«The Voice»-mentorne Martin Danielle, Yosef Wolde-Mariam, Lene Marlin og Morten Harket. Foto: TV 2

Bråk om TV 2-program:

– Uetisk og lovstridig, raser SV om «The Voice»-kontrakter. Tar saken opp med ministeren

SV-politiker Freddy André Øvstegård (SV) antyder lovbrudd. Selv avviser TV 2 at The Voice-kontraktene bryter norsk lov.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– En kan ikke i den situasjonen la store kommersielle selskap utnytte artistene på den måten, sier Øvstegård til Medier24. 

Det var fredag for to uker siden at Dagbladet avslørte omstridte detaljer i kontrakter inngått mellom The Voice-deltakerne, Universal Music og nederlandske Global Music & Talent Agency B. V. (GMTA).

Freddy André Øvstegård (SV).

Nå stiller stortingsrepresentant for SV, Freddy André Øvstegård, et skriftlig spørsmål til kulturminister Trine Skei Grande. Han karakteriserer kontraktene som lovstridige.

Overfor Skei Grande spør Øvstegård følgende:

«Hvordan stiller ministeren seg til at den statsfinansierte kanalen TV2, finansierer «The Voice» og «Idol», som tilbyr umyndige deltakere kontrakter, som vurderes som både lovstridige og uetiske på flere punkter, med kontrakter som hverken gjør det realistisk å leve av en musikkarriere eller pålegger selskapene noen forpliktelse til å forvalte rettighetene deres på en rimelig måte?»

– Jeg mener at TV 2, som en stor kanal med betydelig statsstøtte, utnytter uerfarne artister. De burde være et eksempel til etterfølgelse, og ikke det motsatte, sier han videre.

– Strider ikke mot norsk lov

TV 2 avfeier alle påstander om lovbrudd.

«Det er ingen andre enn musikernes egen fagforening MFO som har påstått at disse kontraktene er lovstridige og uetiske. Deltakerkontraktene i disse programmene er utformet av norske advokater, som selvsagt ikke setter opp kontrakter som strider mot norsk lov. I år er det 15 år siden TV 2 sendte første sesong av Idol, og et stort antall artister har siden sprunget ut av Idol, The Voice og lignende konsepter. Dette hadde ikke gått dersom kontraktene ikke var på stell», skriver TV 2s programdirektør, Jarle Nakken, i en e-post til Medier24.

Programdirektør i TV 2, Jarle Nakken.
  • Les hele TV 2s tilsvar nederst i artikkelen.

Kontrakten gir Universal Music rett til å inngå avtaler med artistene. Dersom de ikke ønsker, kan GMTA velge å selge den videre til en tredjepart. Deltakerne fikk ifølge juristen to dager på å signere.

  • Medier24 har i flere dager forsøkt å få Universal Music i tale, men de har ikke svart våre henvendelser. Finansdirektør Eddie C. Nyghren er på reise, og ønsker ikke å kommentere. Administrerende direktør, Bjørn Rogstad, har ikke besvart Medier24s gjentatte henvendelser.

– Utnytter unge artister

Øvstegård fortsetter overfor Medier24:

– Det vi allerede vet er at kontraktene er uetiske, og utnytter uerfarne artister. Det er stor maktubalanse mellom artistene på vei opp og de store selskapene Universal og TV 2. Jeg har stilt spørsmålet til kulturministeren for å få klarhet i om det er ulovlig.

– Grunnen til at det er viktig er at kunstnernes og artistenes økonomi er under press i et usikkert arbeidsliv. Vi bør heller investere i de, for å få et rikt og variert kulturliv også i framtiden, legger han til.

– I strid med god forretningsskikk

Jurist i Musikernes fellesorganisasjon (MFO), Espen Eldøy, sa til Dagbladet at deltakerne de har snakket med ikke har skjønt hva avtalen innebærer. Ifølge avisen må om lag 100 deltakere skrive under på to hemmelige kontrakter, eller forlate konkurransen. De forteller om frustrerte deltakere som ikke ønsker å uttale seg i frykt for egne karrierer.

– Deltakerne presenteres for en 15 siders kontrakt som de får to virkedager på å signere. Dette er en lang og komplisert avtale som selv vi, to erfarne jurister, bruker lang tid på å forstå. Praksisen er direkte uetisk og i strid med god forretningsskikk, sa Eldøy til Dagbladet.

Dette svarer TV 2 på e-post til Medier24:

TV 2s Jarle Nakken understreker at TV 2 ikke er part i kontaktene. Her er hele hans svar til Medier24: 

«TV 2 er ikke part i disse kontraktene. Dette er kontrakter mellom plateselskaper, formateiere og deltakere. Kontraktene er globale og gjelder for de ulike formatene, disse er tilpasset norske forhold av norske jurister på oppdrag fra rettighetshaverne. Vår kontrakt med produksjonsselskapene krever at alle avtaler med deltakerne er lovlige.

Det er ingen andre enn musikernes egen fagforening MFO som har påstått at disse kontraktene er lovstridige og uetiske. Deltakerkontraktene i disse programmene er utformet av norske advokater, som selvsagt ikke setter opp kontrakter som strider mot norsk lov. I år er det 15 år siden TV 2 sendte første sesong av Idol, og et stort antall artister har siden sprunget ut av Idol, The Voice og lignende konsepter. Dette hadde ikke gått dersom kontraktene ikke var på stell. 

Både TV 2, produksjons- og plateselskap forsikrer seg selvsagt om at alle parter er innforstått med innholdet i avtaler som inngås. Vi har selvsagt lest kontraktene i forkant, og formateier har gitt oss garantier på at disse er lovlige og helt akseptable. 

TV 2 er en kommersiell allmennkringkaster, som i all hovedsak lever av kommersielle inntekter. Kompensasjonen for merkostnader knyttet til allmennkringkasteroppdraget gjelder uansett ikke for underholdningsprogrammer som The Voice og Idol».

Powered by Labrador CMS