Berg og hans advokat Brynjulf Risnes var invitert inn for å snakke om hvordan de hadde opplevd mediedekningen fra Berg ble pågrepet og fengslet i Russland i desember 2017 - før han ble løslatt i november i år.
– Berg og hans forsvarer ble invitert for å fortelle hvordan de hadde opplevd mediedekningen. De stilte opp i det daglige 1045-møtet som er åpent for alle ansatte i VG. Jeg tror folk syntes det var interessant, skriver VG-redaktør Gard Steiro i en tekstmelding til Medier24.
10.45-møtet er et uformelt allmøte der - som oftest - Steiro - informerer om tingenes tilstand i avisen eller gir ris og ros.
Under møtet med Berg og Risnes fikk de snakke fritt, og det ble også åpnet for spørsmål fra de VG-ansatte.
– Det var mange som stilte spørsmål. Det var interessant å høre hvordan de hadde opplevd dekningen. Slike møter er alltid nyttig, synes jeg, sier Steiro.
Og fortsetter:
– VG har med ujevne mellomrom gjester på 10.45-møtet. Formålet er å lytte til erfaringer fra personer som er omtalt i mediene.
– Jeg har troen på det. Det er viktig at vi journalister lytter til mennesker som har både positive og negative erfaringer med media, sier Steiro.
– Veldig positivt tiltak
Risnes forteller til Medier24 at de satte stor pris på invitasjonen.
– Vi synes det var et veldig positivt tiltak, og det var også grunnen til at vi takket ja. Vi synes det var veldig fint å kunne gi litt respons på hvordan vi hadde opplevd dekningen, sier han.
– Ofte har man mer felles interesser enn man kanskje tror, og de fleste samfunnsaktører tjener på åpenhet. Jeg tror det er bra at det finnes en kontaktflate som ikke er en vanlig intervjusituasjon, sier Risnes.
Han forteller om to heftige år med mange mediehenvendelser.
– Det har i perioder vært veldig mye, med et jevnt trykk. Men jeg har opplevd norske journalister som bra og ryddige, sier Risnes.
Han påpeker imidlertid én ting som tidvis har vært litt slitsomt:
– Det kan være frustrerende at man hos noen medier må forholde seg til nye journalister hele tiden. Hvis man snakker med den journalisten som tilfeldigvis har vakt den dagen, så er kanskje ikke vedkommende like oppdatert og har den samme kunnskapen, forteller Risnes.
Roser VG
Hos VG var dette imidlertid annerledes, påpeker han.
– VG hadde åpenbart satt av ressurser til denne saken og så på det som en gravesak. Dermed kunne vi forholde oss til de samme journalistene hele tiden. Det var veldig bra, sier han.
– Med de samme journalistene, så blir det også enklere for oss som følges av pressen. Man får en gjensidig tillit, og journalistene fikk ofte også mer ut av møtene. Det er viktig at man som journalist kjenner saken, sier Risnes.
– Dette er i utgangspunktet et veldig sunt og godt initiativ fra VG, og en god måte å få åpenhjertige tilbakemeldinger på, sier Stang til Medier24.
– Frode var litt i sjokk over at det var så mange som hadde møtt opp. Han hadde trodd det skulle være færre folk. Men mitt inntrykk er at det gikk veldig bra, sier Stang.