Da Frøydis Falch Urbye (28) i mai kom over en stillingsannonse for jobb som journalist i den norskspråklige samiske avisen Ságat, tok hun sjansen på å søke.
Og fikk fast ansettelse bare 19 dager etter siste eksamen ved bachelorstudiet i Fotojournalistikk på Høgskolen i Oslo og Akershus.
Fra høsten av blir hun et friskt pust på Sagáts lokalkontor i Karasjok. Med seg i lomma har hun en fersk bachelorgrad, samt erfaring som frilansfotograf og praksis fra Bergens Tidende, Fredriksstad Blad og Dagsavisen.
Etter tredve år i «Vårt Land», 28 av dem som sjefsredaktør, trer Helge Simonnes ned fra tronen.
Frøydis ble fristet til å søke jobb i Sagát fordi hun følte det var en jobb hun kunne ha sjanse på, i tillegg til at hun var eventyrlysten og villig til å flytte på seg.
Og det var tydeligvis lurt - i en situasjon der det er mange om beinet og mediejobbene i storbyene.
- Jeg har studert lenge nå, bodd i Oslo en god stund og føler kanskje at livet har blitt litt vel komfortabelt. Grunnen til at jeg søkte meg til Finnmark var nok en kombinasjon av at det var én av ikke så mange muligheter og at jeg var klar for noe nytt.
- Ble du overrasket da du fikk jobben?
- Jeg ble veldig glad! Jeg måtte virkelig tenke på hvordan jeg praktisk skulle ordne alt da jeg søkte jobben – i tilfelle jeg skulle få den. Jeg ble litt tvunget til å tro på at jeg kunne få den. Jeg fikk en god følelse etter å ha vært på intervju der. Og jeg følte at de tok veldig godt i mot meg og var oppriktige.
- Kan ingenting om samisk politikk
Da Sagát inviterte Frøydis på jobbintervju i Lakselv for en liten stund tilbake var det første gang hun besøkte Finnmark.
Hun forteller at hun har tenkt på at hun kommer nordover som søring:
- Jeg kan jo ingenting om samisk politikk annet enn det alle vet, Alta-aksjonen og den harde fornorskningspolitikken for eksempel. Det blir nok litt utfordrende for meg, at jeg ikke har noe kunnskap der. Burde jeg egentlig si det? spør Frøydis litt på spøk og litt på alvor.
Hun har likevel forberedt seg godt og begynt å abonnere på avisa. I tillegg sier hun at hun ser dokumentarer på NRK om det samiske og Finnmark.
Til nå har hun rukket å se «Den stille kampen» som handler om skam og stolthet i det samiske miljøet, kampen for språket, urfolk i en ny tid, makt og avmakt, samisk oppblomstring og retten til jorda.
- Fotojournalistikk var drømmestudiet
I tre år har Frøydis studert fotojournalistikk, der hun blant annet har fått innføring i nyhetsjournalistikk, fotojournalistisk teori, feature og internasjonal reportasje.
- Det var helt fantastisk - drømmestudiet. Allerede fra jeg kom inn på studiet var jeg forberedt på at det kom til å bli tre år med det jeg elsker, men at det kom til å bli veldig hardt den dagen det var slutt.
- Vi har vært i praksis, hatt mange oppgaver og blitt pusha til å gjøre mange ting. Det har vært mye som har skjedd og vi har kost oss mye. Derfor har jeg vært redd for å stå her på den andre siden og skulle søke jobb etter endt studie.
- Tror du mange journalist-studenter føler det slik?
- Jeg tror nok det er en del frykt blant de studentene som skal ut i arbeidslivet i dette yrket, ja. Jeg så for meg at jeg aldri kom til å få en fast jobb som var relevant. Jeg har gjennom hele studiet hatt en 32 prosent stilling i Oslo kommune som miljøarbeider, og så for meg at jeg skulle beholde den og så jobbe frilans ved siden av. Jeg hadde virkelig ikke engang turt å håpe på at jeg skulle få noen fast jobb.
- Hvilke styrker har det gitt deg at du har gått fotojournalistikk sammenlignet med det tradisjonelle journalistikkstudiet?
- Jeg opplever at det blir sett på som veldig positivt i en redaksjon som ikke har egne fotografer. Selv om stillingen er journalist så er det jo på en måte fotojournalist siden jeg skal ta mine egne bilder.
Et bilde publisert av Ságat - Samisk Avis AS (@avisasagat)
- Alt eksotisk i nord
Frøydis har liten erfaring med å finne egne nyhetssaker, og sier at det blir nytt å jobbe så selvstendig som hun kommer til å gjøre i en jobb som dette.
- Jeg ser for meg at når jeg kommer nordover så er alt så eksotisk at «alt» blir en sak i mine øyne. Det blir sikkert noen ideer jeg kommer med som jeg synes er kule, men som er helt selvsagte der. Å skjønne hva som er en nyhetssak og ikke kan nok bli utfordrende.
Frøydis skal jobbe på lokalkontoret i Karasjok sammen med journalist Stein Torgeir Svala.
- Hvordan tror du det blir å jobbe på et lite lokalkontor sammenlignet med i en stor redaksjon i Dagsavisen der du nå jobber?
