Her møter TV 2-reporter Egil Pettersen samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og stortingspolitiker Kent Gudmundsen på Tromsø flyplass tirsdag formiddag.
Her møter TV 2-reporter Egil Pettersen samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og stortingspolitiker Kent Gudmundsen på Tromsø flyplass tirsdag formiddag.

- Helge Nitteberg er på bærtur når han snakker om et «kalkulert angrep». Surrealistisk at en redaktør dikter opp slike konspirasjoner

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen svarer Nordlys, og avviser at han snakket usant til TV 2. Sjekk selv hva han svarte for åpent kamera i forkant av det eksklusive pressemøtet med NRK.

Publisert

Tirsdag meldte Medier24 med flere medier om en noe spesiell seanse i Tromsø samme dag:

Regeringen med samferdselsminsiter Ketil Solvik-Olsen i spissen skulle sammen med Høyre og samarbeidspartiene presentere nyheten om ny innfartsvei til byen.

Nyheten var lovet eksklusivt til NRK, og da andre medier overrasket statsråden på flyplassen, svarte han på flere direkte spørsmål avvisende til at han hadde med seg noen slik nyhet i kofferten.

Det hele endte med at partiene likevel måtte snu, og inviterte alle mediene til pressetreffet som angivelig ikke fantes.

 

Får mer omtale på eksklusive saker

Når Medier24 tirsdag kveld intervjuer Solvik-Olsen om saken, er han både oppgitt og frustrert over oppmerksomheten og vinklingen. Slik beskriver samferdselsministeren dagen og mediestrategien:

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

- For det første: Denne planen ble lagt mandag kveld, det er ikke noe vi har planlagt i mange uker. Vi så at vi ble enige om mer på Nasjonal Transportplan, og hadde lyst til å fortelle om det til den store verden. Da er det alltid en diskusjon om hvordan vi skal få god oppmerksomhet.

- Og vi tenkte da at vi kunne selge det inn eksklusivt til NRK, og Kent Gudmundsen ringte NRK for å gjøre en avtale om å treffe dem eksklusivt klokka 3 i Ramfjord. Når mediene får en sak eksklusivt, lager de jo gjerne litt mer ut av det enn hvis det er mange på den.

- Men du vet jo at denne saken er alle mediene i Tromsø opptatt av - og den ville vel fått oppmerksomhet uansett?

- Det har vi i hvert fall merket nå. Samtidig vet vi jo at hvis NRK hadde laget en skikkelig sak ut av det, så ville Nordlys og iTromsø også skrive om det, sier statsråden.

- Men da vi kom opp der og så at flere medier ventet på oss på flyplassen, måtte vi tenke oss om. For det første er vi fire partier som står bak denne saken, og jeg stod der først alene. Så kommet Kent etterhvert. Da er vi to. Men jeg kunne ikke begynne å snakke om dette uten å avtale med de andre partiene først.

 

Løgn eller ikke? Her er TV 2s samtale med Solvik-Olsen, som ble sendt på nett og TV tirsdag kveld: 

  • TV 2 møtte som omtalt samferdselsministeren på Tromsø lufthavn tirsdag formiddag.
  • Bakteppet her er altså at Solvik-Olsen på dette tidspunkt vet at E8 er i boks, og at han allerede har en avtale om et pressetreff med NRK om saken noen timer senere.
  • Slik forløper like fullt samtalen med TV 2-reporter Egil Pettersen:

- Ketil Solvik-Olsen - TV 2, hva du gjør i Tromsø?

- Vi er ute og ser på alt som har med infrastruktur.

- Kommer du som samferdselsminister eller nestleder i partiet?

- Jeg reiser alltid som samferdselsmnister, men ofte i partiærender også.

- Kan det gå mot en pressekonferanse i Tromsø i løpet av dagen?

- Nei, vi har ikke planlagt noen pressekonferanse.

- Er du her i forbindelse med langtidsplanen?

- Den jobber vi med i disse dager, men vi har ikke kommet til enighet mellom partiene ennå. Alt tyder på at vi skal klare det.

