En mann spyler vann på hvalrossen Freya som er på Oslo besøk. Hun ble første observert i vannet ved Frognerstranda i går etter middagen.
En mann spyler vann på hvalrossen Freya som er på Oslo besøk. Hun ble første observert i vannet ved Frognerstranda i går etter middagen.

Kjendishvalrossen herjer i nyhetsbildet: Lokalavis hadde egen «Freya»-reporter

Er Norges mest omtalte hvalross sommerens snakkis?

Publisert Sist oppdatert

Både lokale og nasjonale medier langs norskekysten har fattet interesse for kjendishvalrossen «Freya» som har vært med på å prege nyhetsbildet i sommer.

Tirsdag melder NTB at hvalrossen er ankommet Oslo for nye eventyr, der den blant annet har drept en svane og havnet i klammeri med politiet.

Før det har den lagt seg til rette i flere båter, blant annet i Kragerø, og sist i Oslo.

Medier24 har stilt et knippe medier spørsmål om blant annet hvorfor Freya er så interessant å omtale.

Faksimile av dekningen til VG, Kragerø Blad Vestmar og Tønsbergs Blad.
Faksimile av dekningen til VG, Kragerø Blad Vestmar og Tønsbergs Blad.

Ansvarlig redaktør i Kragerø Blad Vestmar, Espen Solberg Nilsen, kan fortelle at interessen har vært enorm for Freya-sakene.

– Det er definitivt sommerens snakkis her i Kragerø. I alle fall så lenge den oppholdt seg i våre farvann. Men det er helt sikkert en del av våre lesere som har fulgt den videre på ferden, sier han.

– Hvorfor er det interessant for lokale medier å omtale det?

– En hvalross er jo et svært eksotisk innslag i vår del av kysten, da – selv om det av og til dukker opp både hvaler og delfiner i skjærgården vår. Og så gikk det jo hardt ut over noen lokale båter i løpet av tiden den oppholdt seg her, og så kom debatten om den skulle avlives eller ikke. Den første båten som Freya punkterte med støttennene var for øvrig eid av en som få dager senere skulle starte som sommervikar her i KV, forteller Solberg Nilsen.

Egen Freya-reporter

Freya har også tatt turen innom Tønsberg i sommer, noe lokalavisen Tønsbergs Blad fikk med seg.

– Freya har vakt veldig oppsikt her hos oss. Hun har gjort som mange andre: kost seg i soler her i Norges sommerby nummer én, forteller ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland.

Han kaller hvalrossen utvilsomt for sommerens snakkis så langt, i konkurranse med Slottsfjellfestivalen som har gjenoppstått.

Avisen tok også et noe spesielt grep om dekningen.

– Vi ser at det har vært stor interesse hos leserne. Det er eksotisk. Så selvsagt noe vi omtaler, og dedikerte egen Freya-reporter mens hun var på besøk, forteller Kydland.

Madeleine Jamieson er Tønsbergs Blad sin hvalrossreporter.
Madeleine Jamieson er Tønsbergs Blad sin hvalrossreporter.

Slo til med direktesending

Tirsdag ettermiddag kastet VGTV seg for alvor på Freya-bølgen, og sendte direkte fra kaien der hvalrossen tok seg en hvil.

Fungerende nyhetssjef i VGTV, Ida Aaberg Evensen, forteller til Medier24 at det har vært stor interesse for skapningen.

Freya på besøk i Oslo.
Freya på besøk i Oslo.

– Vi har sett i lang tid at det er interesse for Freya. Da vi tidligere i dag la ut en video der hun angriper og dreper en svane, så vi at den skapte stor interesse. Og nå som SAS-streiken er over, hadde vi spillerom til andre ting, så da sendte vi ut en reporter med live-utstyr.

Hun legger til at de etter en liten jakt fikk posisjonert seg med utsikt mot hvalrossen som lå på en båt og slappet av.

– Det har på en måte blitt sommerens snakkis. Og det er i VGs ånd å ta tak i slike snakkiser, sier Aaberg Evensen.

– Hvordan blir Freya-dekningen videre?

– Det er vanskelig å si, men hvis interessen opprettholdes, må vi fortsette å dekke henne. Det er også interessante sider ved dette, hun gjør mye skade på båter, og er i veien for folk, så det går også an å lage «ordentlig» journalistikk på det, sier hun og legger til at de ser an ressursbruken:

– Dette er ikke det viktigste vi gjør.

Oppstyret rundt Freya har også fått kritikk.

– Jeg liker ikke det jeg ser, sier hvalrossekspert Rune Aae til NTB, og ber folk holde seg unna.

Powered by Labrador CMS