Studenter fra Oslo, Bangladesh og Kina har dokumentert «den kinesiske drømmen»

Ny bok lanseres på DOK:15 denne uka. SE UNIKE BILDER her!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo-studenter gjør jobben norske medier ikke gjør.

Slik lyder tittelen i en engasjert e-post fra studenter ved fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Om det som med rette kan sies å være et unikt prosjekt:

10 fotografer fra HiOA og 14 fotografer fra Bangladesh og Kina har samarbeidet om å dokumentere den kinesiske drømmen. Det forteller studentene i en pressemelding om boka «China Dream», som lanseres i Fredrikstad denne uka.

Og reisen har lært dem mye om østens rike:

- Vi hadde et helt annet bilde av Kina før vi dro dit. Det er det som er så viktig med reportasjefotografiet. Du må dra ut og se, føle og dokumentere. Du må komme tett på menneskers liv for å komme forbi det overfladiske, og bryte med dine egne fordommer.

Det sier Patrick da Silva Sæther (23), fotojournalistikkstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Han er en av ti studenter som har dratt til Kina for å dokumentere den kinesiske drømmen til mennesker som lever både gode og harde liv.

I to måneder har de jobbet i felt sammen med 14 andre fotografer fra Kina og Bangladesh.

- Bidragene deres skiller seg kraftig fra den norske fototradisjonen, og det har vært veldig lærerikt å sette sammen et materiale med et såpass variert stiluttrykk. Det har gitt oss helt nye måter å tenke fotojournalistikk på, sier Sæther i meldingen.

Medstudent Skjalg Bøhmer Vold er enig.

- Det er vel ikke mange utdanninger i Norge som drar i to måneder til Kina for å gjøre større, journalistiske prosjekt, sier han.

Her noen av bildene fra prosjektet: 

[wzslider autoplay="true" interval="4000" transition="'slide'" lightbox="true" exclude="7566, 7567, 7568, 7569, 7570, 7571"]

Trykk på bildene for større versjon & bildetekster!

24 unike historier

De 24 fotografene har sammen samlet 24 unike historier. Det har resultert i boken, nettsiden og utstillingen «China Dream», som også har fått 125.000 kroner i støtte fra Fritt Ord.

Tittelen på det fotojournalistiske prosjektet stammer fra Xi Jinping, lederen for kommunistpartiet, som tok over i 2012.

Den største kinesiske drømmen er gjenreisningen av Kina som nasjon, sa han to uker etter innsettelsen. 

De unge fotojournalistene har utforsket hva det nasjonalistiske prosjektet er i praksis for mennesker som lever i Kina. Studentene forteller selv dette om den kinesiske drømmen:

- Det virker ikke som at Kina har noe felles prosjekt ut i fra de menneskelivene vi har portrettert. Det er stor forskjell på de som bor på landet og de som bor i byen, noe vi også har dokumentert gjennom de 24 forskjellige historiene vi forteller, sier Vold. 

De 24 fotografene har blant annet utforsket ørkenlandskap ved grensen til det Indre Mongolia, eldreomsorgen i det rurale Kina, skyskraperlivet i Hong Kong og hip-hoppere på helikopterplattformer i Kunming.

Dette er bare noen få stikkord på temaene som blir presentert i det svært omfattende prosjektet. Spesielt spennende har det vært å samarbeide med fotografer fra Kina og Bangladesh, forteller studentene.

– De har på mange måter utfordret mange av våre måter å tenke bilder på, sier Sæther. 

Prisbelønte workshopledere

Fotojournalistikk ved HiOA har i flere år hatt samarbeid med skoler og fotomiljøer i Asia. Dette er dog første gang det er et felles prosjekt om bok og utstilling. Og det er ikke hvem som helst som har vært involvert fra den andre siden, skriver studentene:

– Blant annet har vi hatt workshop-lederne Fu Yongjun og Sarker Protick. De har vunnet priser i World Press photo, og deres visuelle blikk har løftet materialet vårt og vår egen måte å se bilder på, sier Sæther. 

  • Boken lanseres under Dokfestivalen (DOK:15) i Fredrikstad fra 1. til 7. juni. Dokfestivalen arrangeres hvert år av Pressefotografenes Klubb, og viser fram fotojournalistikk fra Norge og resten av verden gjennom utstillinger, foredrag og workshops. Selve boklanseringen finner sted torsdag (4. juni) ettermiddag.

Powered by Labrador CMS