Hyper vil lage vaktbikkje-forum for mediekritikk: Der lesere kan påpeke feil, mangler og plagiat

- Litt som Reddit, for mediekritikk, sier Fred Hauge. Nå er ideen lansert for en samlet norsk presse - som tar den i mot med interesse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Vi foreslår å lage et verktøy for leserne som kan bidra med noe, og skape en arena for mediekritikk. Litt som Reddit, sier Fred Hauge fra kommunikasjons-byrået Hyper. 

Onsdag kveld presenterte han prosjektet «Vaktbikkjene.no» under et debattmøte i regi av Oslo Redaktørforening på Litteraturhuset. Og ja; domenet er registrert, men enn så lenge uten innhold. For ingenting er laget på ordentlig, ennå.

Før helga ble prosjektet også lansert for styret i Norsk Presseforbund.

Inspirert av plagiatsaken

På OR-møtet onsdag, presenterte Fred Hauge og Gro Larsson prosjektet, en idé de fikk i kjølvannet av sommerens plagiatsaker og avsløringer om Dagens Næringsliv og Daniel Butenschøns journalistikk.

Nå foreslår de et forum, et sosialt nettsted, som også vil fungere som et tillegg til nettleseren.

Hauge presenterte konseptet slik at man enkelt logger seg på med en konto fra et sosialt nettverk, og så blir bruker på Vaktbikkjene.no.

Som man kan bruke når man leser en sak man vil kritisere:

- Da kan du merke et avsnitt eller noe du reagerer på, åpne funksjonen i nettleseren og skrive det du mener er galt eller kritisere saken. Med en link til en kilde eller et vedlegg til påstandene dine, sa han.

Når «kritikeren» da publiserer kritikken, vil det lages i en post på Vaktbikkjene.no der alle kritikker til samme artikkel havner - og andre brukere kan kommentere.

Det publiseres samtidig en melding på Twitter, der også det opprinnelige mediet blir tagget.

Og kanskje mediene også ønsker å ta dette inn på selve artikkelen, som en «widget» i eget artikkelsystem?

Ønsker diskusjon og kvalitet

Hyper understreker at målet er en diskusjon med kvalitet, ikke ren «trolling». Der brukerne blant annet kan vekte og løfte fram de gode innspillene. Og:

- Målet med verktøyet er jo å kunne legge til rette for god journalistikk. Det er viktig at «vaktbikkjene» ikke bare kritiserer. Og vi håper mediene vil reagere positivt på dette, sa Larsson.

Hyper antydet at nettstedet måtte ha en redaktørrolle og noe moderering, og ideelt sett burde drives av en «samlet norsk presse» eller en av bransjens organisasjoner.

Under debatten uttalte både generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund og Aftenpostens stabssjef Arild Kveldstad seg positive til et slikt forum, uten at man konkluderte med hva som ville skje videre.

- Jeg er i utgangspunktet veldig positiv. Pressen har noe å gå på når det gjelder åpenhet og ønsket om konstruktiv kritikk. Så er det noen fallgruver, at dette ikke blir et sted for trolling, sa Kveldstad. 

Hyper byr opp til dans

Men hva er veien videre?

Medier24 snakket med initativtakerne Hauge og Larsson fra Hyper etter møtet, og de håper å få med seg pressen og bransjens aktører på et samarbeid.

- Vi håper jo at noen blir med på dette. Vi er i startgropen, og har ikke begynt å lage noe - men har beredet grunnen for at det er teknisk mulig å lage. Og så får vi se hvem vi får med oss, sier Gro Larsson etter møtet.

- Vi får tenke litt, og snakke videre med Norsk Presseforbund og andre. Nå har vi invitert til dans, og så får vi se om det kommer noen kavalerer, sier Fred Hauge, og legger til:

- Dette handler jo litt om hvorvidt mediene ønsker lesere som Øistein Refseth, som avslørte plagiatsaken, og om de ønsker denne typen kritikk.

- Kjempespennende innspill

Hva sier så bransjens aktører?

Det var redaktørforeningen som arrangerte onsdagens møte, og assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø sier at de synes innspillet er interessant.

- Dette er et veldig spennende innspill. Det melder seg jo noen problemstillinger, om hvilken arena dette blir og hvem som skal styre det.

- Men jeg tror ikke vi kan sitte i våre redaksjoner, uten å forholde oss til verden der ute. Alle typer verktøy som kan gi bedre dialog og gode innspill til mediene, bør vi åpne opp for. Den tida der redaktørene og journalistene sitter på en pidestall, er over for mange år siden.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund deltok også i diskusjonen rundt Hypers forslag.

Hun sier til Medier24 at ideen er spennende, men understreker at Norsk Presseforbund kanskje ikke er den naturlige aktøren for å drive et slikt forum:

- Et slikt sted bør ha en redaktør, og noen må ha ansvar for det. Hvis Presseforbundet skal drive det, kunne det komme i konflikt med våre andre oppgaver, og forvirring rundt vår rolle og oppgavene til Pressens Faglige Utvalg.

- Men jeg synes, og håper at også noen andre ser, at dette er et spennende verktøy, legger hun til.

Powered by Labrador CMS