Sylvi Listhaug (Frp) under den høytidelige åpningen av Stortinget 2018 slipper snart sin nye bok, «Der andre tier». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ny bok:

Sylvi Listhaug raser mot den «politisk korrekte pressen». Går hardt ut mot en rekke navngitte journalister

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er ikke nådig i omtalen av norske journalister og kommentatorer i sin nye bok «Der andre tier».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sparer ikke på kruttet når hun i dag gir ut sin nye bok, «Der andre tier».

Både norske journalister, en rekke kommentatorer og ikke minst den meningsbærende eliten får gjennomgå. 

Listhaug mener blant annet at journalistene er for snille mot politikere som er uenig med henne om innvandring. 

«Politikerne som ønsker å øke antallet innvandrere til Norge, blir dessverre nesten aldri konfrontert med konsekvensene av sin politikk av den politisk korrekte pressen. De fleste journalister er jo enig med dem», skriver Listhaug. 

Eliteoppgjør

Listhaug tar også et oppgjør med den meningsbærende eliten, som hun mener har mange personer som «rett og slett ser ned på andre mennesker, eller nærmest føler en slags avsky når de får høre hva ordinære mennesker i det norske samfunnet har på hjertet». 

«Der andre tier» av Sylvi Listhaug

Frp-nestlederen er klar på at hun ikke mener det handler om formell makt, men en gruppe mennesker hun mener har gitt seg selv makt til å bestemme hvorvidt andres meninger er «moralske eller umoralske, innenfor eller utenfor»: 

«Denne selvoppnevnte gruppen av dommere og meningspoliti av god og dårlig moral. Dem jeg snakker om, er avisredaktører, politikere, pr-folk, forfattere, skuespillere, musikere og teaterfolk, mennesker som plasserer seg selv på en pidestall og føler seg bedre enn alle andre», skriver hun. 

Videre navngir hun en rekke mennesker som hun mener faller inn under den kategorien, inkludert blant annet Marie Simonsen i Dagbladet, professor Thomas Hylland Eriksen og norske biskoper. 

– Jeg opplevde det som ren ondskap

Stavanger Aftenblads Sven Egil Omdal får også kritikk av Frp-nestlederen. I kapittelet «Arven fra farmor» skriver hun om sitt forhold til korset - og kors-smykket, og skriver da: 

«Sven Egil Omdal og flere andre har forsøkt å dra dette korset og alt det betyr for meg, ned i dritten. Jeg opplevde det som ren ondskap». 

Omdal, her i Kringkastingsrådet.

Omdal omtalte smykket som «en politisk rekvisitt for å fri til den underlige gruppen som tror at fremmedfrykt er en kristelig dyd».

I etterkant har han beklaget at han sa at Listhaug ikke hadde gått med kors i perioden før hun ble minister. 

– Jeg gjorde en sløv jobb i bildetellingen og offentliggjorde feil fakta. Det er jeg lei for. Jeg skulle selvsagt inderlig ønske at jeg hadde droppet hele bildesøket, og bare sagt det jeg ville si – og som fremdeles er korrekt: Etter at hun fikk en jobb der korset kan ha en politisk effekt, bruker Sylvi Listhaug det langt oftere og etter min oppfatning langt mer bevisst enn før. Og det provoserer fortsatt, skriver han i en Facebook-post, gjengitt av blant annet Stavanger Aftenblad.

Medier24 har tirsdag vært i kontakt med Omdal og forelagt Listhaugs påstand. Han ønsker ikke å kommentere saken. 

Hvem hadde Listhaug jobbet for? 

I perioden da Listhaug børst ble landbruksminister, rullet det også en sak i mediene om hvem hun hadde hatt som kunder i sin periode i First House. 

«Mediene været blod, så de satte i gang i samlet flokk», skriver hun om opptakten til saken og videre: 

«Det hadde vært så gjevt for mediene og opposisjonen hvis de kunne ta skalpen på en av statsrådene allerede i starten. Så de kjørte på». 

Sivilombudsmannen konkluderte med at Listhaug bare trengte å oppgi de offentlige kundene sine. 

Uansett fikk hennes karriere som landbruksminister en relativt rask slutt, og hun oppsummerer at det beste med å få en ny posisjon i regjeringen også var medierelatert: 

«Noe av det beste med å gå av som landbruksminister var at jeg slapp å lese Nationen daglig. En mer forutsigbar, kjedelig og gammelmodig blekke skal man lete lenge etter. Stakkars Bård Hoksrud, som i skrivende stund må gjøre dette». 

Nationen-redaktør Irene Halvorsen sier til Medier24 at hun tror det er lenge siden Listhaug har lest avisa, og håper at hun

– Det er en skikkelig salve, men jeg tror at det er for lenge siden hun har lest Nationen. Jeg håper hun kommer tilbake til oss som leser, så skal vi gjøre vårt ytterste for å provosere, engasjere og kanskje til og med glede henne. Videre tenker jeg at det er en styrke at man kan utsette seg selv for nyheter og meningsstoff som man ikke nødvendigvis er enig i, det tror jeg er sunt, sier hun. 

Også VG-journalistene og kommentatorene Hanne Skartveit og Fridtjof Jacobsen får gjennomgå. Det samme får Dagbladets Martine Aurdal. 

– Norges mest oppbrukte kommentator

Videre er det flere av kommentatorene innenfor Ring 3 som går gjennomgå. Blant annet skriver hun at Dagsavisens Arne Strand er «Norges mest oppbrukte kommentator». 

«Arne Strand i Dagsavisen var tidlig ute og utbasunerte at jeg kom til å være den første statsråden som måtte gå. Da jeg leste det, følte jeg en lettelse. Det er ingen politiske kommentatorer i Norge som bommer så ofte i sine analyser som Arne Strand. Han må være Norges mest oppbrukte kommentator», skriver hun. 

Dagsavisens redaktør, Eirik Hoff Lysholm, sier følgende om kritikken av Strand: 

– Jeg registrerer at hun som alltid er ute etter mest mulig oppmerksomhet. Man kan jo diskutere hvem som er mest oppbrukt. Men for å være alvorlig, er det greit å påpeke at det er fordi vi har politikere som Sylvi Listhaug, at vi trenger Arnes kloke analyser. Samfunnet trenger reflekterte skribenter med historie og livserfaring i et offentlig ordskifte der spissformulerte og ofte polariserende utsagn tar stadig større plass, skriver han i en sms til Medier24. 

Også Aftenpostens Andreas Slettholm får gjennomgå for en omtale av Brochmann-utvalget sin andre rapport. 

«Kommentator i Aftenposten Andreas Slettholm ville ha det til at rapporten viste at innvandring egentlig ikke trenger å være et stort problem. Han påstår at vi ikke trenger å endre på dagens innvandringspolitikk for å få justert kursen. Det er dessverre ikke tilfellet», skriver hun. 

Slettholm ønsker ikke å kommentere. 

En av mediepersonene som får skryt er Nettavisens Gunnar Stavrum, som Listhaug mener at «tør å være uenig med andre mediefolk». 

Powered by Labrador CMS