NRK Debatten 03.09.2020  ved Fredrik Solvang får kritikk fra rådgiver Sylo Taraku i tankesmien Agenda.
NRK Debatten 03.09.2020 ved Fredrik Solvang får kritikk fra rådgiver Sylo Taraku i tankesmien Agenda.

Reagerer på Fredrik Solvangs utspørring i Debatten: – Svært uheldig

– Det var et poeng å få illustrert for seerne hvor ytterliggående SIANs meninger og holdninger er, svarer nyhetsredaktøren i NRK.

Publisert

Torsdag kveld var lederen av SIAN (Stopp islamiseringen av Norge), Lars Thorsen, invitert til NRKs Debatten. Intervjuet har skapt flere sterke reaksjoner, særlig siden SIAN-lederen navngir enkeltmennesker han mener bør deporteres fra landet.

Nettavisen har også omtalt dette.

 

– Svært uheldig

Det var ingen til stede for å debattere mot lederen, så seerne får et intervju med programleder Fredrik Solvang og Thorsen. Etter et spørsmål fra Solvang forklarer Thorsen hvilke muslimer han mener bør interneres og deporteres.

Rådgiver i Tankesmien Agenda og tidligere PFU-medlem, Sylo Taraku, er også en som reagerer sterkt. 

– Jeg opplevde det som svært uheldig at man lar en ekstremist peke på personer og beskylde dem for noe så alvorlig som at de ønsker å innføre sharialover i Norge. De blir fort store hatobjekter i mørke kroker på internett, der det er mange som skriver hatefullt og henger ut mennesker, sier Taraku til Medier24. 

Han legger også til at han tenkte på familiene til disse personene.

Sylo Taraku, her avbildet under et PFU-møte vinteren 2020.
Sylo Taraku, her avbildet under et PFU-møte vinteren 2020.

– Jeg tenker på hvordan familiene opplever at eksempelvis far, mann eller bror blir hengt ut, uten å være i stand til å forsvare seg. I verste fall kan noen av gærningene skaffe seg et fiendebilde som gjør at disse personene kan settes i fare, sier Taraku.

– Det er alltid en risiko med ekstremister på TV og man bør i alle fall hindre «namedropping». En ting er å snakke generelt, det er noe annet å peke på enkeltindivider, avslutter han.

  

– Aldri vår intensjon å lage lister

Redaktør i Nyhetsdivisjonen, Knut Magnus Berge, i NRK forklarer til Medier24 hvorfor dette spørsmålet ble stilt.

Redaktør for Nyhetsdivisjonen, Knut Magnus Berge, i NRK.
Redaktør for Nyhetsdivisjonen, Knut Magnus Berge, i NRK.

– Tema var debatten var grenser for ytringsfrihet - «hvor går de?». Så er bakteppet her det som har skjedd i Bergen og Oslo de siste helgene. Gitt at temaet var knyttet opp mot SIANs markeringer, tenker vi det var naturlig å ha de med i sendingen . Det var et av fem elementer i gårsdagens debatt.

Han sier at det var et poeng å få illustrert for seerne hvor ytterliggående SIANs meninger og holdninger er.

 – Det knytter seg til at de ønsker internering og deportasjon, da er det naturlig å ettergå hvem det er de mener skal deporteres. Så kom det frem noen navn, det er navn på offentlige personer for å illustrerte godt for publikum hvor ytterliggående SIANs holdninger og meninger er.

Til kritikken fra Taraku på Twitter, svarer Berge følgende:

– Det var aldri vår intensjon å lage lister. Det kom frem navn på offentlige personer, noe som jeg mener tjente formålet med å stille spørsmålet, nemlig at det illustrerer hvor ytterliggående SIANs meninger er er. Det er begrunnelsen vår for at dette spørsmålet ble stilt.

Powered by Labrador CMS