Politisk redaktør Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv.
Politisk redaktør Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv.

Pressepodden

Frithjof Jacobsen om bråket, forholdet til Ap-politiker Jette Christensen og rollen som politisk redaktør i DN

Slik mener Dagens Næringslivs ferske politiske redaktør at han skal unngå å havne i habilitetsproblemer.

Publisert

Frithjof Jacobsen var en av de mest sentrale politiske kommentatorene i en årrekke, men sluttet over natten fordi han ble kjæreste med Ap-politiker Jette Christensen.

VGs sjefredaktør Gard Steiro mente at Jacobsen «hadde en relasjon som var uforenlig med å være politisk kommmentator i VG», men nå er han tilbake i bransjen som politisk redaktør i DN - ett år etter.

 

– Aldri vært en del av en politisk kampanje

– Det å få mye av samlivet ute i offentligheten var ikke noe behagelig for meg eller noen rundt meg. Samtidig var det ikke uventet at det ble en del oppmerksomhet og styr rundt det. Det var ubehagelig, men så gikk det over, sier Frithjof Jacobsen til Pressepodden.

Pressepodden:

En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.

Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.

Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.

– Et sentralt spørsmål var hvor lenge du og Ap-politiker Jette Christensen hadde vært sammen, flørta eller andre ting - og grunnen til at det i det hele tatt er av offentlig interesse var om vi kunne stole på at det du skrev var gjort av en journalistisk vurderinger og ikke av en kildevurdering. Rota du det noen gang til her?

– Nei. Alt jeg har skrevet og ment har vært mine meninger uten noen bindinger. Jeg har heller aldri vært en del av noen politisk kampanje eller noe. VG gikk også gjennom kommentarene mine og leita etter det samme, men fant ingen spor av det.

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv har tidligere uttalt til Medier24 at Jacobsen ikke skal kommentere saken som hun er direkte involvert i

– Det skapte et helvetes bråk og Trine Eilertsen i Aftenposten skrev da du sluttet at «Det er all grunn til å stille spørsmål ved VGs politiske kommentarjournalistikk det siste året», begrunnet med om hvor lojaliteten din var. Hva tenker du om det?

– Hun mente vel at det var et relevant spørsmål å komme med i den tiden og det er slik kommentering er. Det har jeg sikkert gjort i min kommentarjournalistikk også. Det er fritt og det får folk gjøre.

– Men skjønner du at det spørsmålet kom?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si om det, jeg jobbet ikke i VG da og det var noe VG måtte svare på. Jeg skrev kommentarer fritt og ubundet og ble anklaget for å ha bias den ene og den andre veien. Så ble det slik at når jeg skulle bli kjæreste med en politiker, så kunne jeg ikke ha den jobben lengre og særlig ikke i den fasen hvor forholdet skulle innledes, så da sa jeg opp, sier han til Pressepodden.

Jacobsen har også tidligere uttalt seg til Medier24 hvordan dette nå er annerledes.

 

Done with the easy living

I Pressepodden snakker vi om anklager om bindinger, den nye jobben som politisk redaktør, om anonyme kilder og hvordan pressen ser ut fra utsiden.

Og når vi spiller inn episoden, så har han vært i jobben kun én uke:

– Jeg har blitt godt tatt imot i Dagens Næringsliv og jeg gleder meg til resten av gjengen kommer på kontoret, så det er litt rart å begynne i et tomt bygg.

Det siste året har Jacobsen jobbet som produsent i Discovery-eide Monster - hvor han har jobbet med en dokuserie om «Estonia»-ulykken.

– Men nå er du «done with the easy living» og klar for å jobbe litt på ekte?

– Haha, jeg har jobba litt selv om jeg har vært borte. Det er et litt rart trekk med pressebobla, der hvis du ikke er med i den, så tror folk at du ikke eksisterer. Jeg får spørsmål om jeg har kjeda meg og slikt, men sannheten er at jeg har hatt en veldig krevende og morsom jobb i Monster. Der har kanskje pressefolk noe å gå på, nemlig at hvis du ikke lever i deres boble, så fins man fortsatt i verden, smiler han.

 

  • Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.

Powered by Labrador CMS