Om 100 dager flytter René (48) til Oslo for å bli Nettavisens nye våpendrager: – Jeg skal ikke på pølsefest
René Svendsen om «leserlekkasjer» til Resett, pølsefester i Oslo-eliten - og å forlate Fredriksstad Blad. - Jeg når ikke Gunnar Stavrum opp til knærne.
Nå går ferden mot Oslo og Akersgata, der han skal være våpendrager og nyhetsredaktør for Gunnar Stavrum i Nettavisen.
Det er en rolle han allerede har begynt å tenke en del på.
– Det føles litt ut som galskap å slutte i Fredriksstad Blad og begynne å pendle til Oslo. Men motivasjonen med å jobbe med en ren nettavis er sterk, sier Svendsen og kikker ut i lufta.
Og det blir ikke lite jobb, for Nettavisen har et hårete mål om å etablere seg som en av de aller største mediene i Norge. Og det betyr at Svendsen må brette opp ermene for ambisjonen er klar:
– Nettavisen skal doble den daglige lesingen. Det er heftige vekstambisjoner, men jeg har tro på at vi skal få det til, sier 48-åringen til Medier24.
I oktober 2017 ble det klart at Amedia-stiftelsen kjøpte Nettavisen og at Egmont overtok bloggsatsingen. For å klare veksten, skal nettavisa benytte seg av det beste stoffet fra konsernets 73 lokalaviser, eller for å bruke René Svendsens egne ord:
– Gunnar (Stavrum) sa til meg i våre samtaler under rekrutteringsprosessen at det var spesielt to ting som skulle prege Nettavisen framover – og det var en antiautoritær holdning og folkelighet. Det er som musikk i mine ører. Vi må snakke på vegne av folket – og med 800 Amedia-journalisters innhold tilgjengelig fra hele landet, så skal det være mulig å ta nye lesere.
Svendsen sammenlikner oppdraget nå med da han jobbet i VG Nett. Det å se vekst og ta utfordringer på strak arm motiverer. Og det skader kanskje ikke å skulle bokse mot de største mediene i landet.
– Jeg trives som underdog, smiler Svendsen.
– Noen stemmer har kanskje ikke vært spiselige for alle
48-åringen er en svært respektert medieleder i Amedia-kretser. Han har ledet avisa fra kutt og sviktende opplag til satsing og over 21.000 abonnenter – som blir lagt merke til i konsernet.
Kilder forteller til M24 at Svendsen lenge har vært kvalifisert for større oppgaver. Og med Nettavisen, som har svært store ambisjoner framover, trengte de en tydelig medieleder som har stått i motvind og klart å skape kommersiell vekst med journalistikk som forretningsmodell.
– Jeg har lært å dyrke de journalistiske prinsippene om etterrettelighet og objektivitet – og det å opptre skikkelig som journalister. Dette, samtidig som man skal tørre å utfordre og ha kontrære synspunkter.
– Jeg husker den saken, men har ikke snakket med Stavrum om den og føler ikke at jeg har noe grunnlag for å uttale meg om den.
– Men du skal bli nyhetsredaktør for Nettavisen?
– Ja. Jeg trenger å vite mer om bakgrunnen for den saken, men jeg kommer til å jobbe for at Nettavisen blir en avis for alle – og at det ikke er noen spesielle demografiske grupper som er mer eller mindre interessante for en riksavis. Så har jeg også registrert at Nettavisen har en kontrær tilnærming til enkelte samfunnsspørsmål og har løftet noen stemmer som kanskje ikke har vært like spiselige for alle. Og jeg tenker at i en gjennomtenkt sammenheng, så er det fornuftig. Jeg tror ikke det nødvendigvis kommer noe godt ut av at alle går i takt, men det skal være anstendig og gjennomtenkt, sier han og fortsetter:
– Jeg vil jobbe for at Nettavisen fortsatt skal få fram flere siden av en sak – og ikke være populistiske på noen vis.
Pølsefest med Tajik & Skard
Den påtroppende nyhetsredaktøren nevner flere ganger nøkkelordet «folkelighet». De rundt ham vil kanskje karakterisere Svendsen selv som folkelig, med sin østfoldsdialekt og jordnære væremåte.
Det er lite som tyder på elitisme i møte med 48-åringen. Og det er lite som tyder på at det er en ambisjon om å være en del av en den urbane metooeliten i Oslo – fra august.
– Er du redd for å havne i «elitebobla» i Oslo?
– Jeg vet ikke hva du mener med det, sier han og ler.
– Jeg tror ikke jeg følte på noe elitebobla da jeg jobbet i Oslo før heller (VG). Og det blir noe annet når man pendler, tror jeg. Tar man toget fra «lille folkelige Fredrikstad» inn på morgenen og går inn til Akersgata og inn i redaksjonslokale – og ikke deltar så mye i «bobla», så får man et annet inntrykk av det. Det er noen år siden jeg jobbet i Oslo, men hvis det er slik, så skal jeg i alle fall ikke la meg prege av det.
– Jeg skal bevare så mye som mulig av det jeg mener er en fornuftig tilnærming til det å jobbe i en avis som. Som jeg gjør nå.
– Så det blir ingen pølsefest på deg hos Hadia Tajik og Kristian Skard til neste år?
– Jeg skal ikke på pølsefest, nei. Når det er sagt, så er det ikke slik at jeg har ambisjoner om å holde meg bort fra relevante arenaer i Oslo. Nettavisen har også et ønske om å bli en tydeligere avis i Oslo, så det er viktig for meg å forstå Oslo-samfunnet.
– Så det holder kanskje med én øl?
– Ja. Det er ikke sikkert man bør vanke så altfor mye i de kretsene. Men jeg skal gå mye mer analytisk til verks – og høre på Stavrum – om hva han tenker om mediebransjen i hovedstaden.
– Så hvis du får pølsefestinvitasjon?
– Da passer det ikke, for da skal jeg heller hjem til familien, gliser han.
Arvtaker etter Gunnar Stavrum?
René Svendsen tror det er flere fordeler med å pendle inn til Oslo. Det kan gi ham noen verdifulle perspektiver. Men han har ingen illusjoner om å dra hjem klokken 16 og ikke «være på» før morgenen etter.
– Jeg praktiserer en «døgnet rundt»-mentalitet til kilder og alle jeg har jobbet med her i Fredrikstad og har planer om å fortsette med det i Nettavisen, så lenge det ikke spiser meg helt fra tiden med familien. En mellomting er sikkert lurt.
– Jeg mener at en medieleder i en slik avis må være på døgnet rundt. Og i vårt moderne samfunn er man aldri lenger enn noen minutter unna en PC – klar til å jobbe.
– Det er kanskje naturlig at sjefredaktøren henter deg som en arvtaker når den tid kommer. Når tar du jobben til Gunnar Stavrum?
– Det er ikke en tanke jeg tenkt i det hele tatt. Jeg har enorm respekt for Gunnar Stavrum og jeg når ikke han knærne engang på mange områder. Det vil ta flere år på baken i Nettavisen før jeg kan tenke slike tanker, sier han og avslutter:
– Hadde jeg fått det spørsmålet – og ikke som nyhetsredaktør – så ville jeg ikke følt meg skikket.