Det melder Fritt Ord i en pressemelding.
Nestleder i Fritt Ords styre, Bård Vegar Solhjell, kommenterer utdelingen slik:
– Prisvinnerne har gjennom et imponerende arbeid og med utfordrende metoder bidratt til nødvendig debatt både om pelsdyr og svinehold i Norge. Stiftelsen Fritt Ord mener deres ytringer har vært et viktig bidrag til offentlig debatt om dyrs levekår og dyrs egenverdi, sier .
Slik grunngir Fritt Ord prisutdelingen:
«Griseindustriens hemmeligheter»
Dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter», som ble vist på NRK Brennpunkt i juni i år, baserer seg i stor grad på skjulte opptak fra 13 grisefarmer. Opptakene dokumenterer svært kritikkverdige forhold som står i sterk kontrast til svineindustriens reklamemateriale. Norun Haugen gikk undercover i fem år for å undersøke forholdene på norske grisefarmer. Ved å bruke skjult kamera har hun avslørt problematiske holdninger og en rekke systematiske brudd på dyrevelferdsloven – til forskrekkelse både for bransjen og forbrukerne. Dyremishandlingen og holdningene som eksponeres i «Griseindustriens hemmeligheter», er blitt gjenstand for heftig, saklig og konstruktiv diskusjon blant bønder, forbrukere, kjøttbransjen, dyrevernorganisasjoner, politikere og tilsynsorganer.
«Pels»
I dokumentarfilmen «Pels» er det brudd på god dyrevelferd i norsk pelsdyroppdrett som dokumenteres. Også denne samfunnskritiske dokumentaren fra 2014 ble vist på NRK Brennpunkt. Dyrevernsaktivisten Frank Nervik gikk i to år undercover med skjult kamera på pelsfarmer for å undersøke forholdene for dyrene og holdninger fra innsiden av næringen. Filmmaterialet i «Pels» ga et unikt innblikk i en omstridt næring, og utløste umiddelbart debatter om pelsdyrhold, dyrevelferd og dyremishandling. I dag går det mot en avvikling av pelsdyrnæringen i Norge, og dokumentarfilmen «Pels» regnes som en av årsakene til det.
Fritt Ords Honnør
Fritt Ords Honnør er på kr 100 000 til hver av de fire prisvinnerne. Påskjønnelsen deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til aktuelle saker. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris
Tildelingsarrangementet med Frank Nervik, Norun Haugen, Ola Waagen og Piraya Film vil finne sted tirsdag 22. oktober kl. 14.30–16.30 i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo.
Frank Nervik
Frank Nervik er utdannet psykolog, men arbeider i dag som montør og snekker. De siste årene har han jobbet med en rekke faglige dyrevernsaker. I perioden 2012–2014 gikk han undercover med skjult kamera i pelsdyrnæringen i Norge og Kina – en historie vi har blitt kjent med i dokumentarfilmen «Pels». Nervik har også bidratt med opptak tatt med skjult kamera til Piraya Films dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter».
Norun Haugen
Norun Haugen har en mastergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Hun har tidligere jobbet som lærer. I dag jobber hun fulltid for dyrene. Hun gikk undercover i fem år i den norske kjøttindustrien for å undersøke dyrenes levekår. Haugen sjonglerte med flere identiteter, og levde hele tiden med trusselen om å bli avslørt. Norun Haugens undercoverarbeid skildres i dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter», som er produsert av Piraya Film.
Ola Waagen
Ola Waagen er regissør for dokumentarfilmene «Pels» (2014) og «Griseindustriens hemmeligheter» (2019). Han har et sterkt sosialt engasjement. Gjennombruddet som filmskaper kom med «Pels», som skapte opphetede diskusjoner i flere land. Filmen har mottatt flere priser og nominasjoner. Waagens andre dokumentarfilm, «Griseindustriens hemmeligheter», har nylig bidratt til nasjonale debatter på mange nivåer.
Piraya Film
Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit eier og driver Piraya Film som har produsert både «Pels» og «Griseindustriens hemmeligheter». Grude er filmfotograf, regissør og produsent til daglig, mens Tveit er produsent og manusforfatter. Piraya Film står bak en rekke dokumentarfilmer som har fått bred distribusjon over hele verden. Flere av filmene har fått nominasjoner og priser – blant annet to Oscar-nominasjoner og en Emmy-pris. Piraya Film har nylig vært samprodusenter for Sundance-vinneren «Cold Case Hammarskjöld».