«Det foreslås å bevilge 428,5 mill. kroner til ordningene under den direkte mediestøtten. I tråd med Stortingets forutsetninger tilsvarer det en videreføring av tilskuddet fra 2020, justert for pris- og lønnsvekst», heter det blant annet i Kulturdepartementets budsjettforslag.
Savner økning i koronakrisen
Mediepolitisk talsmann i SV, Freddy Øvstegård, er ikke særlig imponert over mediebudsjettet fra regjeringen.
– Jeg synes at det er skuffende at vi ikke ser den store økningen i mediestøtten midt i en krisetid for mediene. Det har både SV og mediene har etterlyst i flere år, og tiden hadde vært inne for et stort løft, sier han til Medier24.
Øvstegård mener det er problematisk at regjeringen viderefører nivået fra i fjor, samtidig som mediene står i en vanskelig økonomisk situasjon.
– Mediene har slitt med annonselekkasje i mange år og samtidig opplever de en akutt krise med økonomiske utfordringer på grunn av koronakrisen. Det er en stor grunn til å være skuffet over bevilgningen fra denne regjeringen til mediestøtten, særlig om man ser på de åtte årene under ett, sier han.
Øvstegård sier at han savner den store økningen til mediestøtten i den krevende koronasituasjonen.
– Vi har innsett hvor viktig de frie redaktørstyrte pressen er under korona. Så jeg hadde forventet en ordentlig satsing på frie redaktørstyrte pressen, og ikke bare en videreføring, sier han.
Øvstegård mener konsekvensene blir at medienes store utfordringer bare fortsetter.
– Istedenfor for å satse på bærebjelken i demokratiet vårt som den redaktørstyrte pressen er, så vil annonselekkasje og korona fortsette å true mediehusene, sier han.
Puslete budsjett
Førstenestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Anette Trettebergstuen (Ap) kaller årets mediebudsjett for et puslete budsjett.
– Ingen økning i pressestøtten og heller ingen krisetiltak. Hadde forventet at regjeringen var mer opptatt av medienes situasjon nå med annonsesvikt grunnet korona på toppen av en allerede krevende konkurransesituasjon. Et puslete mediebudsjett, skriver hun til Medier24.
Mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, mener på sin side at årets mediebudsjett bare er en inflasjonsjustering.
Hun er ikke imponert over hva lokalavisene sitter igjen med.
– Jeg hadde en forventning til at lokalavisene skulle få noe ekstra i budsjettet da de faller utenfor den krisestøtte ordningen. De operer med svært få marginer og noen av dem er i ferd med å gå under. At det ikke kommer en ekstra pott skuffer meg, sier Sem-Jacobsen til Medier24.
– NRK er en mastodont i hele landet
Finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, sier at de er fornøyd med årets mediebudsjettet fra regjeringen.
Han påpeker likevel at vil fjerne deler av støtten til NRK i sitt alternative budsjett.
– Det er liten tvil om at vi kommer til å kutte i støtten til NRK. Vi ser at NRK har vokst seg som en mastodont i hele landet og truer mange lokale og regionale medier. Så vi mener at det er viktig å begrense NRK sin størrelse, sier Bjørnstad til Medier24.
Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, stiller seg spørrende til at opposisjonen kritiserer årets mediebudsjett.
– Dette er en videreføring fra i fjor hvor vi la inn ekstra midler for å smøre overgangen til å prioritere lokalavisene. Sånn sett så er jeg veldig fornøyd med det som ligger på medieområdet i dette budsjettet, sier han til Medier24.
Han sier at det som er lagt frem i statsbudsjettet er den ordinære mediestøtten, og at den koronarelaterte tiltakspakken vil være rett rundt hjørnet.
– Hvis det er slik at utfordringene for bransjen er vedvarende, så må bransjen argumentere for en forlengelse og videreføring av den ordningen. Det må komme som et tillegg til mediestøtten som kommer i bunn.