– Grunnlovs­stridig og ulovlig, sier advokat Jon Wessel­-Aas om politiets sletting av VG-fotografens bilder

– Om det er riktig, er det både oppsiktsvekkende, skremmende og grunnleggende i strid med pressefriheten etter vår egen grunnlov, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Aftenposten meldte mandag en VG-fotograf skal ha fått slettet bilder han tok ved Nationaltheateret t-banestasjon søndag kveld, hvor en Brann-supporter ble påkjørt av t-banen. 

Det reagerte VGs sjefredaktør Gard Steiro sterkt på. Mandag ettermiddag greide VG å gjenskape bildene. 

– Mannen har en kjeledress med tydelig politimerke, han har våpen i et hylster og sambandsutstyr. Balaklavaen har han rullet ned på halsen, sa Steiro til Aftenposten. 

Nationaltheatret stasjon er stengt etter at en Brann-supporter ble påkjørt av et T-banetog og kritisk skadd søndag ettermiddag.

Mandag kveld bekrefter Oslo politidistrikt til Aftenposten at en politimann slettet bildene. 

– Grunnlovsstridig

– Om det er riktig, er det både oppsiktsvekkende, skremmende og grunnleggende i strid med pressefriheten etter vår egen grunnlov. 

Det sier Jon Wessel-Aas, advokat med møterett i Høyesterett i firmaet Bing Hodneland. Han bistår regelmessige mediene og presseorganisasjonene i spørsmål om ytringsfrihet. Han har tidligere representert VG, uten at han per dags dato er involvert i akkurat denne saken. 

Han er klar på at politiet ikke har lov til å slette bilder fra pressefotografers kamera. 

– Det er i strid med ytringsfriheten etter blant annet grunnlovens §100 og menneskerettighetskonvensjonen for politiet å uten videre slette innhold i en journalists kamera eller notater, sier Jon Wessel-Aas. 

– Forbudt å slette bilder

Det vil også være forbudt for politiet å slette en journalists dokumentasjon, etter forbudet mot forhåndssensur, opplyser advokat Wessel-Aas. 

– Om politimyndigheten skal ha tilgang til journalisters råmateriale, om det er film, notater, bilder fra kamera eller annet materiale, må det være hjemmel for det i straffeprosessloven, sier han. 

Og selv da skal det mye til, sier han, og viser til Rolfsen-saken i Høyesterett. Der slo Høyesterett fast at lovens vern av anonyme kilder klart trumfer hensynet til etterforskningen av islamistiske miljøer og av mistanken om at personer som deltar i filmen vil slutte seg til ekstremistgruppa IS i Syria. 

– Denne saken er langt fra Rolfsen-saken, og det er åpenbart ikke noe straffeprosessuell hjemmel. Og selv om det hadde vært en hjemmel for å beslaglegge, skal materialet forsegles og bringes til retten for avgjørelse, sier han. 

Uansett er det ingen hjemmel for politiet å slette bilder, sier Wessel-Aas. Selv om det fotograferes i områder som er underlagt fotoforbud, av hensyn til for eksempel forsvarshemmeligheter. 

– Da må politiet sikre bevismateriale, hindre publisering, beslaglegge og bringe saken inn for retten, sier han 

– Bare å beklage

Oslo politidistrikts pressevakt opplyste mandag ettermiddag overfor Medier24 at de ikke ville ha svar i saken før tirsdag. Mandag kveld bekreftet de imidlertid overfor Aftenposten at en politimann slettet bilder fra VG-fotografens kamera. 

– Det er bare å beklage at det nå viser seg at en av våre tjenestepersoner har opptrådt kritikkverdig overfor journalisten fra VG i denne situasjonen. Vi vil videre gjennomgå våre rutiner for håndtering av media i lignende situasjoner i fremtiden, skriver kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Silje Tamara Daugstad til Aftenposten

Tidligere på dagen, mandag fortalte Gard Steiro til Aftenposten at de nå vil sende et klagebrev til politimesteren i Oslo og be om en forklaring. Han påpeker overfor avisen at bildene ble tatt av deres fotograf, med deres kamera og at bildene var VGs eiendom. 

- Vi skjønner ikke hvilken anledning politimannen har til å slette dette, og ser alvorlig på det som har skjedd, sier Steiro til Aftenposten

Overfor Aftenposten, mandag kveld, opplyser Daugstad at Oslo politidistrikt vil behandle klagesaken og gi VG et skriftlig svar etter saksbehandling. 

Jarle Åsland, leder i Pressefotografenes klubb, mener dette er alvorlig og helt uakseptabel oppførsel av politiet. 

-Her må politimesteren i Oslo rydde opp og sørge for å at dette ikke skjer igjen, sier Åsland. 

Powered by Labrador CMS