NRK anmelder dette slaget mot kamera: - Drøyt, sier journalist

Bård Wormdal ville filme ankomsten av et nytt radarsystem på den offentlige kaia i Vardø, men hevder han ble forsøkt stoppet med makt. Nå blir det politisak.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For tiden oppdaterer Forsvaret en etterretningsradar utenfor Vardø, og nylig ankom den den offentlige kaia i Vardø.

NRK-journalist Bård Wormdal filmet lossinga av radaren, men ble sier han ble forsøkt stoppet med makt av en av arbeiderne som jobbet med lossinga. 

– Man kan diskutere hvor grensene for åpenhet skal være, men at man bruker fysisk makt for å stoppe journalistisk virksomhet, det synes jeg er drøyt, sier han til Medier24. 

– Første gang

Det var NRK selv som omtalte saken først

Han forteller at en av arbeiderne som jobbet med lossingen først først gikk med ryggen til og dunket mot NRKs kamera, før han slo etter kameraet. 

–Jeg har opplevd en gang tidligere at jeg har blitt bedt om å stoppe å filme på et offentlig område i Vardø - uten at det blir brukt makt. Dette er første gangen jeg har opplevd at det har brukt makt, sier han. 

Wormdal sier han har forståelse for at Forsvaret har behov for hemmelighold, men viser til at det da er mulig å for eksempel bruke privat kai, slik at man enklere kan skjerme virksomheten sin. 

NRK kommer til å anmelde

Robin Mortensen er distriktsredaktør i NRK Finnmark. Han forteller at de ser svært alvorlig på saken, og på oppførselen overfor Wormdal. 

Bård Wormdal, journalist i NRK.

– Vi mener dette er helt uakseptabelt. Vår journalist blir forsøkt hindret i å gjøre jobben sin på offentlig sted, sier Mortensen til Medier24. 

Han forteller at de kommer til å levere en anmeldelse av forholdet. Den kommer til å gå på at det er et angrep på deres tekniske utstyr og på at det er et forsøk i å hindre pressen i å gjøre jobben sin. 

– Jeg har vært i kontakt med politiet her i Finnmark, for å fortelle om saken. Jeg skal oppsøke dem fysisk i morgen for å levere en anmeldelse. Så blir det opp til politiet å ta saken videre, sier han. 

Mortensen forteller at de ikke ønsker å gi ut opptakene, ettersom det er upublisert materiale, men viser til at deler av hendelsen ble sendt som en reportasje på Nordnytt i forrige uke. 

Kjenner ikke saken spesifikt

Pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, Sigurd Tonning-Olsen, sier til Medier24 at han ikke kjenner den spesifikke saken, men viser til reglene for fotoforbud på militære områder. 

– Jeg må uttale meg på generelt grunnlag og vise til loven som Forsvaret har om fotografering ved våre installasjoner. Den sier at det ikke tillatt å fotografere eller filme inn mot våre installasjoner som har et fotoforbud. Dette forbudet gjelder for de installasjonene som er regnet som skjermingsverdig etter sikkerhetsloven, sier han. 

Når Medier24 spør om hvordan dette er relevant, når filmingen skjer på offentlig sted, viser han til at han ikke kjenner denne sakens konkrete detaljer. 

Han sier også at bakgrunnen for fotoforbudet er nettopp det at man ikke skal kunne avsløre detaljer om hvordan forsvarsinstallasjoner eller -anlegg ser ut fra bakkeplan. 

Når det kommer til anmeldelsen fra NRK, understreker han at det selvsagt er NRKs rett å anmelde, om de mener at noe straffbart har skjedd. 

– Dersom NRK mener at det har skjedd noe de mener er verdt å anmelde, står de selvsagt fritt til det, sier Tonning-Olsen til Medier24. 

Powered by Labrador CMS