Disse 16 utgjør historiens første ytringsfrihetsråd for ungdom. Foto: Fritt Ord
Disse 16 utgjør historiens første ytringsfrihetsråd for ungdom. Foto: Fritt Ord

Ungdommens ytringsfrihetsråd er klart: – Kan utfylle og utfordre hverandre

Deltakerne er valgt på bakgrunn av sine erfaringer og sin kunnskap, og for å skape en god sammensetning i rådet, sier rådets leder.

Publisert

De 16 plassene i det nyopprettede Ungdommens Ytringsfrihetsråd er delt ut. 

Da fristen gikk ut 1. juli, hadde det kommet inn 119 søknader. De 16 deltakerne som er med er ti jenter, fem gutter og én ikke-binær transperson. Deltakerne er valgt ut for å sikre bred representasjon med hensyn til kjønn, alder, funksjonsvariasjon, geografi, bakgrunn og erfaring.

– Vi hadde mange kvalifiserte søkere til rådet, og det var vanskelig å finne de seksten som skulle være med på arbeidet videre. Deltakerne er valgt på bakgrunn av sine erfaringer og sin kunnskap, og for å skape en god sammensetning i rådet, sier forfatter og menneskerettighetsforkjemper Nancy Herz, som skal lede rådet.

Og legger til: 

– Jeg tror at vi har satt sammen et råd med folk som kan utfylle og utfordre hverandre. Samtidig har vi en felles erfaring av det å være ung i Norge i dag, og de utfordringene det bærer med seg når man skal bruke stemmen sin i det offentlige ordskiftet.

Deltakerne i Ungdommens ytringsfrihetsråd skal møtes fire helger gjennom skoleåret 2020-2021. Til slutt skal rådet komme med konkrete forslag til hvordan flere unge kan bli engasjert i den offentlige debatten.

– Norsk PENs overordnede mål da vi tok initiativ til dette prosjektet, var å bevisstgjøre unge på viktigheten av ytringsfrihet og bidra til at flere unge vil delta i den offentlige debatten. Den store interessen for deltakelse i Ungdommens ytringsfrihetsråd er veldig gledelig, og vitner om et sterkt behov for et råd der unge selv kan møtes og analysere, diskutere og bryne seg på andre unges utfordringer rundt ytringsfrihet. Vi ser frem til å følge opp ungdommens vurderinger og anbefalinger for å oppnå et debattklima som inkluderer alle, sier Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN.

Dette er de 16 medlemmene i Ungdommens ytringsfrihetsråd:

Nikita Amber Abbas (19) 
Ask Berglund (24) 
Steve Contreras (25)
Sara El-Hasan (21)
Eliana Hercz (25)
Samara Isak (18)
Sheila Feruzi Kassim (26)
Marianne Knudsen (20) 
John-Egil Svinsås Johansen Magga (24) 
Anna Malkenes (16)
Bibi Fatima Musavi (22) 
Haydarali Nawrozi (21) 
Agnes Nordvik (18)
Katrine Opheim (21)
Oliver Stavik (21) 
Henrik Stokken (24) 

Powered by Labrador CMS