- Hvis jeg nå sier at du virker veldig hemmelighetsfull, hva sier du da?

- Nei, vi jobber godt for å bygge jernbane og vei og flyplasser i hele landet. Vi har reist mye, og jeg reiser fortsatt mye for å hente inspirasjon og ideer og snakke med partifeller og næringsliv og andre. Sånn at vi gjør best mulige prioriteringer når vi tar beslutninger.

- Men dere er enige - nå skal man bare skrive ned alt slik at nyheten om E8 den kan slippes?

- Vi har fortsatt mange uker med arbeid foran oss for å bli enige om alt. Men samarbeidet er veldig godt på borgerlig side, så jeg regner med at vi skal finne den enigheten.

- Så ingen pressekonferanser, ingen lekkasjer, ingen nyhet til Tromsø-folket i dag?

- Vi får se. Nå skal vi reise ut og kikke på ting. Så er det hele tiden beslutninger som blir tatt.

- Det at du ikke vil si noen ting, at det ikke blir innkalt til noe pressekonferanse, hva forteller det?

- Det forteller at nyheter kommer etter hvert som de er klare.

- Det er vi også, så ha et godt opphold i Tromsø!

- Takk skal du ha!

«Jeg snakket ikke usant»

- Det vil si at dere ikke snakket sant til TV 2 på flyplassen?

- Jeg snakket ikke usant. De sier at jeg lyver, men jeg svarte ikke på spørsmålet. Det er noe annet enn å lyve, svarer Solvik-Olsen, samferdselsminister og nestleder i Frp.

- Det er ikke å snakke sant?

- Det er ikke å lyve. Greien er...når han spør hvorfor jeg er der, så er det riktig at jeg er der for å se på infrastruktur og snakke med partifolk. I det ligger det ingen løgn.

- Så spør han konkret om E8, så...?

- Da smilte jeg bare, og han sier at jeg er usedvanlig hemmelighetsfull i dag, så svarer jeg at vi får se hva som skjer. Og det er heller ikke løgn. Greien her er - vi har gjort en eksklusivt avtale med NRK, og det er ikke uvanlig å selge saker eksklusivt.

- Men da vi gikk ut derfra, så skjønte jeg at dette ikke går - vi kan ikke gi saken eksklusivt til ett medie, og så skulle disse andre sirkle rundt her. Kent var helt enig, så han ringte til NRK og varslet at det ble en endring i planene. Så snakket vi med KrF og Venstre, ingen hadde problemer med det - og vi endret planene slik at vi inviterte alle mediene til å møte oss klokka tre.

- Men når du som statsråd står der på direkte spørsmål, og ikke svarer 100 prosent sant, er det noe man skal forvente av en statsråd?

- Men ærlig talt, hvis du spør meg hvor mange penger som ligger i statsbudsjettet og det ikke er vedtatt ennå, er jeg pliktig til å gi fortelle deg en riktig sum da?

- Nei, men hvis du allerede har avtalt å fortelle den summen om en halvtime til noen andre?

- Ja, og det er heller ikke noe nytt. For å ta en annet eksempel: TV 2 hadde selv tirsdag kveld en eksklusiv sak om E18 inn til Oslo skal bygges. Jeg hørte ikke at TV 2 sa at den saken kan de ikke ta, fordi at den saken har NRK også fått.

 

- At dette handler om boikott, er piss

- Så dette er noe mediene kan takke seg selv for, mener du?

- TV 2 er sure i Tromsø, men hvorfor sa de ikke nei til E18?, repliserer Solvik-Olsen.

- Og når Nordlys sier at dette handler om boikott, så er det piss. Hvis vi hadde boikottet Nordlys, hvorfor i alle dager solgte vi saken inn kun til NRK? Da burde vi jo gitt den til iTromsø og TV 2 hvis det var Nordlys vi ville boikotte.

- Det spesielle her er ikke at det er en eksklusiv avtale, men at du møter hele pressekorpset på vei til avtalen?

