Schibsteds Siv Juvik Tveitnes og Randi Øgrey i MBL er blant de som har svart FrP.

– Svaret på problemet er ikke å selge NRK

Schibsted Media og en rekke presseorganisasjoner har sendt høringssvar på FrPs forslag om å splitte opp og selge NRK. 

Publisert Sist oppdatert

Representantene Silje Hjemdal, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen fra Frp har levert forslag til Stortinget om oppsplitting og nedsalg av NRK. FrP har lenge vært tydelig i sitt ståsted om NRK, og at de ikke ønsker en statsstøttet allmennkringkaster. 

I forslaget skriver de at NRK bruker sin posisjon i direkte konkurranse med andre aktører og presser andre aktører ut i noen segmenter. De mener statsstøtten på 7,5 milliarder kroner gir NRK et klart konkurransefortrinn.

Flere av presseorganisasjonene har sendt høringssvar på forslaget.

Samtlige ber om at forslaget forkastes.

– Svaret er ikke å selge NRK

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) skriver i sitt forslag at de er enige med forslagsstillerne om at store deler av NRKs virksomhet gir et betydelig konkurransepress for privat medievirksomhet.

– Det er ingen tvil om det tekstbaserte innholdet på NRK.no, der både innholdstyper, virkemidler og sjangre er identiske med og konkurrerer med det som andre leverer, er svært problematisk for en rekke avismediehus.

De mener likevel at svaret på problemet ikke er å selge NRK, og ber Stortinget avvise forslaget.

– Selv om MBL og MBLs medlemmer er tilhengere av sunn markedskonkurranse, vil privatisering av NRK tilføre mediemarkedet enten en gigantisk eller flere store aktører, som må finansiere sin virksomhet i markedet, og som gjennom svært mange år har bygget opp tilbud og et stort publikum med offentlig finansiering. Dette vil gi et betydelig fortrinn i markedet.

Norsk Journalistlag skriver i sitt høringssvar at de advarer not å redusere diskusjonen om NRKs rolle til en ressursdiskusjon. De viser til NRKs demokratifunksjon, og påpeker at demokratiet er på tilbakegang i verden.

– Skal NRK kunne oppfylle sitt oppdrag og leve opp til de forventninger som er i befolkningen, er ikke svaret et massivt kutt slik FrP-representantene foreslår. Det vil bare bidra til å svekke det norske mediemangfoldet, og virke negativt inn på muligheten til å bygge motstandskraft i befolkningen.

– Griper direkte inn

Norsk Presseforbund påpeker i sitt svar at et mangfoldig medietilbud er svært viktig, spesielt i kriser og krig.

– NRK har i denne sammenheng en svært viktig rolle som allmennkringkaster, og det vil være umulig for NRK, eller andre, å fylle en slik rolle hvis de tre aktuelle forslagene gjennomføres.

Også Norsk Redaktørforening påpeker NRKs beredskapsansvar. NRK P1 er beredskapskanal sammen med myndighetenes varslingssystem.

– Men det er langt fra denne godt fundamenterte beredskapsordningen til det representantene her foreslår, at regjeringen skal «forhandle fram avtaler med kringkastingsselskapene som gir myndighetene råderett til å bruke etermediene i spesielle krisesituasjoner». Dette forslaget griper direkte inn i medienes uavhengighet, og vi må fraråde det på det sterkeste, skriver de.

– Vil gi svakere mediemangfold 

Schibsted Media skriver at selv om de deler noen av forslagsstillernes premisser for forslaget, så er de dypt uenige i konklusjonen.

De skriver at de er enige i at konkurransen i mediebransjen hemmes av at markedet domineres av NRK.

– Det er imidlertid ingen grunn til å tro at dette vil bli noe vesentlig bedre med et privatisert NRK, skriver de.

De påpeker at de private aktørenes kritikk mot NRK er konsentrert om NRKs sterke satsing på tekst-innhold.

De mener at hvis deler av NRK selges til private aktører, vil andre mediebedrifter få et uforholdsmessig sterkt konkurransepress.

– Summen av alt dette blir høyst sannsynlig at vi får et svakere mediemangfold i Norge, noe som neppe har vært forslagsstillernes intensjon. 

– Ikke grunnlag for forslaget

NRK skriver også i sitt svar om viktigheten av en allmennkringkaster. De skriver at de har forståelse for at markedssituasjonen er krevende for kommersielle aktører.

– Vi mener imidlertid at svaret på disse utfordringene ikke er å redusere allmennkringkastertilbudet til befolkningen, men å styrke rammevilkårene for de norske redaktørstyret mediene. 

De mener det ikke er grunnlag for forslaget fra FrP-representantene.

– I en tid med økt uro, spredning av desinformasjon og falske «nyheter» på sosiale medier, er samfunnets behov for samlende og troverdige nyhets- og informasjonskilder større enn noen gang tidligere i nyere tid. 

 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS