
Budsjettenighet: Øker pressestøtten med fem millioner
– Jeg er glad for at vi retter opp noe av kuttet, sier mediepolitisk talsperson i KrF, Geir Jørgen Bekkevold. NJ er skuffet over at de ikke retter opp hele.
Tirsdag kveld la Høyre, Frp, KrF og Venstre fram budsjettforliket de har kommet fram til, gjennom de siste ukenes forhandlinger.
Dette har de blitt enige om:
- Fem millioner ekstra i produksjonstilskudd til mediene (pressestøtte)
- Fem millioner ekstra til samiske aviser
- 100 millioner ekstra i tilskudd til bredbåndsutbygging i distriktene
– Glad for at vi retter opp noe av kuttet
I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019, fra Høyre, Venstre og Frp, stod blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner, og innovasjonsordningen for mediene økt fra 7 til 10 millioner.
Nå legger de fem millioner ekstra i potten for produksjonstilskudd, som gjør at noe av prisveksten hentes inn og det reelle kuttet blir redusert fra rundt sju til rundt to millioner.

KrF gikk i sitt alternative budsjett inn for å øke pressestøtten med 15 millioner kroner. Det har de ikke fått fullt gjennomslag for.
KrFs mediepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, sier han er glad for økningen i pressestøtten, selv om han gjerne skulle ha sett at den var høyere.
– Jeg er glad for at vi retter opp noe av kuttet. Kuttet på 7 mill reduseres til 2 mill med denne enigheten! Samtidig er jeg selvsagt fornøyd med at samiske aviser styrkes med 5 mill! Helst hadde jeg håpet at vårt forslag gikk helt igjennom, men har har man gitt og tatt, skriver han i en sms til Medier24.
NJ er skuffa
Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, sier de er skuffet over at regjeringen ikke velger å prisjustere.
– NJ er skuffa over at pressestøtten ikke ble prisjustert slik vi vet flere partier mener det er rett og viktig å gjøre. NJ har vært tydelig på at vi mener pressestøtten må justeres minst med prisjusteringen på 2,4 % (7,4 millioner) Støtten har stått stille i mange år og må økes, skriver hun i en sms til Medier24.
Hun er imidlertid fornøyd med bredbåndssatsningen.
– At det er satt av midler til bredbånd er viktig og noe vi har vært opptatt av, skriver hun.
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er relativt fornøyd med pressestøtteøkningen, forholdene tatt i betraktning.
– Gitt utgangspunktet, regjeringens opprinnelige forslag, tror jeg dette var det beste vi kunne håpe på, skriver han.
Venter på mediemeldingen
Kulturminister Trine Skei Grande var imidlertid klar på at de store tiltakene for mediene lot vente på seg, ettersom det er ventet en stortingsmelding om medier før jul.
– Det er mye av det som skal skje på mediefeltet som skal tas opp i den store mediemeldingen, som vi håper at kommer før jul. Derfor har vi gjort veldig få endringer på feltet. Vi har økt innovasjonsordningen, men ellers har vi latt støtten stå på stedet hvil, sa kulturminister Trine Skei Grande til Medier24 da budsjettforsalget ble lagt fram.
Hovedpunkter fra det første forslaget:
- Den tradisjonelle pressestøtta økes ikke - og foreslås til totalt 313 millioner - samme sum som i fjor. Det er noe både mediepolitikere og presseorganisasjonene kaller et reelt kutt på grunn av manglende pris- og inflasjonsjustering
- Innovasjonsordningen for mediene økes med tre millioner - fra 7 til 10
- NRK-lisensen øker med 61 kroner. Det er mindre enn NRK ba om, og noe kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier vil føre til økt effektivisering av NRK
- Halv seier for fagpressen om digital nullmoms. Slik forslaget står nå er det uklart om det er krav om papirpublikasjon i tillegg til det digitale. Fagpressen har imidlertid sagt at de legger til grunn at man ikke skal behøve å ha papirpublikasjon for å få momsfritak