Morgenbladet-journalist Jon Kåre Time.

Morgenbladet-journalist får Oxford-stipend

Jon Kåre Time har fått Fritt Ords journalisttipend og skal studere i Oxford 

Publisert

Morgenbladet-journalist Jon Kåre Time er tildelt Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford for våren 2025.

Time skal fordype seg i hvordan journalister velger eksperter, med arbeidstittelen «Choosing your experts».

– Veldig mye journalistikk i dag handler om å oppsøke ulike eksperter for å skaffe kunnskap og for å få dem til å snakke – om alt mulig fra kostholdsråd til amerikansk politikk, krigen i Ukraina, senvirkninger av covid-19 eller atomkraft, forklarer Time.

Gjennom sitt halvår ved Oxford skal Time utforske hvordan journalister kan bli bedre på å identifisere og presentere troverdige ekspertkilder. Han understreker at begrepet «eksperter» ikke kun refererer til forskere, men til fagpersoner generelt.

– Samtidig er noe av det jeg ønsker å se nærmere på, hvordan vi som journalister forsikrer oss om at kilder faktisk har greie på det vi spør dem til råds om – og hvordan vi velger å presentere disse ekspertene. 

– Det er ofte en kunnskapsmessig asymmetri i forholdet mellom ekspertkilden og journalisten som jeg synes det er spennende å tenke gjennom. Hvordan løser vi det når vi ikke selv har kompetansen til å vurdere substansen i det de forteller oss?

I fjor var det Fagbladet-journalist Ingeborg Rangul som fikk stipendet for å fordype seg i konstruktiv journalistikk. Året før gikk det til Tarjei Leer-Salvesen som fordypet seg i innsynregler.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS