Frithjof Jacobsen snakker ut

- Jeg slutter i VG fordi jeg ønsker å etablere et forhold til Jette Christensen

Den politiske kommentatoren har blitt kjæreste med Aps Jette Christensen: - Situasjonen ble umulig.

Publisert

Tirsdag ble det kjent at VG-kommentator Frithjof Jacobsen (49) sluttet på dagen, noe han forklarte med et ønske om å gjøre noe annet. Men det var bare deler av sannheten.

I dette intervjuet gjør han det klart at overfor Medier24 at det var flere grunner.

- Etter forholdene har jeg det ganske bra. Det har vært et tøft døgn med mange folk som har henvendt seg til meg – og veldig mange som lurer på hvorfor jeg slutter i VG.

- Hvorfor slutter du egentlig i VG?

- Jeg slutter i VG fordi jeg ønsker å etablere et forhold til Jette Christensen og det er ikke forenelig med å være kommentator i VG. Jeg kan ikke være en politisk kommentator og samtidig være sammen med en politiker. Da var den naturlige konsekvensen at jeg må finne meg noe annet å gjøre, sier han og fortsetter:

 - Jeg skjønte nå rundt nyttår at jeg var kommet dit hvor jeg ønsket å innlede et forhold til henne.

- Er det gjensidig?

- Ja, vi er i ferd med å bli kjærester.

- Ikke lett å sette dato på følelser

Jette Christensen fotografert i fjor.
Jette Christensen fotografert i fjor.

Også Jette Fugelsnes Christensen (35) bekrefter forholdet overfor Medier24.

- Vi er i ferd med å bli kjærester. Jeg må innrømme at å uttale seg om dette på et så tidlig tidspunkt føles rart, men skjønner at det er nødvendig, sier Christensen onsdag ettermiddag.

- Når ble dere det?

- Det er noen dager siden vi kom til erkjennelsen om at det kan være lurt å prøve.

- Hvor lenge har dere flørtet?

- Det er ikke så lett å sette dato på følelser som har utviklet seg for noen man først ble kjent med som venn, men det er nå vi har kommet til at vi vil finne ut hva de er og forsøke å etablere et forhold. Det gleder jeg meg til, sier hun.

- Hva tenker du om at han nå slutter i jobben sin for deg?

- At han ønsker å jobbe med noe annet er Frithjof sitt eget valg, sier hun til Medier24.

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, sier til Aftenposten at Jacobsen avkreftet rykter om han og Christensen overfor VGs ledelse to ganger, både våren og sommeren 2018. 

Rykter har florert 

Jette F. Christensen (35) er som kjent stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Jacobsen har skrevet mye om det stoffområdet i flere år.

- Når forsto du at du måtte slutte i VG, Jacobsen?

- Jeg forsto det da jeg bestemte meg. Og dette meddelte jeg til min sjef, politisk redaktør Hanne Skartveit i VG, 1. januar. 

- Når skjønte du at du hadde romantiske følelser for Jette?

- Vi har kjent hverandre i ganske mange år, for jeg ble kjent med henne i 2012. Det er vanskelig for meg å si når det var slik at de følelsene ble slik de nå er, men nå er det slik at vi har kommet dit at vi ønsker å lage et forhold ut av det. Det skjedde nå etter nyttår.

- Hvorfor vil du fortelle om det?

- Veldig mange lurer på hvorfor jeg slutta og jeg har skjønt at det har vært en del spekulasjoner, som om jeg måtte slutte eller om jeg er tvunget ut og slikt. Da synes jeg det er rimelig å opplyse om at jeg har bestemt meg for å gå inn i dette forholdet nå - og at det har en klar sammenheng med at jeg nå slutter i VG.

Sjefredaktør Gard Steiro skriver selv i en kommentar på VG at Jacobsens relasjon til politikeren ikke var forenelig med rollen som politisk kommentator og at han derfor sa opp selv.

- Ingen partipolitisk linje

Jacobsen er i dag gift med en annen kvinne som han har barn med.

- Hvordan er din personlige situasjon akkurat nå?

- Jeg er i ferd med å etablere et nytt kjæresteforhold i livet mitt. Når slike ting skjer, så er det selvfølgelig ikke lett. Det er kjent for mine nærmeste og familie at jeg gjør dette. Det at jeg begynner et nytt kjæresteforhold har konsekvenser for jobben, men også en del private.

Christensen, som sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet, er en del av en komité som Jacobsen har fulgt ekstra tett, etter som en av stoffområdene hans er utenriks- og forsvar.

- Har du skrevet positivt eller unnlatt å skrive negativt om saker som kan stille Jette eller hennes fløy i Arbeiderpartiet i et dårlig lys? 

Frithjof Jacobsen fotografert onsdag ettermiddag.
Frithjof Jacobsen fotografert onsdag ettermiddag.

- Jeg kan ikke se at jeg har gjort det på noen som helst måte, nei. Jeg har skrevet mine kommentarer og meninger i VG helt fritt og ubundet. Jeg har fått reaksjoner på min journalistikk fra høyre og venstre. Noen ganger blir jeg beskyldt for å være rød og andre ganger blå. Hvis man går gjennom og prøver å finne en partipolitisk linje i mine kommentarer, så har hvert fall ikke jeg funnet det, sier han og fortsetter:

- I tillegg har jeg selvfølgelig hatt et bredt kildenettverk i mange deler av norsk samfunnsliv, som jeg lærer og drøfter ting med. Hvis noen lurer på om jeg har hatt et kildeforhold til Jette, så kan jeg avkrefte det.

- Har du opplevd rykter om at du har gjort ting i Jette og Aps favør?

- Nei, det kan jeg vel ikke. Når det gjelder rykter, så har jeg fått varsler om eller blitt gjort kjent med at det verserte rykter om meg i en periode – spesielt våren 2018 om meg og henne. Det har jeg opplevd som ubehagelig. Når folk setter ut rykter, så er det ikke så mye jeg kan gjøre med det.

Avviser å ha løyet

- Har VG-ledelsen, basert på disse ryktene, spurt deg om det er noe hold i dem?

- Det stemmer at ryktene også nådde VG, men det ble lagt til grunn at det var rykter.

- Har du løyet om forholdet til Jette når de har spurt deg?

- Vi har innledet forholdet først nå.

- Men når begynte dere å flørte?

- Jeg tror jeg sier at vi er kommet dit nå at vi har følelser for hverandre -og ønsker å bli sammen. Det skjer nå. 

- Har din relasjon til Jette gitt deg tilgang på informasjon som du har brukt i dine kommentarer?

- Nei. 

- Har du lekket VG-informasjon til Jette eller andre Arbeiderpartiet?

- Nei, jeg har aldri lekket VG-info til noen.

- Hvordan var Hanne Skartveit sin reaksjon da du sa opp?

- Jeg synes prosessen jeg hadde med VG var ryddig. Alle skjønte at dette gjorde at jeg ikke kunne fortsette som kommentator og jeg meddelte dem da at da sier jeg opp. Det ble håndtert på en ryddig måte, opplever jeg.

- Tror du dette vil påvirke tilliten til VGs kommentarjournalistikk?

- Jeg håper ikke det. Jeg synes ikke det er noen grunn til det heller. Jeg skriver ikke kommentarer i VG lenger, jeg har tatt konsekvensen. Jeg sa fra så fort jeg skjønte at jeg ville komme i den situasjonen. Jeg håper og tror at mine kommentarer og analyser om ting som er skrevet oppleves som helt frie og ubundet. 

Vil se hva verden har å by på

- Hva skal du gjøre nå?

- Det må jeg bruke tid på å finne ut av. Nå har jeg vært i VG i 11 år og jeg vet ikke helt hvilke muligheter jeg har eller ikke. Jeg har noen ideer og noen har allerede tatt kontakt, men nå må jeg orientere meg og avgjøre etter å ha sett på det.

- Kan du havne for eksempel i First House og PR-bransjen?

- Jeg har ikke tenkt så langt. Jeg vet en del om samfunnet, men jeg har jobbet som journalist i NRK og VG uavbrutt siden 2005, så jeg tror det er lurt nå å sette seg ned og tenke litt og se hva verden har å by på, og hva jeg kan gjøre for noe nytte her i verden. 

- Hva vil du savne mest i journalistikken og i VG?

- Det er så utrolig mange fine og flinke folk som jeg har stor respekt for. Jeg er veldig stolt over å ha tilhørt Norges ledende nyhetsredaksjon i 11 år.

Powered by Labrador CMS