Free Media Awards 2016 til journalister og medier i Aserbajdsjan, Russland og Ukraina

Seymur Hazi, Elena Milashina og nettstedet Nashi Groshi får Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser for uavhengig journalistikk i Øst-Europa.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 går Free Media Awards, som tildeles av Stiftelsen Fritt Ord i Oslo og ZEIT-Stiftung i Hamburg, til tre journalister og medier i Aserbajdsjan, Russland og Ukraina.

Det opplyser stiftelsene i en melding mandag.

Den uavhengige juryen har vurdert førti nominasjoner fra NGOer, menneskerettighetsorganisasjoner og andre eksperter.

Og valgte i år å dele ut tre Free Media Awards 2016, som hver er på 15.000 euro, til Seymur Hazi, Elena Milashina og nettstedet Nashi Groshi.

Fritt Ord skriver i en pressemelding følgende om prismottakerne:

Seymur Hazi (1982), redaktør og kommentator i avisen Azadliq, Baku, Aserbadjan, og reporter for TV-stasjonen Azerbaijani Hour, som er basert i Tyrkia. Hazi har rapportert om korrupsjon og maktmisbruk i eget land, og som et resultat av det har han lidd under trusler og brutal mishandling. Han har vært fengslet i Aserbajdsjan siden august 2014, og rettslige prosesser mot ham for tilsynelatende 'pøbelopptøyer' har nylig begynt. Seymur Hazi ble nominert av Shahvalad Chobanoglu, Zamin Haji, Natiq Javadli, Mehman Huseynov, Tahmina Tagizade og Khadija Ismayilova. Sistnevnte er også fengslet i landet. Henrich Böll Stiftungs avdeling for Sør-Kaukasus og Den norske Helsingforskomité har også nominert Hazi.

Den russiske journalisten Elena Milashina (1987), korrespondent i Nord-Kaukasus for Novaya Gazeta, Moskva, retter oppmerksomheten mot ulike skremselsmetoder som de tsjetsjenske myndighetene bruker for å undertrykke kritikerne og skape en kvelende stillhet over hele landet. Den undersøkende journalisten Elena Milashina, som stadig er utsatt for alvorlige trusler og tidligere har vært utsatt for flere grove overgrep, ble nominert av Human Rights House Foundation, Oslo, Center for Caucasus Initiative – DOSH og Youth Human Rights Movement.

Det ukrainske nettstedet Nashi Groshi ('våre penger'), Kiev, er dedikert til å bekjempe korrupsjon i Ukraina. Nashi Groshi lager omfattende informasjon om offentlige utlysninger av anbud og forretningstransaksjoner. Nettstedet undersøker fremfor alt offentlige tjenestemenns og politikeres engasjement i offentlige kontrakter og publiserer de relevante fakta. Nashi Groshi ble nominert av Stefanie Schiffer og Den norske Helsingforskomité.

Free Media Awards er det nye navnet på presseprisene som tildeles av de to stiftelsene.

- Prisene er en støtte til de journalistene og mediene som rapporterer uavhengig og nekter å gi opp på grunn av trusler. I mange land i Øst-Europa har mediene kommet under et enormt press. Med Free Media Awards ønsker vi å oppmuntre journalister og medier til å fortsette sitt arbeid til tross for trusler og voldelig undertrykkelse. Med Free Media Awards søker vi å uttrykke vår respekt og beundring for å styrke den uavhengige journalistikken, skriver Fritt Ord.  

Pristildelingen vil finne sted i november 2016 i Tbilisi, Georgia, som en del av en todagers internasjonal konferanse for journalister.

Juryen for Free Media Awards består av følgende medlemmer:

  • Alice Bota, Moskva-korrespondent for ukeavisen DIE ZEIT
  • Ane Tusvik Bonde, regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus i Human Rights House Foundation, Oslo
  • Guri Nordstrøm, Berlin-korrespondent for NRK
  • Martin Paulsen, førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Bergen
  • Stefanie Schiffer, direktør ved European Exchange, Berlin
  • Stephan Wackwitz, direktør ved Goethe-Instituttet i Tbilisi
Powered by Labrador CMS