Line Andersen på plass på VM-arenaen i Doha, der klimaet er den største utfordringen for NRKs utsendte team.

NRK-journalistene fryktet arbeids­forholdene under VM i Qatar: – Et regime langt unna hva vi er vant til

Nå forteller NRKs Line Andersen til Medier24 at forholdene for journalistene under VM i friidrett er bedre enn fryktet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det pågående friidretts-VM i Qatar har allerede gitt norsk jubel og knallgode seertall for NRK, men mesterskapet har også måtte tåle mye kritikk den siste tiden.

Mesterskapet var tema i Debatten på NRK 1 tirsdag kveld, der redaktør i fotballmagasinet Josimar, Håvard Melnæs, argumenterte for norsk boikott

Før det første startskuddet gikk fikk også de strenge kodene for klesvalg og oppførsel i det muslimske landet oppmerksomhet, og norske utøvere ble blant annet advart mot å vise for mye hud utenfor arena, språkbruk og ha fysisk kontakt med det motsatte kjønn, meldte Dagbladet.

NRKs utsendte team i Doha var også oppmerksomme på dette før avreise, og fryktet det ville føre til begrensninger også for dem. 

– Ingen begrensninger

Ifølge programleder og journalist Line Andersen er det imidlertid ikke like ille som fryktet.

– Som i alle mesterskap hvor vi forflytter oss til land med kultur og religion som ligger langt fra vår, så prates det og spekuleres mye i forkant. Denne gangen oppsto det en misforståelse hvor man trodde vi kvinnelige reportere måtte kle oss annerledes enn våre mannlige kolleger. Det viste seg å enten være en misforståelse, eller en avgjørelse som senere ble gjort om, og siden det har det ikke vært noe problem, sier Andersen til Medier24.

– Er det noen begrensninger i hvordan dere kan bevege dere i Doha?

– Så langt har jeg ikke opplevd noen som helst begrensninger. Det finnes selvfølgelig steder i dette samfunnet hvor jeg som kvinne ikke ville være velkommen, og vi får håpe at dette endrer seg raskt, men det rammer ikke meg ved dette besøket, sier Andersen.

Men poengterer også: 

– Nå skal det sies at mesterskapsjobbing stort sett er hotell og arena for oss som jobber med TV-sendingene til NRK.

– Den fryktelige varmen

NRK Sports redaksjonssjef for event, Torbjørn Sarre Jensen, forteller også at det går mye bedre for de utsendte i Doha enn de fryktet.

– Arbeidsforholdene er egentlig ganske gode. Spesielt med tanke på hvordan vi trodde det kom til å bli med kleskode og så videre, sier Sarre Jensen til Medier24.

Redaksjonssjef for event i NRK Sport, Torbjørn Sarre Jensen.

– Vi opplever ingen begrensninger på hvordan vi kan bevege oss. Men nå er vi stort sett på arena og hotellet. Det er mye vakthold og grundig sjekk av akkrediteringer, men det er tilsvarende på andre arrangementer i andre deler av verden også. Det virket nok som det skulle være mer begrensende i forkant, forteller Sarre Jensen, som selv var på plass i Qatar fra lørdag forrige uke og fram til tirsdag denne uken.

– Sett bort fra den fryktelige varmen, så går det greit å jobbe der, forteller han.

Og får støtte av Andersen:

– Fuktigheten er selvfølgelig en utfordring for alle. Den er nådeløs og umulig å komme unna. Men inne på stadion – hvor jeg har min hovedarbeidsoppgave – så går det fint. Aircondition gjør at vi står i normal sommervarme uten for fuktig luft, sier Andersen.

 

– Et regime langt unna hva vi er vant til

Det gode arbeidsforholdene til tross, Line Andersen er likevel klar på at det er ganske annerledes å jobbe under et friidretts-VM i Qatar, enn for eksempel under EM i Berlin i fjor eller VM i London for to år siden.

– Når det gjelder de sosiale og religiøse kodene i Qatar så er jo det et regime langt unna hva vi er vant til og hva jeg oppfatter som rettferdig og riktig. Dog opplever jeg ikke at det preger meg i min jobb. Jeg viser selvfølgelig respekt når jeg gjester et land, men jeg tar som en forutsetning at jeg og mine mannlige kolleger får de samme vilkår når vi jobber. Og det har vi her, sier hun.

NRK-journalist Line Andersen under VM i friidrett i Beijing i

Sarre Jensen forteller at NRK forberedte seg godt før avreise til det arabiske landet.

– Jeg føler vi var godt forberedt, og teamet vårt var blitt godt informert. Det var litt ekstra å tenke på siden det var Qatar. Blant annet dukket jo konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran opp i siste liten, noe som gjorde at vi måtte følge litt ekstra godt med. Men det gikk greit det også, sier han. 

Sarre Jensen forteller at det også blant de NRK-ansatte er blitt snakket om de etiske problemstillingene rundt et mesterskap i Qatar, og det å være til stede for å dekke det.

– Både Amnesty og andre har ment tydelige ting i forkant og nå underveis. Vi har også hatt samtaler om dette før vi dro, for det er klart det er kritiske røster og et dilemma også for oss, sier han.

– Men dette påvirker ikke jobben vi skal gjøre. Når man er der nede så er ikke dette noe tema. Når VM først er i gang, så er alle fokusert på det som skal gjøres, sier Sarre Jensen.

 

– Aldri opplevd så få folk på arena

Karsten Warholm jubler for VM-gull etter finalen på 400 meter hekk – foran glisne tribuner.

Det lave tilskuertallet og tomme tribunene har også fått oppmerksomhet, og både The Guardian og The Telegraph omtaler den magre interessen som «en katastrofe».

Den norske verdensmesteren Karsten Warholm innrømmer også overfor NRK at de glisne tribunene er skuffende. 

Også for journalistene på stadion er det en tidvis bisarr opplevelse, forteller Line Andersen. 

– Vi har nærmest aldri opplevd å se så få folk på arena. Nå skal det sies at lokalbefolkningen i Doha også består av rundt to og en halv million fremmedarbeidere og noen av dem ser vi på stadion, sier hun.

– Det kan være flere årsaker til at de er der. De kan være bedt om det eller de kan ha fått gratis billetter for å dekke over publikumssvikten. Men fordi noen av dem er fra store friidrettsnasjoner så står de for det lille livet som er på tribunen, forteller Andersen.

Powered by Labrador CMS