Jan Espen Kruse og fotograf Linkevitsj.

NRK-fotograf nektet innreise i Ukraina

Fotograf Jurij Linkevitsj fikk ikke slippe inn i Ukraina. - Det er mer og mer krevende å drive utenriksjournalistikk, forteller Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forbindelse med de siste dagenes hendelser i Ukraina og på Krim, har NRK bestemt seg for å sende Russland-korrespondent Jan Espen Kruse og fotograf Jurij Linkevitsj til Ukraina. 

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, bekrefter til Medier24 at Linkevitsj ble nektet innreise til Ukraina mandag, mens Kruse slapp inn. 

– Han fikk beskjed om at han ikke hadde sannsynliggjort at han fortjente å komme inn i landet, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24. 

Spenningen mellom Russland og Ukraina har tilspisset seg den siste uken, etter at  russerne åpnet ild mot ukrainerne ved Kerch-sundet, hvor Azovhavet og Svartehavet møtes. Kerch deler også Russland og Krim, halvøya Russland annekterte i mars 2014, skriver NTB. 

Nå har Ukrainas president erklært en 30 dagers unntakstilstand i landet, skriver NTB. 

 

NRK reagerer

Linkevitsj er russisk statsborger og fotograf, som har vært tilknyttet NRK siden 2002. 

SIGURD FALKENBERG MIKKELSEN, NRK.

– Vi reagerer på dette. Vi ønsker selvsagt at våre medarbeidere skal kunne bevege seg fritt og drive med journalistikk over hele verden, sier Falkenberg Mikkelsen. 

Videre forteller han at de nå forbereder en reaksjon overfor den Ukrainske ambassaden i Oslo, og at de har løse situasjonen ved å sende en annen fotograf fra Oslo til Ukraina. 

På generelt grunnlag sier Falkenberg Mikkelsen at NRK opplever at det mange steder har blitt mer krevende å drive utenriksjournalistikk.

– Tilgangen vår varierer fra sak til sak, og fra område til område. På generell basis merker vi at det er mer og mer krevende å drive utenriksjournalistikk, sier han. 

Han understreker at dette er frøste gang NRK har blitt nektet innreise til Ukraina, og at de «tar til etterretning» at den norske statsborgeren fikk innreisetillatelse, mens Linkevitsj, som er russisk statsborger, ikke fikk innreisetillatelse. 

 

UD tar opp saken 

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet skriver i en e-post til Medier24 at de vil ta grep i saken.

«Utenriksdepartementet er informert om saken via Norges ambassade i Kyiv. Ambassaden vil ta opp den aktuelle saken med ukrainske myndigheter. Selv om det er det enkelte land som har den formelle retten til å avgjøre hvem som skal få reise inn, er det viktig at journalister kan krysse landegrenser for å gjøre jobben sin», skriver hun.

Powered by Labrador CMS