- Jeg tror det blir veldig annerledes. I Dagsavisen sitter man i et åpent kontorlandskap der man hører de andre journalistene snakke om aktuelle saker, sånn at man hele tiden er oppdatert på hva som skjer i redaksjonen.
- Nå skal jeg sitte på mitt eget kontor med bare en annen journalist der. Jeg føler meg litt betrygget etter å ha snakket med Svala. Han virket veldig optimistisk over at jeg skulle komme, smiler Frøydis.
Et bilde publisert av Ságat - Samisk Avis AS (@avisasagat)
- Hund og friluftsliv som «icebreaker»
I sommer og ut august måned jobber Frøydis i Dagsavisen som sommervikar. I begynnelsen av september setter hun seg i bilen med en liten hundevalp ved siden av seg og et stort flyttelass i baksetet - klar for å kjøre 175 mil til Karasjok.
- Har du tenkt noe på hva du vil gjøre for å bli kjent med Karasjok?
- Jeg tror at det å jobbe som fotojournalist på en såpass liten plass gjør at du fort kommer i snakk med folk. Og så skal jeg ha med meg hundevalpen min, som er leveringsklar i midten av august, så det håper jeg kanskje blir en icebreaker da, ler Frøydis.
Det er ikke bare foto og skriving som interesserer Frøydis.
Hun er også glad i å komme seg ut i naturen:
- Jeg er veldig glad i friluftsliv, så det blir vel kanskje å dyrke interessene litt mer enn det jeg gjør her. Komme inn i aktiviteter som skjer der. Det gleder jeg meg litt til òg.
- Det er lett i Oslo å ha mange venner og folk å henge med, mens der oppe må jeg begynne å gjøre ting på fritiden for å bli kjent med folk. Og det tror jeg er litt sunt.
- Forventet flere nyutdannede søkere til jobben
I Oslo-gryta er det vanskelig å få jobb innen mediebransjen – og en sjeldenhet å få fast jobb.
Det er ofte flere hundre søkere til hver stilling og et trangt nåløye, selv om du kan ha både bachelorgrader, mastergrad og erfaring i kofferten.
- Synes du at flere nyutdannede journalister bør søke seg til lokal- og regionalavisene i distriktene?
- Jeg hadde egentlig forventet at det var flere nyutdannede som skulle søke på jobben i Ságat, og det var litt overraskende at de ikke gjorde det.
- Å søke seg til lokalaviser synes jeg kanskje er den beste måten å komme inn i arbeidslivet på og få arbeidserfaring. Man må jo gjøre alt på en helt annen måte enn i større redaksjoner.
- Når jeg nå har arbeidet i Dagsavisen er jeg bare fotograf. Det er veldig gøy, men jeg tror jo at den erfaringen du får fra en lokalavis hvor man er nødt til å gjøre alt - ta bildene, finne sakene selv, tipsene kommer direkte til deg - det tror jeg er veldig sunt å lære seg.
Et bilde publisert av Ságat - Samisk Avis AS (@avisasagat)
Gleder seg til å bli mer effektiv
Ved siden av foto-studiet har Frøydis jobbet frilans, for blant annet Dagsavisen. Hun har en egen Facebookside Fotograf Frøydis Falch Urbye hvor hun presenterer noen av bildene.
- Kan du fortelle litt om de beste reportasjene du har laget hittil?
- Jeg har skrevet reportasjen «50 år på gutterommet» og så skrev jeg en reportasje om hjemmeundervisning – om «Barna som ikke går på skolen». Begge i Dagsavisen. Det er de to store sakene jeg har laget. Det har vært lange saker som jeg har kunne sittet å fikle med i god tid. Nå gleder jeg meg til å lære å skrive mer effektivt.
- Mange tror at noe må skje
Selv om Frøydis nå har fått fast jobb har hun flere venner som sliter med å finne seg jobb til tross for utdanning og erfaring.
- Vil du si at det er optimisme blant framtidas journalister?
- Nei, men jeg tror mange tror at noe må skje, selv om alle vet at det er vanskelige tider nå. Journalistikken vil uansett alltid bestå og den vil trenge mennesker, men kanskje man trenger å tenke på andre måter for å få inn pengene.
- Tenker du at flere nyutdannede journalister kanskje bør satse som gründere/selvstendig næringsdrivende?
- Det virker litt som om noen får det til da, at det er muligheter. Men det er samtidig ikke for alle å starte egen bedrift – en skal jo ha noen skills for det annet enn å skrive. Jeg tror at selv om jeg har mitt eget enkeltmannsforetak som fotograf, så har jeg nok ikke kompetansen eller innsikten til å skape en arbeidsplass ut av det på heltid.
På tampen av intervjuet spør vi Frøydis om hun har noen råd til andre som vil ha jobb i mediebransjen:
- Jeg føler bare at jeg har vært utrolig heldig. Jeg har turt å satse litt og så har jeg hatt flaks. At jeg fikk denne jobben viser i hvert fall at det er muligheter.
- Kanskje man kan bruke sjansen som nyutdannet til å oppleve et eventyr – det høres kanskje litt klissete ut, men at man må kunne flytte på seg er nok et godt råd, avslutter hun.