De tidligere håndballspillerne Anja og Gro Hammerseng-Edin pryder nyeste utgave av KK, som setter fokus på pride denne uken.

Magasin markerer «Pride»:

Historisk forside i KK som vil bryte fordommer: For første gang pryder et lesbisk par førstesiden

Leder i FRI, Ingvild Endestad, oppfordrer samtidig mediene til å ikke bare skrive om skeive under Pride. – Det går an å tenke utenfor boksen, sier hun til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forbindelse med Pride har KK denne uken sin første forside med et lesbisk par noensinne, og har valgt å gi plassen til de tidligere håndballstjernene Anja og Gro Hammerseng-Edin.

KK-redaktør er opptatt av at de skal betyr noe mer for leserne sine enn å bare være et «vanlig» magasin.

– Vi er jo opptatt av at KK skal bety noe mer for folk enn bare kos og inspirasjon, og nå som mange lader opp til Pride så vil vi sende ut et signal om at kjærlighet er mye sterkere enn hat og fordommer, sier redaktør i KK Ingeborg Heldal til Medier24. 

Øverst på forsiden står det «Happy Pride» i de symbolske regnbue-fargene. 

– Vi vil på vår måte være med og knuse fordommene, sier Heldal. 

I tillegg til reportasjen om paret Hammerseng-Edin har Heldal skrevet en kommentar om retten til å elske hvem man vil. 

Det er kjærlighet i sentrum i nyeste utgave av KK. Foto: Thomas Qvale.

– Hvorfor akkurat Gro og Anja? 

 – Gro og Anja er to utrolig sterke profiler som mange ser opp til. Så å få lov til å illustrere det med bilder og alt er vi veldig glad for.

Heldal forteller at ekteparet var førstevalget til saken og at hun er veldig takknemlig for at paret ville stille – og i tillegg by på seg selv.

– Vil knuse fordommer

Heldal tror det skal mye til for at noen reagerer negativt på forsiden. 

– Så naiv er jeg, og tenker at det er det ingen som kommer til å reagere på. Men hvis noen skulle være kritiske og ikke syntes at det er greit gjort av KK, så står jeg så sterkt i min egen mening at da får folk bare mene det de vil, sier hun. 

I saken forteller Gro Hammerseng-Edin at hun har få kjipe opplevelser rundt det å være homofil i idretten. Og når det gjelder pressen har paret fått lov til å først og fremst være Gro og Anja, uten bindestrek-homo. 

«Det at legningen din omtales hver gang du er i mediene for en idrettsprestasjon, det tror jeg de færreste ønsker, sier Anja, som tror det kan føre til at flere vegrer seg for å være åpen om egen legning», skriver KK i saken. 

– Hvis jeg skal trekke fram noe jeg har opplevd som litt tøft, var det da Gro og jeg ble sammen. Da var det et stort trykk fra mediene om å gå ut som et par nesten før vi hadde definert oss som kjærester selv, sier Anja til bladet. 

 

– Viktig å inkludere mangfold ellers også 

Leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad, mener at det ikke er noen tvil om at pressen har en viktig rolle i å løfte fram ulike stemmer. 

– Det er ingen tvil om at pressen har en viktig rolle i å løfte og synliggjøre minoriteter både på godt og vondt. Det har vært helt avgjørende at pressen løfter ulike stemmer i det skeive miljøet, sier Endestad til Medier24. 

FRI-lederen understreker at det er viktig fordi det handler om at leseren skal kunne gjenspeile seg selv i mennesker det skrives om for å føle tilhørighet og å kunne kjenne seg igjen situasjonen.

– Hva tenker du om at KK har Pride-cover for første gang?

– Det har jo vært mange anledninger til at man kunne gjort dette før, men det er bra at KK gjør det nå.

– Det går an å tenke utenfor boksen

Det er viktig å ha fokus på det skeive-miljøet under Pride, men det er også viktig å huske på å vise mangfold i saker som tas opp ellers også, understreker Endestad. 

– Hvis man skal lage en artikkel om eldreomsorg eller flyktninger, så går det an å inkludere skeive. Det går an å tenke utenfor boksen, og velge seg et større mangfold i saker man ellers tar opp, og ikke bare homofile par når det handler om det. Vi lever mangfoldige liv på alle arenaer, og å få være stemmer i andre saker er også viktig, sier Endestad.

– Hvordan syntes du mediedekningen av skeive har utviklet seg de siste årene? 

– Det har jo blitt mye mer saker som angår skeive konkret, både utfordringer når det kommer til jobb og skole, men det viktigste er at det har blitt økt kunnskap. Der har mediene en viktig nøkkelrolle for å kunne spre kunnskap, sier Endestad. 

Leder i FRI, Ingvild Endestad. Foto: FRI.
Powered by Labrador CMS