Han bruker sommeren på ulønnet feriearbeid og VG-tanker. Er drømmen å ta over for Torry om noen år?

MEDIESOMMER: - Planen min er å bli nyhetsredaktør, svarer Gard Steiro på spørsmålet mange har stilt seg de seneste ukene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dette er Medier24s intervjustafett «MEDIESOMMER», med både faglige og sommerlige spørsmål.

Første kvinne ut var Randi S. Øgrey, som ble intervjuet her:

Øgrey utfordret Kjersti Sortland, som du møter fredag på Medier24.

For å få både variasjon og stabil produksjon av intervjuer, har vi imidlertid startet to parallelle «stafetter». Først ut i den andre er Gard Steiro, som du møter i dag:

  • Navn: Gard Steiro
  • Alder: 38
  • Stilling: Sjefredaktør i Bergens Tidende - snart nyhetsredaktør i VG

Først tre spørsmål til deg:

Hvordan har tida i Bergen vært etter at du varset din avgang - går du trygt i gangene på Krinkelkroken?  

- De første reaksjonene fra kollegene i Krinkelkroken var overveldende. Jeg fikk også mange og hyggelige meldinger fra VG. Det satt jeg stor pris på. Jeg har knapt hatt tid til å gruble over jobbskiftet. Nyhetsbildet har vært heseblesende. Den siste uken har all min oppmerksomhet gått med terror og krise i Hellas. I tillegg har som vanlig Bergen levert nyheter på samlebånd.

Du kommer til Oslo for å bli nyhetsredaktør i VG. Er planen å ta over for Torry om tre år og bli publisher i Norges avis?

- Planen min er å bli nyhetsredaktør. Torry Pedersen var et viktig argument for å takke ja til jobben. Han er en av landets dyktigste publisister og mediestrateger. Jeg ser frem til å jobbe under ham. Det er nok å lære.

Hvem bør overta jobben din i Bergen - og må det bli en kvinne?

- Jeg skal mene minst mulig om min etterfølger. Om hun eller han ønsker mine råd, skal jeg med glede stille opp, men jeg vil verken uttale meg om kandidater eller prosessen.

Så ni kjappe sommerspørsmål: 

Hvor og hvordan tilbringes sommeren?

- Første del av ferien tilbringes på Sotra utenfor Bergen, siste del med svigerforeldrene på Sortland i Vesterålen. Jeg har ingen illusjoner om at det blir særlig avslappende. All erfaring tilsier at jeg raskt blir satt i (ulønnet) arbeid.

Hvilken responstid har du på e-post i ferien?

- Jeg tar det fortløpende. Orker ikke tanken på å komme tilbake til en stappfull postkasse i august. Dessuten er det alltid noen henvendelser som må tas umiddelbart.

Hvilke medier bruker du i ferien, og følger du nyhetsbildet like tett som vanlig?

- Jeg følger nyhetsbildet omtrent som normalt. Det blir mer radio og enda mindre TV enn vanlig. Jeg leser papiraviser for å koble av og får nyhetene på mobiltelefonen. Den store forskjellen er at jeg får tid til å lese flere bøker.

Hvilke store spørsmål bruker du ferien til å grunne over?

- I sommer kommer jeg til å tenke mest på VGs nyhetsjournalistikk. Redaksjonen blir nå omorganisert for å være bedre rustet til å møte lesernes forventninger på alle plattformer. VG må være best på breaking news og samtidig sette dagsorden med flere egenutviklede saker. Jeg skal bruke de neste ukene til å sette meg bedre inn i utfordringene som møter meg til høsten.

Hvordan skal avisbransjen og journalistikken overleve?

- De gamle avishusene må leve av en kombinasjon av brukerbetaling og annonseinntekter. Noen blir mer avhengig av lesernes betalingsvilje enn andre. Det gjelder blant andre Aftenposten og Bergens Tidende. Bransjen er på mange måter snudd på hodet. Tidligere var det tabloidene som hadde overvekt av leserinntekter og regionavisene som levde fett på annonser. I det digitale markedet er det VG som er annonsevinneren.

- Pressestøtten redder ikke journalistikken. Det er langt viktigere at myndighetene legger til rette for at mediehusene kan redde seg selv enn at de holder liv i enkelte papiraviser litt lenger. Men jeg er ikke tilhenger av å kutte støtten nå. Det vil få for store konsekvenser.

Er teknologi så viktig som stadig flere skal ha det til?

- Ja! Ny teknologi har allerede revolusjonert journalistikken. Endringene vil fortsette med uforminsket hastighet. Det er avgjørende at journalister forstår og griper de mulighetene teknologien bringer med seg. Alle skal ikke hardkode, men alle som jobber i media må bruke nye verktøy. Det er kombinasjonen av klassiske journalistiske dyder og ny teknologisk kompetanse som er fremtiden.

Ja eller nei til DAB og å stenge FM-nettet?

- Tja, jeg har ikke satt meg godt nok inn i problemstillingen til å ha en bastant mening. Jeg har en DAB-radio, men bruker den sjelden.

Når kjøpte du en papiravis sist?

- Jeg kjøpte både VG, Aftenposten og Dagbladet i går, og det var ikke et unntakstilfelle. Lørdagen blir ikke fullkommen uten en bunke aviser. På tross av krevende tider i mange redaksjoner, synes jeg helgeutgavene holder særdeles høy kvalitet. Nordmenn er heldige som har tilgang til så mye god journalistikk.

Har du brukt Popcorn Time?

- Nei, jeg har sett det det demonstrert, men betaler for innholdet jeg strømmer eller laster ned. God film kommer ikke gratis, det gjør heller ikke god journalistikk.

  • Og til slutt: Hvem vil du utfordre til å bli neste intervjuobjekt?

- Jeg vil gjerne utfordre Espen Sundve i VG. Han er en mann å lytte til når det gjelder medieutvikling og teknolgi.

Powered by Labrador CMS