Tirsdag ettermiddag ble det kjent at programleder Fredrik Skavlan forlater TV-skjermen etter 25 år i bransjen.
Medieforsker ved UiO, Vilde Schanke Sundet, mener Skavlans programmer både har speilt populærkulturen og samfunnsdebatten vår, og roser ham for jobben han har gjort.
– Det er ikke vanskelig å gi ham honnør for den sentrale rollen han har hatt i et veldig toneangivende talkshow. Det er det viktigste talkshowet vi har hatt i moderne tid, sier Sundet til Medier24.
UiO-forskeren tror kombinasjonen av attraktive og aktuelle gjester, har bidratt til å opprettholde Skavlans popularitet i Norge og Sverige over så mange år, svarer UiO-forskeren:
– Han har klart å skaffe veldig kjente og aktuelle gjester inn. De har også vært flinke på å få inn store internasjonale navn.
Hun roser også Skavlan og apparatet hans for å gjøre programmet balansert.
– De har vektet det typiske talkshowet, med sine populære navn, sammen med viktige samfunnsmessige historier, som blir presentert på en underholdende måte.
– Dette er jo et helgeprogram, så man skal jo få lyst til å se på det, når man koser seg i sofaen med pizza og et glass vin, sier Sundet.
– Nordens ledende talkshow-vert
Mediehistoriker Henrik Grue Bastiansen ved Høgskulen i Volda, skryter også av Skavlan.
– Hva er TV-arven etter Fredrik Skavlan: Hva er det han er god på?
– Programmene har vært interessante, med interessante, kjente personligheter, og med temaer som er interessante å snakke om, sier Bastiansen til Medier24.
Bastiansen legger også vekt på at Skavlans programmer også har gitt intervjuobjektene tid til å fortelle sine historier.
– Skavlan er en vennlig programmleder og utspørrer, som har gitt dem tid til å komme frem og fortelle sine historier, uten å hele tiden bli avbrutt av kritiske spørsmål.
– I sum har dette gitt en god atmosfære, som har hatt veldig stor appell hos seerne, sier Bastiansen og minner om at det ligger mange timer med research og planlegging bak hver eneste sending.
Mediehistorikeren bruker samtidig store ord når han oppsummerer Skavlands karriere.
– Han blir stående som Nordens ledende talkshow-vert gjennom hele perioden, fra slutten av 90-tallet og til nå.
Tror talkshowet kan leve videre
TV 2 annonserte nylig at talkshowet Senkveld tas av luften etter 20 år. Nå mister de også Skavlan.
På spørsmål om hvilken posisjon talkshowet som format nå har i den moderne medievirkeligheten, svarer Vilde Schanke Sundet:
– Om talkshowet står seg inn i den digitale, eller «valgbare» verden, er litt spennende. Jeg tror det kan vippe begge veier, for vi vet at folk selv liker å bestemme hva de skal se på, i og fra strømmeverden vet vi at de har et personalisert mediekonsum.
Samtidig minner Sundet om at brukerne fortsatt liker å se ting sammen med andre, selv om det skjer over strømming.
– Kanskje må talkshowet tilpasse seg strømmeverden, sier hun.
Henrik Grue Bastiansen tror talkshowet kan leve videre, om de riktige vertene får det riktige støtteapparatet rundt seg.
– Å bygge opp hver enkelt sending til å lykkes godt, står på hovedpersonen og vedkommendes apparat. Fra starten av var Skavlan noe hele Norge snakket om, og på grunn av suksessen i Norge, ble det utvidet til et nordisk program.
– Det er lett å tro at det som har vært en suksess ikke har noen fremtid, men dette kan også bli en suksess i fremtiden, sier Bastiansen.