- Det er ikke så ofte det skjer, og derfor ble det en endring. Alle fikk være til stede, ingen ble forskjellsbehandlet. Og det er ganske uvanlig at en sak som selges ut til ett medie, likevel gis til alle. Jeg skulle likt å se TV 2 reagere hvis vi ga E18-saken til alle. Og det er et godt eksempel, fordi det skjer samme dag.

- I ettertid: Kan dere lære noe av dette?

- Ja, kanskje pressen skal slutte å akseptere at noen saker skal være eksklusive? Hvis det er sånn de vil ha det, så får vi sørge for at TV 2, NRK, Nordlys og iTromsø aldri lenger får en eksklusiv sak, og at alle saker skal alltid legges fram på pressekonferanser. Jeg mener at vi tok poenget da vi åpnet dette opp for alle.

- Men kunne du tatt det poenget ti minutter tidligere, mens du stod i intervju med TV 2?

- Jo, men da hadde ikke jeg gjort mine avklaringer med de andre partiene. Og tenk om jeg skulle si til TV 2-journalisten at «jeg har en nyhet her, den har jeg solgt eksklusivt til et medie, la meg ringe det mediet mens du filmer meg». Urimeligheten i det er jo ganske åpenbar. Eller om jeg sa «jeg er her for å fortelle om E8». Hvor raskt tror du ikke den nyheten da hadde vært i alle kanaler, unntatt NRK? Det er jo og helt meningsløst.

 

Mener Nordlys-redaktøren er surrealistisk

- Du og dine partikolleger har vært i debatt med Nordlys flere ganger den siste tida. Forstår du hvordan denne saken blir oppfattet av dem, og har du et budskap for å berolige dem om at dette ikke er starten på noen boikott?

- Altså, hele tanken om boikott er absurd. Jeg har aldri snakket om noen boikott av Nordlys. Det jeg påpekte i den debatten for noen uker siden var at de lagde en sak som ikke var riktig. Fremstillinge av svarene var helt på trynet, og nyheten om E8 viser jo at det er avisa som var helt på trynet. Hvis noen burde gå i seg selv etter den saken, er det jo Nordlys selv, som skapte en debatt det ikke var grunnlag for. Vi har vist at E8 blir bygd, og frykten var ubegrunnet. Det er jo ikke rart at mine partifeller reagerte den gang.

- Men boikott har jeg aldri støttet, det er en dårlig måte å forholde seg til mediene på. Hvis Nordlys selv går i de tankene om å tenke på boikott, tror jeg de har litt for høye tanker om hvordan de påvirker min hverdag.

- Og redaktør Helge Nitteberg er helt på bærtur når han snakker om et «kalkulert angrep». Det er surrealistisk at en redaktør dikter opp slike konspirasjoner.

- Men til slutt må jo det åpenbare spørsmålet bli: Neste gang dere har en nyhet i Tromsø, så går den vel eksklusivt til Nordlys?

Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.
Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.

- Haha, det ville vel Nordlys kalle for udemokratisk! Jeg forstår at standarden i Tromsø fra nå er at ingenting i Tromsø skal være eksklusivt!

 

  • Epilog: Ja, E8-saken kom på Dagsrevyen tirsdag kveld. Dog ikke med innslaget fra NRK Troms - men en kort melding som ble lest opp studie, hvor nettopp avisa Nordlys ble sitert (!). 

 

 

Nordlys-redaktør Helge Nitteberg inviterer gjerne Ketil Solvik-Olsen på kaffe neste gang han er i byen

 

Nordlys-redaktør Helge Nitteberg sier han ikke ønsker å bidra til videre debatt om konsipirasjonsteorier, men svarer slik «dagen derpå» de store bruduljene i Tromsø:

- Vi kan se på det i beste hensikt, og tolke det helt løsrevet fra en situasjon der et regjeringsparti gang på gang forsøker å devaluere norske medier, sier Helge Nitteberg.

