med nærmeste leder hvis du er i tvil», skriver hun.

– Valget må den enkelte ta

Bakke Håndlykken har delt hele meldingen med Medier24. 

Hun forteller at redaktørkollegiet i VG hadde fått flere spørsmål om oppropet, og diskuterte seg derfor fram til et felles svar. 

– Oppropet var også tema på vårt daglige allmøte, der vi diskuterte åpent og hvor det også kom fram at et slikt opprop kan være annerledes for en meningsjournalist som kunne gitt uttrykk for mye av det samme i en kommentar. Så vi har gitt føringer for nyhetsredaksjonen generelt, men valget må den enkelte ta, sier Bakke Håndlykken til Medier24.

– Dere skriver at det ikke er noe forbud. Men det kan jo se ut som at folk har tolket det på den måten siden ingen VG-journalister har signert på oppropet. Hva tenker du om det? 

– Jeg kan ikke svare for andre, men som i andre lignende spørsmål har vi sagt at vi ikke ønsker noen absolutter - fordi det kan være forskjeller mellom roller og for enkelte kan det oppleves som riktig å signere, sier Bakke Håndlykken.

VG-klubbleder Jostein Matre opplyser til Medier24 at de per nå ikke har fått noen reaksjoner på saken.

Presisering: Etter publisering har vi endret fra «journalister» til «nyhetsjournalister» i tittel og ett sted i brødteksten, for å gjøre det helt tydelig at det er dem det er snakk om. Endret 10.11.23 kl 20.30.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS