SVT-journalisten Fredrik Önnevall hjalp en syrisk gut til å ta seg til Sverige. Nå skal han i retten.
SVT-journalisten Fredrik Önnevall hjalp en syrisk gut til å ta seg til Sverige. Nå skal han i retten.

Den svenske journalisten Fredrik Önnevall hjalp en flyktning – nå risikerer han fengsel etter tiltale om menneskesmugling

Lagde dokumentar om flyktninger for SVT.

Publisert

Stockholm (NTB-TT-AFP): «Ta meg med dere!», sa den 15 år gamle syriske gutten til SVT-journalist Fredrik Önnevall. Svensken gikk med på å hjelpe gutten, og må nå møte i retten tiltalt for menneskesmugling.

Önnevall møtte gutten våren 2014 da han sammen med to andre journalister jobbet med en dokumentar om flyktninger for den svenske TV-kanalen SVT.

Gutten reiste alene og ville dra til Sverige hvor han hadde et søskenbarn.

– Det tok 10 til 15 minutter å få spørsmålet inn i hodet mitt, og forstå det han spurte om og bestemme meg. Alt kokte ned til ett spørsmål: «Hvilken beslutning vil jeg kunne leve med resten av livet?, sier Önnevall.

Reisen til Sverige ble filmet og resulterte senere i en dokumentar som journalisten har høstet mye støtte for. Men den førte også til at det ble levert en anmeldelse mot ham.

– Jeg er sikker på at vi hadde rett, og at det ikke er en kriminell handling, sier Önnevall.

Påtalemyndigheten i Malmö sier at saken handler om loven, ikke om moral.

– Juridisk sett er det sånn at når de har hjulpet ham til å komme, så er det et tilfelle av menneskesmugling, sier politiadvokat Kristina Amilon.

Etter at gutten kom til Sverige ble han gjenforent med søskenbarnet og fikk permanent oppholdstillatelse. Han har senere søkt om familiegjenforening og foreldrene, broren og søstrene har kommet til Sverige.

Powered by Labrador CMS