- Men det blir likevel veldig spesielt å hoppe bukk opp over lokalmedia, i håp om å få en sak på Dagsrevyen.

- Å lage eksklusive nyheter er ikke unormalt, men denne saken er for stor til det, mener du?

- Det er vanlig i mange tilfeller, men når det kommer en endelig avklaring på et veiprosjekt man har ventet på i 30 år, blir det merkelig å hoppe bukk over en rekke medier.

Pål Hansen, distriktsredaktør i NRK Troms.
Pål Hansen, distriktsredaktør i NRK Troms.

- Det klassiske spørsmålet noe man krangler i spaltene: Inviterer dere Ketil Solvik-Olsen til kaffe i Tromsø neste gang han er i byen?

- Vi inviterer alle regjeringsmedlemmer til å snakke med oss! Vi er på ingen måte hårsår, men det er for ille når vi skal bruke tid på slike karakteristikker - begge veier.

- Journalistikken burde handle om sak, det skal vi gjøre vårt for å oppnå. Men i går ble jeg oppgitt og regelrett forbannet, på vegne av leserne.

 

 

NRK avviser at de «inngikk noe avtale om eksklusivitet». Men det var helt tydelig at de var alene om saken, sier Høyre

 

I en rekke beskrivelser fra både samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms Høyre, er det beskrevet at partiene gjorde en eksklusiv avtale med NRK Troms om E8-nyheten tirsdag.

Dette avviste distriktsredaktør Pål Hansen bastant i sosiale medier tirsdag.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

På spørsmål fra Medier24 onsdag om å utdype dette, hadde ikke Hansen tid grunnet møter hele dagen, men skriver følgende i en melding:

- Vi inngikk ikke noe avtale om eksklusivitet, vi hadde ingen ønsker om eksklusivitet og hadde ingen forventning om at en nyhet som Tromsø har ventet på i 30 år ikke skulle komme andre redaksjoner for øret. Her har informasjonsstrategene valgt å ikke informere andre redaksjoner - og det må de svare for.

- Men regjeringspartiene er utvedydig på at saken ble gitt eksklusivt?

- Vi har ikke oppfatte det som en eksklusivitet, og har ikke hatt noe ønske om det heller, skriver Hansen.

- Høyre og Frp sier at de eksplisitt valgte NRK eksklusivt, fordi de da ville få TV på saken. Er dette fantasier og oppspinn fra partiene?

- Hvorfor de ringte oss, vet jeg selvfølgelig ikke noe om. At vi skulle dekke denne saken på TV er innlysende, uansett form og innhold på en innbydelse til å få nyhetene. Dette er en sak som har preget lokalpolitikken i 30 år, og er selvsagt en sak både for vår nett-TV-sending og Nordnytt. Uansett hvor mange redaksjoner ble invitert, sier Hansen.

 

- Det kom tydelig fram at NRK var alene

Avtalen om å møte NRK om E8-prosjektet ble gjort av nevnte Kent Gudmundsen per telefon med NRK Troms tirsdag formiddag.

Gudmundsen var ikke tilgjengelig for oppfølgende spørsmål til dette tirsdag, men Høyres kommunikasjonssjef Rune Alstadsæter formidler følgende melding:

- Vi ringte NRK i Troms i går ettermiddag og gjorde en avtale om denne saken over telefon. Det kom tydelig frem i samtalen at NRK var alene om saken.

Alstadsæter, selv tidligere journalist, er samtidig noe forundret over det stempelet denne avtalen fikk i går. Han peker på at pressen selv har utviklet en praksis hvor de ulike mediehusene krever eksklusivitet, avtaler han også selv inngikk i sin tid som redakjsonsleder i NRK:

- Som kommunikasjonssjef i Høyre møter jeg og mine kollegaer kravet om å få saker eksklusivt nesten hver dag. Vi synes det er merkelig å ble stemplet så hardt for å tilpasse oss en praksis som norske redaktører står ansvarlig for å ha innført, sier Alstadsæter.

 

 

Powered by Labrador CMS