– Når jeg snakker om mediestorm vil jeg presisere en ting: Det jeg opplevde, og det VG opplevde, er ingenting sammenliknet med det en del andre mennesker opplever.

VG-Steiro om medie­stormen under Sofie-saken: – Det du ikke kan forstå er hvor altoppslukende det er

– Jeg tror VG vil få en annen standard etter denne saken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag inviterte Norsk Presseforbund til faglig opplegg i forbindelse med generalsekretær Elin Floberghagens 50-årsfeiring.

VG-redaktør Gard Steiro var invitert til å snakke om hva som egentlig skjedde på innsiden av VG-huset i dagene rundt TV 2 sin Sofie-sak og hva redaksjonen har lært i etterkant av saken. 

Han åpnet med å si at han lenge har vært opptatt av å forstå medietrykk – og hvordan det påvirker folk. 

– Det du ikke kan forstå er hvor altoppslukende det er, fortalte han fra scenen. 

Han pekte på at det oppleves som at man mister kontroll, eller at man faktisk mister kontrollen på situasjonen man står i – og ikke minst på hvilke mediehenvendelser om hvilke deler av saken man til enhver tid man må forholde seg til. 

Og han fortalte at han bet seg merke i flere ting i de dagene og i tiden etter, blant annet at mennesker som har gjort feil, reduseres til en enkelthendelse.

– Mennesker blir redusert til én hendelse. Da jeg leste kommentarer tenkte jeg: Jeg kjenner hendelsen, men hvem er dette mennesket vi skriver om her? Du kjenner ikke igjen karaktertrekkene, men du kjenner igjen saken, sa han. 

Steiro var klar på en ting: Han er ikke noe medieoffer. 

– Jeg er ikke her for å få sympati, sa han. 

– Ingenting sammenliknet med andre

Steiro fortalte at han har lært mye om mediestorm:

– Når jeg snakker om mediestorm vil jeg presisere en ting: Det jeg opplevde, og det VG opplevde, er ingenting sammenliknet med det en del andre mennesker opplever. Jeg hadde også et helt maskineri rundt meg, som gjør at jeg opplever dette annerledes enn det enkeltpersoner gjør, sa han. 

Han beskriver det som faglig svært tung, spesielt etter hvert som erkjennelsen av en alvorlig feil meldte seg. 

– Dette er ikke de verste dagene jeg har opplevd i mitt liv, men faglig sett er det de tyngste dagene. 

Han peker på at det viktigste han tar med seg fra dette er hvordan man behandler kilder, spesielt uerfarne kilder, og hvordan man kontrollerer uttalelser i ettertid. 

– Jeg tror VG vil få en annen standard etter denne saken.

– Gjør mer skade

Moderator Svein Tore Bergestuen ville vite hva slags typer reaksjoner mediehuset har fått på håndteringen – spesielt i lys av at Erna Solberg har pekt på at det hun har lært er at hun ikke trenger å stille opp i mediene raskt. 

Steiro pekte på at han har lært at man i en krisesituasjon blir opptatt av detaljer – og høyt presisjonsnivå, og at han ikke nødvendigvis opplevde at et samlet norsk pressekorps var like opptatt av detaljer som han i sin dekning av denne saken. 

Han fortalte at VG-ledelsen på et tidspunkt konkluderte med følgende: 

– Hvis jeg uttaler meg mer om denne saken nå, så gjør jeg mer skade, sa Steiro, og pekte blant annet på at VG-ledelsen gjorde seg utilgjengelig over mange dager, mens de arbeidet med den interne granskningsrapporten. 

– Vi var utilgjengelige gjennom en hel helg. Vi trengte mer tid, sa Steiro. 

Han la også til at om man mente at VG har gjort en dårlig jobb med åpenhet og det å gi svar i den sammenhengen, så er det likevel ikke VG som setter standarden. 

– Det er ikke VG som setter standarden i det norske samfunnet, sa han. 

Steiro pekte også på at han hadde tenkt over hvordan VG krevde svar da #metoo traff Høyre, og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Han fortalte at han i ettertid har fått større forståelse for at Høyre trengte mer tid til å skaffe seg oversikt og kontroll i den situasjonen, enn det kanskje VG var klare til å gi dem på det tidspunktet. 

Steiro tror opplevelsen kan ha hatt innvirkning på hvordan VG jobber med avkreving av svar i betente situasjoner. 

– Det kan hende det gjør noe med måten vi krever svar på, sa han og fortalte at han selv ikke har noe imot verken mer innsikt i en sak eller mot å bli litt klokere og lære av tidligere handlinger. 

Videre pekte han på at VG dempet sin dekning av Tonning Riise-saken da den stod på som verst, nettopp fordi det samlede mediepresset på politikeren var svært høyt.

Powered by Labrador CMS