Debatt

Reklameforbud hjelper ikke spillavhengige

«Alle tjener på å skrote enerettsmodellen og gå inn for en ansvarlig lisensmodell. Alle, unntatt Norsk Tipping», skriver Silje Hjemdal og Himanshu Gulati i Frp.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • SILJE HJEMDAL OG HIMANSHU GULATI, stortingsrepresentanter fra Frp

Hvorfor spiller Jeppe? Et gammelt spørsmål i ny innpakning. For de fleste er spill kun et hyggelig tidsfordriv, men for noen utgjør det en avhengighet. Det finnes like mange grunner til at folk er spillavhengige som det finnes spillavhengige.

Men én ting kan slås fast: Dagens situasjon med spillavhengige er skapt av dagens politikk med enerettsmodellen. Det er på tide å tenke nytt.

Når Abid Raja insisterer på å gjennomføre forbudet mot spillreklame på fjernsyn, er det eneste han oppnår å skade norske arbeidsplasser og næringsliv. Det han ikke oppnår er å hjelpe de spillavhengige. 

Det fantes en tid da man kunne levere inn tippelappen i kiosken kun én gang i uken. I dag er situasjonen en helt annen. De som er utsatt for spillavhengighet har i dag en rekke plattformer og «fristelser» rundt seg 24/7. Et reklameforbud mot spillreklame på fjernsyn vil ikke fjerne hverken plattformene eller «fristelsene».

Dessuten er det viktig å huske på at reklameforbudet kun gjelder for utenlandske spillselskaper, ikke for Norsk Tipping. Den norske enerettsmodellen gir Norsk Tipping fritt lende. På fjernsyn, radio og internett får Norsk Tipping reklamere med slagord som «Spiller du ikke, vinner du ikke» og «Lottomillinærer er ikke som andre millionærer». 

I Storbritannia, hvor de har en lignende lisensmodell som den FrP ønsker, ville Norsk Tippings reklamer med all sannsynlighet blitt ansett som altfor aggressive overfor spillavhengige. I stedet for å kjempe imot spillbransjen, vil FrP spille på lag med den.

I samarbeid med spillbransjen kan det opprettes en ny og ansvarlig lisensmodell. Det vil åpne opp for unike muligheter, som for eksempel enda flere inntekter til idrett, kultur og frivillighet, slik de har fått til med sin lisensmodell i Sverige.

Koronakrisen har bragt det norske samfunnet inn i krisepakkenes tid. De aller fleste næringer og bransjer trenger å hjelpes opp på fote igjen. Fjernsynsbransjen er intet unntak. Og midt i denne situasjonen vil kulturministeren insistere på å forby private bedrifter til å gi inntekt til en skadeskutt kulturbransje? Det fremstår som høyst merkelig. 

Norsk fjernsynsbransje trenger flere ben å stå på, ikke flere forbud å forholde seg til. Vi håper kulturministeren revurderer avgjørelsen – av hensyn til norsk fjernsynsbransje, norsk kultur-, idretts- og frivillighetsliv og norske spillavhengige. 

Alle tjener på å skrote enerettsmodellen og gå inn for en ansvarlig lisensmodell. Alle, unntatt Norsk Tipping.

Powered by Labrador CMS