– Det virker som nettrollene er spesielt opptatt av å ta kvinner.
Det sier en oppgitt Frode Skår, kommunikasjonsdirektør hos Høgskolen i Innlandet, til Medier24.
Han kaster seg inn i kommentarfelt-debatten etter å ha latt seg engasjere av Steffen Fjærviks debattinnlegg hos Medier24 mandag, som omhandler kommentarfelt hos medier, og hva dette fører med seg av hets - spesielt mot vanlige folk som er kilder.
– Opplever dette som en stor belastning
Skår synes Fjærvik belyser flere gode poenger, og kjenner igjen problematikken gjennom sin medietrening med studenter og ansatte ved Høgskolen i Innlandet.
– Dette er noe vi må ta opp når vi forsøker å få våre fagfolk, som forskere, stipendiater og helsesykepleiere til å engasjere seg og delta i samfunnsdebatten med sin kompetanse. Det er viktig at de gjør dette for å berike debatten med kunnskap, sier Skår til Medier24.
– Men for mange er frykten for kommentarfeltene hos nettavisene stor. De opplever dette som en stor belastning, sier han.
Og det er altså kvinnene som opplever dette sterkest, forteller Skår.
– Vi ser særlig at det er kvinner som er spesielt utsatte for disse nettrollene. De synes det er ubehagelig, og føler det er en byrde å bidra i samfunnsdebatten. Det er fryktelig synd. For vi trenger dem for å berike debatten, sier Skår.
– Faglige kommentarer som går på det de faktisk snakker om er det ingen problemer å imøtegå. Det er bare bra med saklig diskusjon om kunnskapstemaene. Men det vris ofte over på kjønn eller karakteristikker, og det er vanskelig å møte med rasjonelle argumenter, sier han.
– Synd at vi har en slik diskusjon
Og legger til:
– Min anbefaling er å ikke bry seg om det, eller ikke lese kommentarfeltene. Men det er veldig lettvint å si, selvsagt.
– Hva bør nettavisene som har kommentarfelt gjøre?
– De bør stille seg spørsmålet om det er nødvendig å ha kommentarfelt under artikler i nettaviser, hvis det hindrer folk å stille opp som kilder, sier Skår.
– For det første bør man tenke gjennom om det er nødvendig på en del artikler, kronikker eller saker - hvor for eksempel en kvinnelig helsesykepleier er sitert og svarer på vanskelige spørsmålsstillinger. Det andre handler om modereringen, sier han.
Og kommer med et hjertesukk:
– Det er synd at vi har en slik diskusjon i det hele tatt.
Stadig flere stenger kommentarfeltet
Flere nettaviser har allerede delt Skårs bekymring og fjernet kommentarfeltet permanent.
Vårt Land skrudde blant annet av i desember i fjor, Nettavisen gjorde det i januar, Dagsavisen fulgte opp tidlig i februar, mens iTromsø stengte sitt kommentarfelt i slutten av samme måned.
Dagbladet gjorde det på sin side allerede i 2016, mens VG i januar strammet opp sitt kommentarfelt.
Nettavisen forklarte stengingen slik:
- Vi har lagt mye prestisje i kommentarfeltet vårt og vi har forsøkt å moderere og ta grep om å skape en mer konstruktiv debatt, men vi ser nå at det blir for vanskelig. I sin nåværende form, tilfører det for lite positivt, sa nyhetsredaktør Erik Stephansen til Medier24.