Harald Henden har nå vært 64 dager i karantene etter å ha vært på oppdrag for VG i en rekke land under koronakrisen.

Harald Henden har vært 64 dager i karantene siden koronaen rammet landet: – Det går mye i bøker og Netflix

Da Norge stengte ned i mars var Harald Henden på oppdrag for VG i Syria. Siden har han vært på flere koronaoppdrag i Europa. Prisen å betale for det har vært 64 dager i karantene. Til nå.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– For meg har det ikke vært noe problem. Jeg er enslig, barnløs og ikke så sosial som da jeg var 30 lenger, sier VG-fotograf Harald Henden til Medier24.

Han er nå på ferie, men har fått god tid til å kjenne på hvordan det er å ta det med ro i 2020. For det er ikke mange norske journalister som har vært mer i karantene enn Henden de siste månedene.

Han var på reise for VG i Tyrkia og Syria da landet stengte ned og det var så vidt han kom seg hjem derfra i tide. Da bar det hjem i 14 dagers karantene.

Samme dag som karantenen gikk ut reiste han på reportasjetur til Østerrike og Italia.

Seinere har han også vært i både Sverige, Libanon, Frankrike og Polen på jobb for VG. Etter hver tur til utlandet har det vært hjem i 10 dager i karantene, med unntak av den første turen som ga 14 dager.

Harald Henden og Nora Thorp Bjørnstad i Libanon.

Tungt i sommer

– Det har gått mye i bøker og Netflix, sier Henden som mener det for så vidt har vært greit å ha så mye tid i karantene.

Akkurat nå leser han boken Rage av Bob Woodward, en biografi om Donald Trump. Og det har gått mye i politiske biografier.

På de ulike strømmetjenestene leter han etter historiske drama.

– Jeg har for så vidt alltid trivdes med å være aleine, sier han.

Men han innrømmer at det var litt verre å være i karantene i sommer.

– Jeg liker å hoppe i fallskjerm om sommeren, og det å ikke kunne gjøre noen aktiviteter i den sammenheng var det eneste negative, mener han.

Der en skrivende journalist i hjemmekarantene kan ringe kilder og skrive ut saker, er det mer begrenset hva en fotograf får gjort fra hjemmekontoret.

– Nei, vi kan jo ikke nærme oss folk eller være ute og fotografere. Men det må jeg bare ta til etterretning og ta det med ro, sier han.

08.30 møtet i VG. Annemor Larsen har vært på hjemmekontor siden april. FV: nyhetssjef Siri Egge og breakingsjef Robert Simsø.

Henden har akkurat fylt 60 år, men er ikke bekymret for selv å få det fryktede viruset. Til nå har han klart å unngå det.

Klar til å rykke ved behov

– Jeg har ikke følt frykt eller ubehag. Jeg har passet på å følge reglene, spesielt dette med avstand og påbudt bruk av munnbind, sier han. 

En konsekvens av all tiden i karantene har vært at han har ikke fått tatt ut ferie. Derfor skal resten av året etter planen brukes hjemme på ferie.

– Men jeg er klar til å rykke om det skulle skje noe, sier han.

Annemor Larsen er avdelingsleder for foto i VG og har tolv fast ansatte fotografer under seg, i tillegg bruker de frilansere. Hun sier karantene er en pris de må betale.

– Det er den prisen vi må betale om vi skal drive journalistikk, da må vi ta høyde for at enkelte medarbeidere må holde seg inne i karantene, sier hun til Medier24.

Larsen mener det er en grei pris å betale, men innrømmer og at det er krevende for VG at det er ti dager der fotograf og journalist som har vært utenlands må holde seg innendørs.

For som hun peker på, de har hatt flere fotografer enn bare Henden som har vært i karantene i sommer og i høst.

– Vi trenger journalistikk under koronaen, men vi har droppet «unødvendige» saker i utlandet, forklarer hun.

VG har en egen beredskapsgruppe som sender ut ukentlige nyhetsbrev om smittesituasjonen, minner de på å holde avstand, bruke munnbind og vaske hender.

De prøver å unngå at fotograf og journalist kjører bil sammen så langt det går, som et tiltak.

VGs fotoavdeling er en voksen gruppe mennesker med en snittalder på over 55 år. Larsen sier at hun merker at folk er lei av å ikke kunne møtes og at den kreative ideutviklingen er vanskelig for tiden.

Samtidig sier hun at hun er mer enn fornøyd med hva hennes medarbeidere har levert.

Professor: – Ikke flere ensomme

– Den største utfordringen blir ideutviklingen framover. Vi må finne ut hvordan vi skal billedlegge neste fase av krisen, sier hun og fortsetter:

– Det var stas i begynnelse å ta bilder av den tomheten, og så vi en maske så reagerte man og tok bilder av det. Jeg håper at på nyåret får vi ta bilder av at folk reiser på ferie igjen og kommer sammen igjen.

Lars Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og er ekspert på ensomhet og kjedsomhet.

Han forteller at det er svært individuelt hvordan folk takler å være så mange dager i karantene som det Harald Henden har vært.

Svendsen sier at noen håndterer slike ting helt greit, mens andre vil gå på veggene.

– Det avhenger også veldig mye av hva slags livssituasjon man har. Er man aleneboende vil en sånn karantene være en større belastning enn å bo samme med familie, for eksempel, sier han til Medier24.

I VGs fotoavdeling savner de nå den kreative ideutvekslingen. Derfor har de strammet opp morgenmøtene til å bare vare i 15 minutter. Deretter er tiden satt av til mer frilek, for det trenger en for tiden. Gabriel Aas Skålevik som er praksisstudent er på reise og deltar fra hotellfrokosten i Molde.

Før koronakrisen sier Svendsen at Norge hadde en av klodens laveste ensomhetsnivåer og det har ikke økt på mange tiår.

Etter første runde med nedstenging gjort Folkehelseinstituttet en undersøkelse som da viste at ensomheten i Norge faktisk hadde gått ned.

– Det er garantert noen som blitt mer ensomme, men andre har blitt mindre. For den levemåten har knyttet de tettere til noen mennesker i livene deres, forteller han.

Lær deg å bli din egen venn

Professor Lars Fredrik Svendsens råd til folk i karantene er at en må lære seg å bli ens egen venn. Svendesen sier det er særlig aleneboende som har størst belastning av å være i karantene.

Svendsen sier FHI er i gang med en oppfølgingsstudie nå og han sier han blir overrasket om ikke de ser en økning nå, siden pandemien har vart så lenge.

Svendsens råd til folk som er i karantene eller bare mye hjemme er å prøve å opprettholde kontakt med andre via skjerm og telefon, og at en bør prøve å leve så normalt som mulig innenfor de rammene som er og holde seg i gang.

– Folk må lære seg å bli ens egen venn, sier han.

– Det er dessverre sånn at tilværelsen ikke alltid former seg etter våre ønsker, da må vi ha evne til å tilpasse oss, slutter han.

Powered by Labrador CMS