14. august hadde NRK, VG og Dagbladet en nærmest identisk sak om at Tyrkia angivelig skal senke seksuell lavalder til 12 år. Nyhetsbyrået NTB hadde også en lignende sak med samme premisser og vinkling.
Angivelig er det Tyrkias Grunnlovsdomstol (Anayasa Mahkemesi) som skal ha vedtatt dette.
MEDIEKRITIKK PÅ MEDIER24: Medier24.com
presenterer i 2016 en ny spalte og en håndfull spaltister som bidrar med mediekritiske tekster og analyser.
Inntil videre som et tidsbegrenset prosjekt. Spalten er støttet med tilskudd fra Fritt Ord.
Sleivete av Hurriyet Daily News
Sakene i norske medier baserer seg på én og samme sleivete nyhetsssak i Hurriyet Daily News fra 14. august, som ikke har byline.
Utrolig nok er saken også merket med Anadolu Agency,Tyrkias statseide nyhetsbyrå, som er kjent for å kjøre Erdogan-propagangda over en lav sko.
Men typisk nok har hverken NRK, VG eller Dagbladet sitert den opprinnelige Anadolu Agency-meldingen som Hurriyet Daily News angivelig har basert seg på.
Da er det umulig for leserne i Norge å vite hva Hurriyet Daily News eventuelt har lagt til eller fjernet.
Delt byline er uvanlig i Tyrkia, og énkildesaker er regelen fremfor unntaket.
Saken til Hurriyet Daily News, som norske medier så tungt her baserer seg på, er en svært énsidig sak i den forstand at avisen ikke har tatt seg bryderiet med å få en kommentar fra tyrkiske myndigheter, som jo har en helt annen versjon av saken.
Hviskeleken i aksjon
Uansett hvor uprofesjonelt Anadolu Agency ofte fremstår, ønsker byrået garantert ikke å fremstille Tyrkia som et pedofili-vennlig land.
Fra Grunnlovsdomstolens lovendring ble publisert, til saken havnet i Hurriyet Daily News, har det trolig skjedd flere feil, både når det gjelder lovfortolkning og oversettelse fra tyrkisk til engelsk.
Den sterkt Erdogan-lojale avisen Daily Sabah er den engelskspråklige versjonen av avisen Sabah.
In Turkey, the age of consent is set as 18, in line with the Civil Code. The Turkish Penal Code classifies any kind of sexual activity with minors under 18 who are unable to understand the legal meaning and consequences of such actions as child sexual abuse.
Dette står for Daily Sabah sin regning. Jeg vil ikke her drøfte om Tyrkias egentlige seksuelle lavalder er 18 eller 15 år.
Gravejournalistikk er helt fraværende
Den liksom-kritiske Hurriyet Daily News og Erdogan-lojale Daily Sabah opererer i det samme dukketeater-aktige tyrkiske medielandskapet, som påpekt av den tyrkiske spaltisen og forfatteren Baris Uygur.
Begge mediene er i praksis bundet med hender og føtter til eiernes ønsker, og er omtrent like dårlige når det gjelder balansert og rettferdig nyhetsdekning.
I begge mediene er gravejournalistikk totalt fraværende. De holder til i luksuriøse kontorbygg, som jeg selv har besøkt, men de har samtidig svært få annonser eller andre åpenbare inntektskilder.
Så man kan definitivt lure på hvorfor eierne fortsetter å pumpe penger inn i disse mediene.
Hvorfor har da Norges største medier referert Hurriyet Daily News så ukritisk, samtidig som de ikke har referert dens Erdogan-lojale motpart Daily Sabah?
Daily Sabah har forøvrig publisert en rekke saker der det hevdes at Tyrkia er i ferd med å skjerpe sin lovgivning for å forebygge seksuelle overgrep, angivelig til og med gjennom "kjemisk kastrering".
Sveriges utenriksminister Margot Wallström pådro seg forståelig nok mange tyrkeres vrede etter at hun 14. august uten forbehold fastslo på Twitter at Tyrkia fjerner loven som forbyr sex med personer under 15 år.
Påstanden innneholdt ingen kilde. På tross av heftige protester, har Walström ennå ikke i sin Tvitter-feed forklart hvilken eller hvilke kilder hun baserer seg på.
Presisering fra Tyrkia
I en pressemelding på nettsidene til den tyrkiske Grunnlovsdomstolen hevdes det at den mye omtalte lovendringen kun er et steg i en byråkratisk prosedyre frem mot en utformingen av en ny lov.
Ifølge pressemeldingen signert presidentskapet for Grunnlovsdomstolen, impliserer lovendringen ikke på noe måte at sex med personer under 15 år blir lovlig:
(...) sexual abuse actions committed against young children under fifteen (15) years continue to be criminal acts. The legislative body has been provided the opportunity to make a new regulation addressing some technical problems stated in the annulment decision within the prescribed period.
Pressemeldingen finnes også på tyrkisk, og det fremgår i begge versjonene at hensikten med lovendringen er å styrke "prinsippet om proporsjonalitet". Dette handler trolig om å bevege seg bort fra at for eksempel alle som voldtar barn skal få samme straff, men å få et grunnlag i loven for en individuell straffereaksjon i hver enkelt sak.
Selv om barnebryllup er et betydelig problem i Tyrkia, ifølge The New York Times og en rekke andre medier, blir barnebryllup-vinklingen en søkt kobling av norske medier i denne sammenheng. Ihvertfall med de kildene som foreløpig foreligger.
Som Politikens Tyrkia-korrespondent sa til Ekstra Bladet 15. august, tyder ingenting på at Tyrkia har planer om å senke seksuell lavalder:
Politikens korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, vurderer på linje med de tyrkiske myndigheder, at der ikke er udsigt til at sænke den seksuelle lavalder i Tyrkiet.
- Den seksuelle lavalder i Tyrkiet er 15, og der er ikke umiddelbart planer om at sænke den. Sagen er misforstået og kørt op i udlandet, siger Martin Selsøe Sørensen til Ekstra Bladet.
- Alle tyrkiske forældre ville være oppe i det røde felt, hvis det blev lovligt at dyrke sex med børn, siger han.
I dag giver det otte til 15 års fængsel, hvis man misbruger et barn under 15 år seksuelt.
Erdogans administration skriver til Ekstra Bladet, at regeringen vil få vedtaget en ny lov inden december 2016.
Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan Hemsedal-saken, der tre menn ble frifunnet for gruppevoldtekt av en neddopet kvinne, kunne vært rapportert i tyrkiske medier.
Tyrkias utenriksminister kunne eksempel tvitret at det nå er fritt frem for gruppevoldtekt i Norge.
Hvordan ville nordmenn reagert på en slik dekning?