Her feirer TV2-gjengen SKUP-diplom fra et tak i Bergen.
Her feirer TV2-gjengen SKUP-diplom fra et tak i Bergen.

SKUP-diplom til TV 2s «Kunst­gress­bløffen»

TV 2 fikk første diplom under lørdagens SKUP-pris-utdeling. – Vi har hele tiden spurt oss hvorfor, hvem og hvordan. Og det skal vi fortsette med, sier journalist Trine Melheim Næss. 

Publisert

TV 2s Trine Melheim Næss, John Christian Lundstadsveen, Magnus Wikan, Hannah Amanda Hansen, Roy Arne Salater og Frode Sunde fikk lørdag kveld SKUP-diplom for deres «Kunstgressbløffen».

– Dette er et resultat av teamarbeid og komplementær kompetanse. Og ikke minst at vi har blitt backet av TV 2hele veien, sier Melheim Næss til Medier24 og legger til: 

– Vi har hele tiden spurt oss hvorfor, hvem og hvordan. Og det skal vi fortsette med.

Kanalen avslørte at store mengder miljøfarlig kunstgress dumpes ulovlig i norsk natur, der miljøgiftene står i fare for å sive ut i grunnen.

Hun skryter voldsomt av samarbeidet i teamet - og samarbeidet med utviklingsmiljøet i TV 2. 

– Lab2 har spilt en avgjørende rolle i dette prosjektet. Teknologi og journalistikk i samspill, gir uante muligheter for kritisk journalistikk. Vi skal dette bruke diplomet som motivasjon til nye saker. 

Her er de viktigste artiklene:

Juryens begrunnelse:

«Innsynsbegjæringer, rettsdokumenter og intervjuer - flere av metodene i dette prosjekter er tradisjonelle journalistiske metoder. Men for å få de viktige svarene, måtte journalistene også på kreativt vis ta i bruk satelitt-bilder, sortere GPS-koordinater, ta dronebilder, bruke formularer for å beregnet avstander og utvikle Python-script for å samle inn data.

Saken har avdekket et miljø dominert av cowboyer, lureri og miljøkriminalitet - og det på en arena vi normalt forbinder med fritid, moro og barn.

Ved å stille spørsmålet Hvor tar avfallet fra kunstgressbaner veien? har årets diplomvinnere avdekket at miljøfarlig kunstgress dumpes ulovlig i norsk natur. Norske kommuner har betalt store summer for at flere utenlandske selskaper skal resirkulere gamle kunstgressbaner, uten at dette har skjedd. I stedet er banene dumpet, videresolgt eller plassert på ulovlige lagre.

Tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har kalt kunstgress en “skjult miljøbombe” og som en konsekvens av dette gravearbeidet har Den europeiske interesseorganisasjonen ETC for første gang opprettet etiske retningslinjer for kunstgressbransjen, og kan innføre sanksjoner mot aktører som bryter reglene.

Miljødirektoratet har endret krav til hvordan kunstgressbaner skal håndteres når de kastes.»

 
Powered by Labrador CMS